Autorski tekst Nemanje Gleđa:

Ukoliko pitate prosečnog Apple korisnika “Zašto koristiš baš Apple uređaje?” postoji velika mogućnost da ćete dobiti odgovor “Jer ekosistem!”. Šta tačno znači ekosistem kada je reč o modernoj tehnologiji i uređajima koje koristimo svaki dan? Zašto je Apple ekosistem tako popularan i da li postoji konkurentna alternativa? Na ova pitanja možemo gledati iz nekoliko različitih uglova i po tome skrojiti odgovor. Ja ću u ovom tekstu pokušati da odgovorim na ova pitanja iz ugla Apple korisnika i time predstavim svoje razloge za vernost baš ovom brand-u.

(Drinking game: Take a shot every time your read the word “Ekosistem”)

šta je “Ekosistem”?

Kada pričamo o “ekosistemu”, onda govorimo o porodici uređaja koja je međusobno povezana na način tako da svojom povezanošću olakšava samo korišćenje uređaja ali i stvara nove mogućnosti koje ne bi bile moguće korišćenjem samo jednog tipa uređaja. Ekosistem je postao bitan faktor odluke pri kupovini novog uređaja i samim tim velike kompanije polako počinju da uviđaju njegovu važnost i benefite koje jedan skladan ekosistem može da ponudi krajnjem korisniku.

Zašto baš Apple ekosistem?

Kako bismo mogli da odgovorimo na ovo pitanje prvo moramo da napravimo primer na kojem ćemo pokazati prednosti i razloge zašto je Apple ekosistem trenutno najsuperiorniji ekosistem u ponudi.

Ovom prilikom ćemo u Apple ekosistem ubrajati iPhone (pametni telefon), iPad (tablet), MacBook (laptop), Apple Watch (pametni sat) i Airpods (bežične slušalice). Mnogi bi se složili da ovde fali nekoliko uređaja ali verujem da nema potrebe komplikovati jer i ovi uređaji međusobno prave odličan ekosistem. Primetićete da svaki od ovih uređaja ima svoju specifičnu namenu i poboljšava svakodnevnicu na sebi jedinstven način čak i kada nije deo ekosistema uređaja.

Povezivanje (ekosistema) vršimo tako što na svakom od uređaja koristimo isti Apple ID odnosno iCloud nalog. Ni na jednom od uređaja nije potrebno vršiti dodatne instalacije, podešavanja i slično. Nakon što smo uneli svoje Apple kredencijale na svaki od uređaja, oni se međusobno sinhronizuju i počinju da rade kao jedan zasebni ekosistem. Vaši uređaji postaju svesni svog okruženja i svoje funkcije u ovom pametnom ekosistemu. Uređaji rade zajedno kako bi Vam ponudili više!

Ovo su samo neke od funkcija koje postaju moguće kada to uradite:

  • Sve vaše slike su sinhronizovane na iPhone, iPad i MacBook.
  • Poruke i obaveštenja dobijate na sve povezane uređaje i imate mogućnost odgovara sa svakog od uređaja.
  • Vaše Airpods bežične slušalice sada će biti povezane na svaki od uređaja koje koristite, dovoljno je da pauzirate pesmu sa telefona, pustite Youtube na Macbook-u i Vaše slušalice će registrovati promenu bez potrebe da bilo šta manualno podešavate.
  • Lakoća Airdrop funkcije je samo još jedna stvar koja čini da ne razmišljate o tome gde se nalazi kabl za razmenu podataka. Dovoljno je da kliknete taster Share na uređaju sa kojeg šaljete podatke i kroz nekoliko sekundi biće Vam prikazani svi Apple uređaji sa mogućnošću brzog i lakog slanja podataka.
  • Koristite Apple Pay servis? Nema potrebe za vađenjem iPhone-a iz džepa, platite svojim Apple satom.
  • Pretražujete internet putem Safari pretraživača na iPad-u ili MacBook-u? Uključite Vaš iPhone i nastavite tačno gde ste stali.

Koja je alternativa?

Da bi se ekosistem kreirao, potrebno je ispuniti jedan vrlo bitan zadatak – potrebno je da proizvodite svoj hardware i software! Upravo to je najveći razlog zašto Apple i dalje nema dostojnu konkurenciju po ovom pitanju. Trenutno ne postoji kompanija koja proizvodi svoje uređaje, svoj operativni sistem i svoje aplikacije na način na koji to radi Apple. Logično pitanje je “A Samsung i Google?”.

