Pre deset godina, 29. juna 2007. originalni iPhone je po prvi put krenuo sa prodajom, samo šest meseci nakon što je Steve Jobs na Macworld Expo 2007 u San Francisku objavio svetu da kompanija Apple planira da promeni način na koji posmatramo mobilni uređaj, još jednom menjajući celu industriju kao što je bio slučaj sa Macintosh-em 1984. godine i iPod-om 2001. godine.

iPhone sa displejem od 3.5 inča nije fizički posedovao tastaturu jer je interfejs bio baziran na dodiru što je u tom trenutku bila jedinstvena tehnologija među telefonima i kao što je Jobs i obećao – to je promenilo sve! Iako su prognoze za uspeh prvog iPhone-a bile slabe, ovaj proizvod je doživeo ogroman uspeh koji je oblikovao industriju pametnih telefona i učinio Apple kompaniju jednom od najvrednijih kompanija na svetu! 

Prodaja prvog iPhone-a je počela oko 18h 29. juna 2007. godine ali kao i danas prilikom prodaje novih modela ljudi su satima pre otvaranja čekali u redovima. Prvi iPhone u Srbiji zvanično pojavio još davne 2009. godine, a Macola Apple Solution Expert je 9. marta 2009. godine u  prodavnici u ulici Kneza Miloša prodala prvi iPhone 3G u Srbiji.

Kada je Steve Jobs predstavio prvi iPhone on je zapravo predstavio tri revolucionarna proizvoda u jednom: iPod sa velikim ekranom i kontrolama na dodir, revolucionarni mobilni uređaj koji ujedno podržava internet konekciju. Kao i naše potrebe za novim tehnologijama tokom godina iPhone je evoluriao  i sada uključuje više desetina uređaja poput kamere, GPS uređaja, skenera, zamena za novčanik, e-book čitača, TV, novina, svetla i još mnogo drugih. Kao što je Tim Cook 2016. godine izjavio kada je Apple dostigao cilj od 1 biliona iPhone uređaja a to je da je ovaj telefon nešto više od stalnog pratioca, da je to esencijalni deo našeg dnevnog života.

Foto: Arnold Kim

Kako iPhone puni deset godina, ono što nam ostaje je da se radujemo sledećoj deceniji koja će zasigurno biti obeležena velikim napretkom u veštačkoj inteligenciji. Ostaje nam samo da čestitamo rođendan Apple iPhone-u i da mu se zahvalimo na transformaciji mobilnog uređaja u džepni kompjuter koji koristimo za sve.