Blackmagic Design predstavlja novi DaVinci Resolve 17.1

Blackmagic Design je danas najavio novi DaVinci Resolve 17.1 Beta 1 koja daje univerzalnu podršku za M1 Mac računare i sve aplikacije. Nedavno objavljeni DaVinci Resolve 17 predstavlja novu verziju softvera sa preko 300 featura i poboljšanja uključujući HDR grading alatke, redizajnirane kontrole za primarne boje, kao i sledeću generaciju Fairlight audio sistema, uključujući Fairlight audio core sa podrškom od 2000 audio trekova. Pored ovih korisnih featura, novi Blackmagic design ima i alatke koje će značajno olakšati proces i korišćenje Blackmagic sistema za editore, redizajnirani inspektor i novi sistem sa sortiranje metadata klipova.

Javna beta verzija DaVinci Resolve 17.1 za sve M1 Mac računare je dostupna za download na njihovom vebsajtu.

DaVinci Resolve 17.1 Beta 1 daje univerzalnu app podršku za sve M1 Mac računare kako bi dobili bolje performanse na manjim laptop računarima. Sa druge strane, unificana memorijska arhitektura M1 čipova omogućavaju DaVinci Reslove 17.1 da iskoristi bolje CPU i GPU procesore, izbegavajući potrebu za PCI Express transferima. Kombinacija M1 procesora, i DaVinci Resolve 17.1 daje čak 5x bolje performanse u poređenju sa prethodnom generacijom računara. DaVinci Resolve 17.1 je takođe kompatibilan sa macOS Big Sur softverom i inicijalno je dostupan samo za Mac računare.

DaVinci Resolve 17 ima neverovatne nove kreativne alatke za sve profesionalce u kolor korekciji. Nova HDR kolor paleta daje korisnicima mogućnost da kreiraju sopstvene kolor točkove za targetirane korekcije. Primarne kontrole imaju novi dizajn koji ih čini dosta intuitivnijim i lakšim za korišćenje, dok magic mask koristi DaVinci Neuralni Engine da automatski izoluje i prati objekte. Novi mesh and grid dozvoljava korisnicima da manipulišu sa bojama na nove i kreativne načine. Power Window je takođe poboljšan i dozvoljava nove opcije sa dodatnim Sat vs. Lum krivama i sveukupne bolje performanse.

DaVinci Resolve 17 je najveći update u Fairlight istoriji sa novim featurima, alatkama i poboljšanjima u performansama koji ga čine najbržim i najkvalitetnijim rešenjem za audio post-produkciju. Ako ste se do sad razmišljali da se prebacite na Fairlight iz drugog sistema, context sensitive edit selekcija sa update-ovanim prečicama na tastaturi čini tu tranziciju laganom i bezbolnom. Sada možete pustiti unazad audio fajlove, analizirati buku i navigirati privremenim promenama, pregledati video dok ga uređujete kao i premestiti automatizaciju, eksportovati višekanalne datoteke i još mnogo toga.

DaVinci Resolve 17 je sada još pametniji zahvaljujući sjajnim novim funkcijama dizajniranim da pomognu korisnicima da još brže završe pokretanje projekata. Novi prikazi sa metapodacima sa posebnim pregradama za nepotrebne materijale pedstavlja novi način za brzi vizuelni pregled, sortiranje i pronalaženje snimaka. Režim audio obrade sada prikazuje veće talasne oblike za precizniju obradu. Pametno preokretanje automatski preoblikuje slike tako da korisnici mogu da eksportuju projekte u vertikalnoj, kvadratnoj ili drugoj razmeri bez potrebe da ručno premeštaju svaki kadar. Novi prikaz ikonice u biblioteci omogućava korisnicima da pregledaju efekte, prelaze i naslove. Korisnici sada mogu da uvezu i uređuju projekte sa ATEM Mini Pro ISO, tu je novi inspektor klipova, brzo prebacivanje vremenskog tajmlajna i još mnogo toga.

Stranice za editovanje sada imaju feature koje su tražili profesionalci iz branše. Novi workflow je dramatično bolji i lakši za korišćenje. Korisnici sada mogu da sinhronizuju klipove na tajmlajnu i prebace ih u grupe za više kamera, kao i da izvrše prilagođavanje u samom fajlu pre nego ubace klip u projekat. Možete deliti pojedinačne vremenske okvire i pregradne kante, ukloniti padajući meni 3:2 u realnom vremenu i još mnogo toga. Stranica za uređivanje takođe podržava matte i tastaturu za kompozite, blurovanje pokreta na određenim prelazima i mogućnost prikazivanja efekata na delovima projekta koji su teški za renderovanje. DaVinci Neural Engine takođe omogućava korisnicima detekciju za katovanje scena, uklanjanje preplitanja i pametno repozicioniranje.

Kompozicije koje kreiraju korisnici na Fusion stranic sada mogu da se sačuvaju kao templejti i koristiti se na edit i cut stranici. Nove krive za animaciju mogu da se koriste automatski kada korisnik promeni njihovu dužinu trajanja u editoru. Audio sa talasnim dužinama prikazanim je sada čini lak za kreiranje preciznih animacija, uz markere za šerovanje, editovanje itd. Pored toga 27 GPU Resolve FX je dodat na Fusion stranici uključujući korekciju buke i alatke za izoštravanje kolora. Novi node view bookmarkovi su tu da učine lakšim navigaciju velikih kompozicija, a toolbar može biti uređen sa vašim omiljenim prečicama.

DaVinci Resolve 17 uključuje user interfejs i nova poboljšanja za što laganiji workflow u celoj aplikaciji. Korisnici sada mogu naći nove i poboljšane verzija za formatiranje, nove opcije eksportovanja i unificirani inspektor dizajn na media, cut, edit i Fairlight stranicama. DaVinci Resolve 17 takođe ima tajmlajn navigaciju za celu aplikaciju, bolju metadata podršku i algoritme za smanjenje fotografija, mogućnost da šerujete pametne pregrade za odlaganje, filtere i optimizovane medija sadržaje širom raznih projekata u okviru jednog sistema i brži GPU i CPU Resolve FX. Takođe postoji nova workflow organizacija i integracija sa API-ijem tako da developeri drugih aplikacija mogu integrisati njihove assete i druge alatke u DaVinci Resolve.

“Uzbudjeni smo da vam predstavimo podršku za nove Mac računare sa M1 procesorom. Verujemo da je važno da DaVinci Resolve korisnici mogu da kupe i koriste nove Mac računare i koriste native softvere kako bi dobili što bolje performanse. DaVinci Resolve tim je uradio izvanredan posao i uzbudljivo je bilo biti deo ove revolucionarne tehnologije” – Grant Petty, Blackmagic Design CEO

SHOPPING CART

close