Apple je lansirao Research aplikaciju za iPhone i Apple Watch

Apple je danas objavio da je objavio svoju istraživačku aplikaciju sa tri studije vezane za srce i pokret, zdravlje žena i sluh. Aplikacija je osmišljena tako da korisnicima iPhone-a olakšava doprinos medicinskim istraživanjima. Korisnici iPhone telefona u Sjedinjenim Državama, mogu preuzeti besplatnu aplikaciju Research iz App Store-a i upisati se u višegodišnje studije započete 14. novembra.

Nakon upisa u istraživanje, učesnici koji koriste iPhone ili Apple Watch mogu doprineti podacima o kretanju, brzini otkucaja srca i nivou buke snimljenim tokom svakodnevnih aktivnosti.

Apple je kreirao prvo dugoročno istraživanje ove skale usmereno na menstrualni ciklus i ginekološka stanja. Ova studija će sadržati skrining i procenu rizika za stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), neplodnost, osteoporozu, trudnoću i menopauzalna tranziciju.

Studija o srcu i pokretu kompanije Apple: Apple je partner sa Brigham and Women Hospital i American Heart Association na sveobuhvatnoj studiji o tome kako se signali otkucaja i pokretljivosti – poput brzine hodanja i stepenica stepenica – odnose na hospitalizacije, padove, zdravlje srca i kvalitet života u cilju promovisanja zdravog kretanja i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. (o ovim featurima svo već govorili kada smo pomenuli slučaj Apple Watch-a koji vam može spasiti život)

Studija sluha sa Apple-om: Uporedo sa Univerzitetom u Mičigenu, Apple proučava faktore koji utiču na zdravlje sluha. Apple Hearing Health Studie je prva takve vrste koja je tokom vremena prikupljala podatke da bi shvatila kako svakodnevna izloženost zvuku može uticati na sluh. Podaci studije biće takođe podeljeni sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kao doprinos njenoj inicijativi Make Listening Safe.

„Danas je važan trenutak jer krećemo u istraživačke inicijative koje mogu ponuditi neverovatna učenja u oblastima koje medicinska zajednica dugo traži. Učesnici u istraživačkoj aplikaciji imaju priliku da naprave ogroman uticaj koji bi mogao dovesti do novih otkrića i pomoći milionima da vode zdravije živote.“ – Apple COO Jeff Williams

Apple naglašava da je aplikacija dizajnirana tako da deli podatke sa odabranim studijama samo kada korisnik to odobri. Ekran za upis objašnjava kako će se podaci koristiti i omogućava korisniku da kontroliše vrstu podataka koji se dele tokom svake studije. Apple kaže da prikupljeni podaci nikada neće biti prodati trećim licima.

Članak preuzet sa macrumors.com

Nadja Breton

Ostavite odgovor