WWDC 2020 – Sve što je Apple objavio na ovogodišnjoj konferenciji

Pre nekoliko dana smo najavili da željno iščekujemo WWDC 2020 i novitete koje Apple kompanija sa sobom nosi. Ako iz bilo kog razloga niste stigli da ispratite najavu noviteta za ovu godinu u nastavku teksta ćemo kratko proći sve novosti koje je Apple objavio na ovogodišnjoj WWDC konferenciji.

Što se same konferencije tiče, kao i brojni događaji ove godine, WWDC je preseljena potpuno online što znači da za sve developere i učesnike su bili obezbeđeni striming video sadržaji kao i edukativne lekcije kako bi ostali u toku sa najnovijim Apple tehnologijama.

Novi Mekovi će imati Apple-ove čipove

Postojale su glasine godinama unazad da će Apple u nekom trenutku odbaciti Intel x86 čipove za svoje računare, međutim danas je zvanično objavljeno od strane Tim Cook-a koji je u predstavljanju novih čipova izjavio da su postojala tri važna koraka u istoriji Mac računara. Prvi je bio promena sa PowerPC na Intel čipove 2006. godine, zatim kreiranje MacOS x sistema i sada ARM čipovi „Apple Silicon“ koji će biti korak u korak sa razvojem tehnologije u Apple-u. Prelazak na Apple Silicon će naravno biti postepen kako bi se testirali i stvorili uslovi za raznolike potrebe, a kasnije ove godine će izaći prvi računari sa Apple-ovim čipovima, dok će proces tranzicije trajati oko dve godine.

iOS 14

Najnovija verzija iOS14 mobilnog operativnog sistema nam predstavlja potpuno redizajnirani home screen. Nova aplikacija Library nam pokazuje sve aplikacije koje smo downloadovali organizovano sada po folderima, sa Siri sugestijama. Ovaj novi feature nam olakšava pretragu i omogućava da sakrijemo nepotrebne stranice koje nas mogu ometati u korišćenju. Vidžeti takođe dobijaju redizajn i mogućno da se prevuku iz panela na ekran uređaja. Sve korisnike Siri će obradovati vest da kada se obratite vašoj Siri sada neće zauzimati celi ekran već će se pojaviti na dnu ekrana kako i dalje možete nesmetano da koristite uređaj. Takođe, Apple predstavlja i novi prevodilački feature koji, prema njihovim rečima, dozvoljava da vodite razgovore sa drugim ljudima koji ne govore vaš jezik, nešto poput Google Translate-a na Android uređjima. Picture in Picture feature takođe dozvoljava da gledate video klipove dok multitaskujete na svom iPhone uređaju.

macOS Big Sur operativni sistem

Nova verzija macOS sistema se zove Big Sure i nastavlja Apple-ovu tradiciju imenovanja operativnih sistema po mestima u Kaliforniji. Novi izgled je ono što ćemo prvo primetiti, sve od dock panela do Mac aplikacija izgleda pročišćenije, interaktivnije i ima više prostora. Na neki način, Big Sur je mnogo bliži vizuelno iOS i iPadOS sistemima nego ikad pre. Na primer, Control centar sada dolazi i na Mac uređaje, dozvoljavajući vam da pristupite podešavanjima poput osvetljenja i zvuka direktno sa ekrana. Notifikacije su takođe dobile osveženje, kao i integraciju sa vidžetima iz iOS 14. Takođe, ono što nam je obradovalo ove godine je postepeni proces integracija aplikacija poput Maps i Messages sa iOS i macOS sistemima. Ovo je deo većeg Catalyst projekta kompanije Apple kako bi koristili što manje resursa za održavanje istih aplikacija. U praksi to znači da do sada smo mogli da koristimo iMessage sa računara da odgovorimo na poruke, međutim sa novom integracijom imaćemo opcije isto kao i na mobilnim uređajima koje uključuju Memoji, stikere, reakcije, efekte, pinovane konverzacije, i poboljšane grupne konverzacije.

Poboljšani Safari Browser

Apple je takođe dosta pažnje posvetio i poboljšanju Safari browsera. Apple tvrdi da je Safari sada 50% brži od Google Chrome-a, kao i da ima bolje zaštite privatnosti- sa novom opcijom koja dozvoljava da vidimo na koji način određeni sajtovi nadgledaju našu aktivnost na sajtu kao i redovno ažuriranje da li su naše zapamćene šifre kompromitovane na određenim sajtovima. Možda najzanimljivija stvar ove godine su ekstenzije koje konačno dolaze i na Safari browser. Kroz Mac App Store se sada mogu preuzeti ekstenzije, a Apple tvrdi da se lako mogu prebaciti i ekstenzije i drugih browsera koje volimo i koristimo, iako kroz Safari možete odabrati koje ekstenzije koriste koje sajtove i time ograničiti ili dozvoliti određenim aplikacijama pristup. Takođe, tabovi su dizajnirani tako da budu malo vidljiviji što će značiti svima nama koji imamo gomilu tabova uvek otvorenih na našem računaru.

iPadOS14 sve više liči na računar

Prošle godine, Apple je konačno posle devet godina dao posebni iPadOS sistem iPad uređajima, kao praktični ali i simbolički feature, koji je za kratko vreme jako napredovao i dozvolio iPadu da ima novu poziciju koja mnogo više liči na Mac nego na iPhone uređaj. Najnovija verzija iPadOS uključuje brojne novitete koji će ići i u iOS14 ali sa određenim razlikama poput novog sidebara koji će postojati u Photos, Notes, Files i Music aplikacijama, i čija uloga će biti da olakša navigaciju i bolju organizaciju aplikacija. Siri ikonica će takođe se pojaviti u donjem desnom uglu na određenim aplikacijama. Takođe, svi dolazni pozivi sada neće prekidati sve što radite i zauzimati celi ekran, već će se pojaviti kao drop-down notifikacija.

Apple Watch i Airpods

Apple danas nije zapostavio ni uređaje koji vas prate kada ste u pokretu.

Malo po malo, Apple Watch postaje naj dominantniji nosivi proizvod na tržištu. WatchOS 7 će moći pratiti vaš san i disanje, kao i doneti dodatne funkcionalosti poput utišavanja kanala komunikacije i prilagođavanje svetla ekrana pred spavanje. Dodatno, detektor za pranje ruka će vam s osmehom pomoći da izbrojite tih 20 sekundi i zaštitite se od virusa i bakterija baš onako kako doktori preporučuju.

Novi softver update za AirPods Pro donosi automatsko menjanje uređaja, bez prekida u zvuku ili potrebe za ponovnim uparivanjem. Ne samo to, već nam uskoro stiže i 3D zvuk koji će Apple uređaji moći da prilagode uz pomoć senzora i akcelerometara tako da se stvara osećaj pravog 5.1, 7.1 ili čak Dolby Atmos surround sound sistema.

Nadja Breton

Ostavite odgovor