Bilo da ste postojeći korisnik ili planirate da kupite novi iPhone mobilni uređaj, u nastavku teksta ćemo vam predstaviti nekoliko korisnih saveta koji će vam omogućiti duže trajanje baterije.

Ažuriranje aplikacija u pozadini

Ovaj feature vam dozvoljava da vaš mobilni uređaj bude uvek spreman, i bavi se ažuriranjem aplikacija koje najčešće koristite sa ciljem da vam sledeći put kad otvorite aplikaciju poslednje informacije budu odmah dostupe. Na primer ako proveravate vaše socijalne mreže u 10h, ujutro, vaš iOS uređaj će vremenom naučiti i ažurirati ašlikacije pre 10h. Nema potrebe naglašavati da će ovaj feature značajno trošiti vašu bateriju, stoga ako smatrate da vam nije neophodan ga možete isključiti.

Uđite u Settings -Kliknite General – Izaberite Background App Refresh. Možete u potpunosti isključiti ovu opciju ili odabrati pojedinačno aplikacije.

Ne ažurirajte automatski aplikacije

Ako poseduje softver od iOS7 pa nadalje, vaše aplikacije se automatski ažuriraju. Međutim, iako korisna, ova opcija vam može značajno utrošiti život baterije. Stoga, ako želite da ažurirate aplikacije samostalno
Kliknite Settings zatim iTunes & App Store. Dalje pronađite “Updates” u Automatic Downloads sekciji i pomerite slider na Off.

Uključite Auto-Brightness

Zahvaljujući ambijentalnim svetlosnim senzorima, vaš mobilni uređaj može prilagoditi svetlost ekrana u zavisnosti od okruženja. Ako uključite automatsko podešavanje svetlosti vaš telefon će trošiti manje baterije, a ujedno bolje ćete videti.
Da biste to uradili: Kliknite Settings zatim Display & Brightness i uključite Auto Brightness.

Pronađite aplikacije koje značajno troše bateriju vašeg uređaja

U Settings, Battery zatim Battery Usage možete videti koje aplikacije troše najviše baterije u poslednjih 24h ili nedelju dana. Ako se neka aplikacija, poput igrice ili Facebook-a ili Instagrama stalno pojavljuje, sa sigurnošću možete znati koliko procentualno troši bateriju. Kada znate koje aplikacije su u pitanju, uvek možete primeniti gore navedeni savet broj jedan “Ažuriranje aplikacija u pozadini” koji vam može pomoći u dužem trajanju baterije.

Isključite Lokaciju

Iako koristan, feature ugrađenog GPS-a koristi mrežu za razmenu podataka i troši mnogo baterije. Stoga, ako inače ne koristite Location Services opciju, ili ne planirate u nekom skorijem trenutku, možda bi najpametniji izbor bio da je isključite radi dužeg trajanja baterije.
To možete uraditi tako što ćete kliknuti Settings, zatim Privacy, zatim opcija Location Services i prevucite prstom preko slajdera na Off.

Isključite Bluetooth

Bluetooth bežični sistem je dizajniran i posebno koristan ako koristite bežične uređaje poput zvučnika ili slušalica. Ali prenos podataka zahteva mnogo energije stoga ako ne koristite u tom trenutku Bluetooth je poželjno ugasiti. Da biste u potpunosti isključili bluetooth nije dovoljno samo kliknuti ikonicu u Control centru, već morate kliknuti Settings zatim Bluetooth i prevući slajder na Off. U suprotnom, vaš bluetooth će i dalje biti u pozadini uključen.
Ako pak koristite Apple Watch, ovaj savet možda nije za idealan za vas jer Apple Watch i iPhone komuniciraju preko bluetootha.

Isključite Data Push

Data Push notifikacije služe da automatski skidaju imejlove ili druge važne podatke na vaš nalog. Nije potrebno dalje navoditi, ali ova opcija procentualno može značajno smanjiti  život vaše baterije, stoga ako isključite ovu opciju možete ručno podesiti periodično proveravanje mejlova (na primer na 15min, 30min, 1h…itd).

Da isključite push notifikacije kliknite Settings, zatim Mail, zatim Accounts pa opciju Fetch New Data gde je potrebno pronaći Push koji ćete isključiti.

Fetch New Data

Ovaj savet se nadovezuje na prethodni i tiče se proveravanja imejlova. Kao što ste i sami do sada zaključili, reč je proporcionalnoj jednačini – što ređe vaš uređaj pristupa mreži da proveri mejlove, to manje baterije koristi. Ako vaše životne navike ne zahtevaju stalno korišćenje mejlova, uz pomoć ručnog proveravanja možete proveriti mejlove. Ipak to znači da nikada nećete dobiti notifikaciju da imate novi mejl na telefonu, ali će vam sa druge strane značajno sačuvati bateriju.
Ako pak koristite mejlove stalno, možete izabrati opciju od 15min, 30min koja že trošiti više energije. Za optimalan rad baterije je dovoljno da uključite opciju 1h.
Možete promeniti Fetch opciju tako što ćete kliknuti Settings, zatim Mail pa Accounts. Nakon toga pronađite Fetch New Data i izaberite željenu opciju.

Ne uploadujte automatski fotografije na iCloud

Photos aplikacija vam dozvoljava da automatski uploadujete fotografije, što je super korisno ako vam je potreban automatski bekap, ali ako isključite auto-upload i ograničite ga na upload sa kompjutera ili kad vam je baterija puna, možete pomoći i produžiti trajanje vaše baterije.
Da isključite automatsko uploadovanje kliknite Settings, Photos and Camera zatim selektujte My Photo Stream i isključite slajder na Off.

Sačekajte koliko možete da vam se baterija isprazni

Iako na prvi pogled paradoksalno, ali što češće punite bateriju manje energije može da drži. Vremenom, baterija pamti procentualno trošenje energije kada ste je stavili na punjač i tretira to kao sopstveni limit. Na primeri ako uvek punite bateriju na 60% vremenom baterija će na 60% početi da se ponaša kao da je u punom kapacitetu (za razliku od originalnih 100%).

Način da ovo izbegnete je da izdržite što duže moguće bez punjenja baterije (na primer, sačekajte da pređete 20% i manje).

Fotografije i tekst delimično preuzeti sa https://www.lifewire.com/tips-to-extend-iphone-battery-life-1999884