Zašto Samsung nema ekosistem?

Samsung je definitivno najveći rival Apple-u kada se radi o tržištu pametnih telefona. Njihova tehnologija izrade ekrana je godinama ispred svih ostalih. Tako da ne čudi činjenica da Apple svoje ekrane za iPhone X model kupuje baš od Samsung-a. Obzirom da Samsung proizvodi svoje pametne telefone, tablete i laptopove, zašto nemaju svoj ekosistem?

Ovde se vraćamo na činjenicu da je za to potrebno proizvoditi svoj hardware i software. Samsung proizvodi hardware, i to radi odlično. Ali njihovi telefoni funkcionišu na Android operativnom sistemu koji je vlasništvo Google-a. Isto tako njihovi laptop-ovi rade na Windows operativnom sistemu, koji je vlasništvo Microsoft-a. Da bi uparili sve uređaje koje Samsung proizvodi potrebno je imati Samsung nalog, Google nalog i Microsoft nalog ali čak i kada to uradite, shvatićete da ove tri kompanije ne žele da naprave zajednički ekosistem jer bi on bio jednako vlasništvo sve tri strane. Na kraju dana, činjenica je da su ove tri kompanije – Rivali.

Ono što Samsung sada pokušava da uradi, kako bi bio konkurencija Apple-u jeste “Samsung Flow”. Aplikacija koja omogućava kreiranje Samsung ekosistema. Ali činjenica je da je Samsung flow potrebno instalirati na Google-ov Android operativni sistem, zatim isto uraditi na Microsoft- ovom Windows operativnom sistemu, kako bi ste dobili samo deo funkcija koje Apple pruža “Out of the box”.

Zašto Google nema ekosistem?

Svako od nas koristi bar jedan njihov servis. I to je njihova najjača karta kada pričamo o računarima i laptopovima. Google-ovi web servisi su napravljeni tako da za razliku od Samsung Flow-a ne morate instalirati Google software na tuđi operativni sistem. Potrebno je da se uključite na Vaš pretraživač i uputite se na onaj web servis koji vam je potreban. Potreban Vam je cloud? – Google Drive. Potreban Vam je photos backup? – Google photos. Treba Vam mail? Eto Gmail-a. I tako je za svaki servis, teško da nećete naći ono što Vam je potrebno. Ali, to znači da ponovo sami morate obavljati posao podešavanja sopstvenog ekosistema kroz pretraživač a čim je pretraživač isključen – isključen je i Vaš ekosistem. Ponovo ste ostali na Microsoft operativnom sistemu. Ukoliko ne želite biti ovisni o pretraživaču, moraćete instalirati Google aplikacije na Windows operativni sistem baš kao što je situacija sa Samsung-om. Takođe bih napomenuo da ChromeOS ne zaslužuje da se zove opertivni sistem i samim tim ga nisam ni naveo.

Kada pričamo o smartphone-u tu je priča mnogo drugačija obzirom da Android vlasništvo Google-a. Ukoliko želite Android onakav kakvim ga je Google zamislio – koristićete Google Pixel telefon sa sjajnim preinstaliranim Google aplikacijama. Ako se odlučite za Android bilo kog drugog hardware proizvođača (Samsung, HTC, LG…) moraćete da prihvatite lošu update politiku Google-a, duplirane aplikacije i mnoge druge probleme o kojima bih mogao napisati zaseban tekst.

Obzirom da sam pohvalio Android operativni sistem na Pixelu a samim tim i Google, treba naglasiti da to nikako ne čini jedan ekosistem. Ali ko zna, možda Google pravi ozbiljan desktop operativni sistem?

Zaključak.

Apple je na vreme prepoznao i počeo da gradi svoj ekosistem. Ostale kompanije tek sada prepoznaju značaj i pokušavaju da ponude potrošačima prve naznake ozbiljnog ekosistema. Verujem da će za nekoliko godina postojati prava konkurencija ali to trenutno nije slučaj. Ukoliko niste Apple korisnik, verovatno Vas ove stvari ne zanimaju i nisu Vam toliko bitne ali sačekajte da Vam kompanija Vašeg odabira ponudi isti tretman – Oduševićete se.

Takođe, svestan sam da velika većina ljudi koji čitaju ovaj tekst ne dele moje mišljenje i to je potpuno u redu. Svako od nas ima pravo na svoj izbor i svoje mišljenje.

Stay hungry. Stay foolish. ;)

Nemanja Gleđa