Apple TV je jednostavan uređaj koji vam može olakšati svakodnevni život. Poslednja generacija Apple TV-a ima dosta da ponudi. Novi Apple TV može služiti i kao uređaj za igru; poseduje brojne korisne aplikacije poput vremenske prognoze i najnovijih vesti i ima ugrađen Siri sistem koji vam može pomoći u pretrazi. Za razliku od prethodnih verzija, Apple TV sada ima dve opcije za pohranjivanje podataka.

Iako je Apple TV prilično jednostavan uređaj za korišćenje, u prilogu vam dajemo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da iskoristite sve mogućnosti  Apple TV-a.

  • Ako koristite više Apple TV uređaja, važno je promeniti ime

Ako imate više od jednog uređaja, možete lako promeniti ime radi lakšeg snalaženja.  Settings > General > About > Name  i odaberite neki od preset imena poput Dnevna/Spavaća soba ili Office. Ako vam nijedno od ponuđenih imena ne odgovara u Custom Name opciji možete podesiti i sami.

  • Reboot sistem

Ponekad (iako ne često) se svakom uređaju može desiti da izgubi signal, sistemski blokira ili da se ponaša čudno i ne odgovara na komande. Ako se to u nekom slučaju desi vašem Apple TV-u možete ga restartovati uz pomoć menija, ili jednostavno pritisnuti u isto vreme Home + Menu dugmiće dok statusna lampica ne zatreperi, pustite dugmiće i vaš Apple TV će se automatski rebootovati.

  • Brzo sortirajte aplikacije u foldere

Ako imate mnogo instaliranih aplikacija na vašem Apple Tv-u možete ih organizovati u foldere (slično iOS sistemu na vašem iPhone-u) Pritisnite ikonicu duže i prevucite je preko druge aplikacije ili u kreirani folder. U nekim slučajevima možete to i uraditi u preko Apple TV daljinskog upravljača tako što ćete dugo pritisnuti na ikonicu zatim Play/Pause dugme i Move to (ime foldera).

  • Kako obrisati nepotrebne aplikacije

Ako imate aplikacije koje ne koristite na svom Apple Tv-u možete ih lako obrisati. Dugo pritisnite Play/Pause dugme, izaberite Delete i potvrdite vašu selekciju. Još jedan način da obrišete više aplikacija odjednom je Settings/General/ Manage Storage i kliknite na thrash ikonicu aplikacija koje želite da obrišete.

  • Dodajte tastaturu ili gamepad

Da biste olakšali sebi kucanje na Apple TV-u možete upariti Bluetooth tastaturu. Uključite bluetooth na vašoj tastaturi i uđite na Settings/Remotes and Devices/Bluetooth zatim Other Devices sekciju i izaberite vašu tastaturu. Možete povezati i bluetooth gamepad uređaje na Apple TV i korisiti je kao gejming konzolu.

  • Koristite iPhone kao Apple TV daljinski upravljač

Da biste koristili vaš telefon kao daljinski upravljač za Apple TV dovoljno je samo da skinete aplikaciju sa App Store-a i da se povežete na istu mrežu kao vaš Apple TV. Sa poslednjim apdejtom, Apple TV vam dozvoljava da koristite i pametnu tehnologiju Siri.

 

  • Kako koristiti Apple Watch kao daljinski upravljač za Apple TV

Ako imate remote aplikaciju na vašem iPhone uređaju, ona će biti automatski instalirana i na vašem Apple Watch-u. Kada otvorite Remote aplikaciju na Apple Watch-u možete dodate svoj Apple TV. Korišćenje ekrana Apple Watch-a funkcioniše identično kao touchpad na daljinskom upravljaču, sa Menijem i Play/Pause dugmetom.

  • Pitajte Siri za preporuku 

Niste sigurni šta vam se gleda? Možete pitati Siri na vašem Apple TV uređaju šta je trenutno aktuelno, koji su popularni filmovi i serije. Mogućnosti su bezbrojne!

  • “What did s/he just said?” 

Ovo je jedan od korisnih feature-a kada niste razumeli neku rečenicu prilikom gledanja sadržaja. Samo dugo pritisnite Siri dugme i pitajte šta je rečeno, Siri će automatski vratiti sadržaj na početak rečenice i privremeno dodati subtitl koji vam može pomoći.

  • Pratite omiljene serije 

U novoj verziji Apple je izbacio novu TV aplikaciju koja se ponaša kao TV vodič za sve vaše omiljene aplikacije za strimovanje (osim Netflix) na Apple TV-u.

Kada se ulogujete na vaš TV provajder, bilo koja kompatibilna streaming aplikacija koja podržava single sign-on će se povezati i TV aplikacija će obeležiti sve filmove i serije koje ste gledali do sad u Up Next sekciji u Watch Now folderu. Nove epizode koje niste pogledali će biti u prvom redu

 

 

Fotografije i tekst delimično preuzet sa: https://www.cnet.com/how-to/apple-tv-tips-and-tricks/