Najnovije iz Apple-a u 2018. godini

U godini koja je iza nas kompanija Apple je bila zauzeta. Od nove Apple Watch 4 serije, novog nešto jeftinijeg iPhone modela X generacije (iPhone XR), nove tehnologije ekrana od ivice, Face ID, novi iPad Pro modeli i još mnogo toga, pogledajmo šta je to najnovije iz Apple u 2018!

Predstavljamo vam kratku rekapitulaciju po nama najznačajnijih proizvoda iz Apple-a.

HomePod

Početkom 2018te godine, u februaru da budemo precizniji – Apple je predstavio novitet za sve ljubitelje Apple dizajna i nove tehnologije. Homepod je uređaj koji se može koristiti za slušanje muzike, ali je takođe i koristan kućni uređaj koji u sebi ima Siri, i može kontrolisati ostale HomeKit proizvode. Da bi napravio razliku na muzičkom tržištu Apple se prvenstveno fokusirao na kvalitet zvuka.

Šesta generacija iPad uređaja

U martu prošle godine, Apple je predstavio šestu generaciju iPada sa A10 mikroprocesorom – i novim feature-om u kojem su podržane Apple olovke.

Novi MacBook Pro

Leto nam je donelo novitet, i to ni manje ni više nego novi MacBook Pro! U julu prošle godine, Apple je predstavio nove MacBook Pro modele (od 13-inča i 15-inča) sa “Coffee Lake“ procesorima od šest jezgara. Novi modeli i dalje izgledaju vizuelno isti, ali iznutra situacija je drugačija – Radeon Pro i Pro Vega grafičke kartice za 15-inčni model ga čine najmoćnijim MacBook Pro-om do sada.

MacBook Pro (2018) u crnoj (Space Gray) boji anodiziranog aluminijuma
MacBook Pro (2018) u crnoj (Space Gray) boji anodiziranog aluminijuma

Novi softveri

Septembar za Apple je bio bogatiji sadržajima nego ikad pre. Pre svega, stigli su novi softveri iOS, macOS, tvOS i watchOS (softveri su prezentovani po prvi put u junu prošle godine na WWDC konferenciji)

iOS 12 je doneo nove feature-e poput performansa, grupnog FaceTime-a, Memoji, i novu poboljšanu Siri. Ovaj apdejt je doneo brojna poboljšanja za korisnike poput Time Management funkcije, odnosno alatki koje vam mogu pomoći da bolje isplanirate vreme i da imate bolji uvid u to koliko zapravo vremena provodite na socijalnim mrežama, igrajući igrice i slično. Kada je reč o iOS 12, nešto detaljnije smo već pisali u tekstu iOS12 – Sve što treba da znatei 

iPhone Xs Max Screen time funkcija
iPhone Xs Max, iOS 12 Screen Time – Organizujte svoje vreme korišćenja ajfona i smanjite vreme izgubljeno na prokrastinaciju.

watchOS 5 je sa sobom doneo Walkie-Talkie opciju za komunikaciju, nove aplikacija za treniranje i motivaciju, kao i bolji sistem notifikacija, i aplikacije poput Podcasts, a o tome kako vam Apple Watch može spasiti život smo već pisali.

Apple Watch 4 generacije u zlatnoj boji
Apple Watch 4 Gold i WatchOS 5

macOS Mojave je predstavio dugo očekivani Dark Mode, nove aplikacije poput Stacks za čišćenje neurednog desktopa, i Dynamic Desktop feature koji menja vaš ekran suptilno kroz dan. Kao deo predstojeće inicijative da prebaci i umreži iOS aplikacije na Mac, Apple je predstavio brojne nove aplikacije poput Home, Voice Memos, Stocks itd. Pored toga, kao i uvek sa novim apdejtom su stigla i brojna sigurnosna unapređenja. Nešto više o macOS-u možete čitati u našem tutorijalu macOS – sve što treba da znate

macOS Mojave Desktop Dark Mode

Novi iPhone (XS, XS Maxi, XR)

Apple je predstavio sada već prošle godine i nova tri iPhone modela. iPhone XS i XS Maxi kao dva naslednika iPhone X telefona sa OLED ekranom, novom kamerom sa dva sočiva, Face ID i A12 bioničkim čipom! Pogledajte fotografije snimljene iPhone XS-om iz prve ruke.

iPhone Xs Max je najbolji ajfon ikada do sada. Mozete ga kupiti kod nas, apple u beogradu
iPhone Xs Max

Za razliku od XS i XS Maxi-ja novi iPhone XR ima LCD ekran od ivice do vicice, ali iako je drugačiji, ima isti FaceID sistem i A12 bionički čip kao njegovi rođaci. iPhone XR nema dual-lens sistem kamera, 3D Touch i umesto hirurškog čelika ima aluminijumsk ram – ali je zato znatno jeftiniji. Mnogi korisnici se odlučuju za ovaj uređaj jer je jeftiniji i jer ima istu moć i brzinu kao XS model.

Cela porodica novih iPhone Xr u razlicitim bojama
iPhone Xr

Apple Watch – 4ta generacija

Uz nove iPhone telefone, Apple je predstavio i četvrtu generaciju Apple Watch uređaja koji sada imaju tanji dizajn i 30% veći ekran kao i već pomenuti novi watchOS.

Novi sat Apple Watch 4 generacije sa najboljim ekranom ikada do sada retina od ivice do ivice
Apple Watch 4

iPad Pro (2018)

U oktobru Apple je predstavio novi iPad Pro od 11 i 12,9 inča koji imaju dizajn sličan iPhone X seriji. Novi modeli nemaju home dugme, i iako istih dimenzija kao njihovi prethnodici, novi modeli imaju znatno veći ekran od ivice do ivice, sa ravnim ivicama. Nepostojanje home dugmeta je nadoknađeno Face ID sistemom koji je poboljšan tako da prepoznaje i horizontalno i vertikalno otključavanje. A12 X procesor je ultrabrz, a zahvaljujući njemu ovo je ujedno i najtanji iPad koji dosta podseća dizajnom na legendardni iPhone 4. Ovo su samo neki od razloga zašto novi iPad Pro može zameniti vaš sledeći računar.

Mac mini

Najnovije iz Apple ove godine je MacMini, koji je poslednji prikazani proizvod u 2018. Mini je možda spolja ostao sličan svom prethodniku, ali novi poboljšani model ima kapacitete kao nijedan MacMini do sada. Nova Space Gray mašina ima potpuno novi procesor od šest jezgara, Intel UHD Graphics 630, Thunderbolt 3 Ports, i podršku od 64GB RAM-a i 2TB memorije.

Nova generacija Mac mini Apple desktop računara. Crni anodizirani aluminijum
Mac mini (2018)

MacBook Air 2018

Oktobar je doneo nova poboljšanja i za MacBook Air, Apple-ov najpristupačniji laptop. Novi model od 13-inča ima Retina ekran koji je još tanji od prethodnog modela. Ima dva Thunderbolt 3 ulata, Intel čip osme generacije, 16GB RAM memorije, i do 1.5TB memorije. Novi model poseduje i tzv. “butterfly“ tastaturu, veći trekped i jače zvučnike.

MacBook Air 2018 novi tanki Apple laptop, dostupan u Srbiji najnovije iz Apple
MacBook Air (2018)

Jedva čekamo da vidimo šta će 2019ta doneti za kompaniju Apple!

Tekst i fotografije delimično preuzeti sa MacRumors

Marko Mitranić

1 thought on “Najnovije iz Apple-a u 2018. godini”

Ostavite odgovor