Apple ipak ne prelazi na ARM? Šta je zapravo Apple Silikon?

Apple zapravo ne seli svoju Mac liniju na ARM procesore. Većina izveštavanja se koncentriše na pogrešne faktore poput dužine trajanja baterije ili brzine rada. Ali ovo su zapravo samo usputni benefiti, a YouTube autor Rene Ritchie je našao za shodno da nam ovo na veoma kvalitetan način izloži.

Prošlog meseca, u okviru WWDC keynote prikaza, Tim Cook predsednik Apple Inc je objavio da se cela Mac linija računara seli na specijalno dizajnirane „Apple Silicon“ čipove, umesto Intel procesora koje trenutno koriste.

To nije ARM, to je „Apple Silicon“, i ta distinkcija je suptilna ali veoma značajna.

Rene Ritchie

Kako ARM zapravo licencira čipove?

Kako Rene navodi, ARM ima dva modela licenciranja. Jedan za dizajn čipsetova, koji je Apple koristio do 2012 – u kome platite cortex dizajn, pošaljete ih na proizvodnu traku i imate čipove. A drugi za ISO licencu uz koju morate sami da izradite kompletan dizajn i arhitekturu, ali vam dozvoljava da ga bazirate na ARM setu instrukcija.

Šta je zapravo Apple Silicon?

Procesor je samo jedan mali deo Apple Silicon paketa. Priča kaže da, čim je uvideo benefite ručno dizajniranih čipova, na osnovu iskustva sa PowerPC linijom, Steve Jobs organizovao timove najboljih svetskih dizajnera čipseta i doveo ih na Apple Campus da rade na prototipovima.

Tako su nastali prvi čipovi za iPhone i iPad, a ti timovi su evoluirali u Hardware Technologies grupu koju predvodi Johnny Saruji. Zahvaljujući ovom talentu kao i činjenici da čipovi moraju usluživati samo jednu vrstu uređaja, ovi čipovi su prilagođeni i re-arhitekturisani dalje nego bilo koji ARM dizajn.

U januaru 2010 prikazan je Apple-ov prvi „domaći silikon“ u vidu čipova u originalnom iPad-u. Zatim je prešao na iPhone 4 u vidu celog sistema u okviru jednog čipa (soc). Ovo znači da umesto imamo različite komponente poput GPU, RAM, CPU, sve je integrisano u jedan visoko optimizovani i namenski dizajnirani čip.

Dok su Qualcomm i Samsung zadovoljni da uštede novac proizvodeći serijske 32-bit čipove još godinama, Apple je potpuno čokirao ceo svet kada su objavili prelazak na 64-bit čipove u svojim telefonima.

Rene Ritchie

Nema magije u tome što Apple radi uz Silicon seriju. Nikakvih trikova niti marketinga – samo dva jednostavna razloga zbog kojih Apple svake godine uspeva da postigne bolje performanse od bilo kojeg drugog takmičara.

  • Apple ne prodaje svoje čipove drugim platformama, stoga, Hardware Tim ima samo jednog klijenta – Apple.
  • Mogu raditi jako blisko sa ostalim internim timovima tako da prilagode čipove za specijalne animacije ili radnje, uz neverovatne performanse.

Šta će biti sa mojim Intel Mac laptopom?

Tim Cook je najavio da će prelazni period trajati oko dve godine. Ako smo išta naučili od prelaznog perioda sa PowerPC na Intel pre skoro petnaest godina, Cook misli na prelazni period is perspektive Apple-a. Dakle u roku od dve godine, Apple će prodavati samo (ili skoro samo) Apple Silicon Mekove. Softverska podrška za sadašnje Intel modele se nastavlja uobičajenim tempom i može trajati preko 8 godina!

Apple je najavio da će olakšati developerima prenos aplikacija na novu arhitekturu, putem dva mehanizma: – Rosetta2 – Universal Binary.

Rosetta omogućava automatsku adaptaciju postojećih programa, i po sadašnjim procenama radiće za nijansu sporije od trenutnih verzija programa.

Kada je developer spreman da obavi izmene u svojoj aplikaciji (a zahvaljujući Swift jeziku većina neće morati), može aplikaciju upakovati u Universal Binary image, koji podržava obe platforme, sa punim performansama.

Šta da ošekujemo od performansi?

Definitivno, možemo očekivati bolju efikasnost kad je baterija u pitanju. Ovi čipovi su u stanju da rade na izuzetno malim snagama, i da sačuvaju bateriju čak i po mesec dana, ukoliko je uređaj neaktivan.

Performanse su zatim, posebna priča. Kao što smo iznad videli, Apple može detaljno da optimizuje rad i multithreading model procesora tako da radi ruku pod ruku sa operativnim sistemom. Ovo nije moguće na drugim velikim platformama, i ovo je razlog zašto vaši iOS uređaji rade toliko fluidno. Verge je izneo neke pretpostavke na ovu temu.

Rene iznosi izvanredan primer: Setite se, pre pet godina, 12-inčni MacBook nije mogao da edituje jedan fajl 4k video materijala. Noviji 13-inčni MacBook Air je jedva mogao da se nosi sa ovim zadatkom, uz zagluvljujuću buku ventilatora. Iste te godine, iPad Pro je bez ikakvog hlađenja omogućio editing 3 paralelna 4k video strima.

Pomislite na sekund, šta će Apple Silicon unutar MacBook-a ili Mac Pro-a moći da izvede, bez i malo buke/muke…

Marko Mitranić

Ostavite odgovor