Apple je zvanično najveći proizvođač smartphone uređaja u prošloj godini

U ovogodišnjem kvartalu, Apple je pretekao Samsung po broju proizvedenih smartphone uređaja i time postao zvanično najveći proizvođač, brojka koju se od 2016. godine bore da postignu.

U poslednjem kvartalu 2020. godine, Apple je prodao 80 miliona novih iPhone uređaja, zahvaljujući 5G seriji uređaja, i novim mogućnostima kamere.

Čak i u periodu kada su potrošači kupovali obazrivo zbog pandemije, 5G smartphone uređaji i napredni efekti kamere su ohrabrili mnoge korisnike da se odluče za kupovinu novog iPhone uređaja.

U poređenju sa 2019. godinom Apple je prodao 10 miliona više iPhone uređaja u poslednjem kvartalu, a globalno smartphone tržište je poraslo za čak 15% više. Samsung, kao najbliži rival Apple-u je smanjio prodaju za 11.8% i prodato je oko 8miliona uređaja manje u poređenju sa prošlom godinom.

Ipak posmatrajući širu sliku u jeku pandemije, globalna prodaja smartphone uređaja se u 2020. godini smanjila za 12.5% od kojih od pet najprodavanijih brendova jedino Apple i Xiaomi su ostali kao izuzetak od ovog pada. Analizirajući dalje 2021. godinu Gartner smatra da će dostupnost jeftinijih opcija 5G telefona poputa iPhone 12 mini ili SE da bude odlučujući faktor za krajnje korisnike da poboljšaju svoje iskustvo korišćenja smartphone uređaja.

SHOPPING CART

close