Big Sur: Sve što treba da znate

Pre nekoliko dana zvanično je stigao i novi macOS operativni sistem nazvan Big Sur o kojem smo već ranije pisali. Ukoliko niste još uvek downloadovali novu verziju, preporučujemo da to uradite! Novi Big Sur operativni sistem nam donosi mnogo noviteta, od bolje privatnosti i bržeg surfovanja do novog dizajna i simplifikovanog sistema notifikacija. Opširnije o Big Sur u nastavku teksta

Redizajn

macOS Big Sur operativni sistem donosi pre svega dizajnerkse promene u izgledu operativnog sistema. Ovo su ujedno i najveće promene koje je ovaj sistem doživeo godinama. Izmenjen je kompletni izgled softvera, od zakrivljenih prozorčića i t‌abova, do dock menija i ikoničnih sistemskih zvukova. Sve sa novim apdejtom izgleda sveže ali poznato, a Apple je težio prozračnijem i modernijem izgledu.

Kontrolni centar i notifikacije

Novi kontrolni centar za macOS liči dosta na iOS i ima za cilj da sve kontrolne sisteme drži na domah vaše ruke, stoga je novi redizajnirani Notification centar pozicioniran sa desne strane ekrana, sa mogućnošću izmene i dodavanja vidžeta kako bi personalizovali vaše iskustvo. Vidžeti se mogu kao i na novom iOS sistemu odabrati u različitim veličinama prema željenim kriterijumima. Notifikacije su sada interaktivne i grupisane po aplikacijama tako da lakše možete pregledati sve novosti.

Safari browser

Safari browser je takođe pretrpeo neke izmene, po pitanju redizajna i po pitanju privatnosti surfovanja internetom. Nova start strana može se sada customizirati sa razlicitim dodacima poput reading liste, i iCloud tabova predstavljajući browser koji je jedinstven za vas. Takođe se može i menjati pozadina početne stranice.

Tabovi su redizajnirani tako da imaju novu preview opciju na kojoj možet videti šta je prikazano, i takođe postoji novo ugrađeno dugmence koje automatski prevodi stranice. Chrome i Firefox ekstenzije se po prvi put mogu umrežiti sa Safarijem, i sada postoji opcija da se odabere koji sajtovi mogu koristiti ekstenzije kako bi poboljšali vašu privatnosti pri poseti.

Youtube sada podržava 4K video kroz Safari, a Apple je dodato novi Privacy Report feature koji vam dozvoljava da vidite koje trackere je Safari sprečio prilikom posete nekom vebsajtu. Mac korisnici su možda već upoznati sa ovim reportom iz Safari 14 update-a kroz macOS Catalina i macOS Mojave.

iMessage

Poruke koje šaljete sa svog računara sada mnogo više liče na iMessage iz iOS sistema. U novom Big Sur operativnom sistemu možete pinovati konverzacije, mentiones, odgovoriti na poruku i kreirati Memoji, a ugrađeni pretraživač sada izgleda mnogo jednostavnije i lakše ćete pronaći sve potrebne linkove, fotografije i konverzacije u okviru same aplikacije.

Baterija

U okviru novog operativnog sistema Big Sur postoji sekcija gde možete pratiti trošenje vaše baterije. Takođe macOs App Store će u budućnosti prikazivati korisnicima jasne informacije o politikama privatnosti koje instaliranje određene aplikacije sa sobom podrazumeva.

Kada instalirate novi macOS Big Sur, budući update-ovi će se moći dešavati u pozadini i mnogo brže, što će učiniti da vaš Mac uređaj uvek bude ažuriran.

Kako vam se dopada novi Big Sur? Pišite nam u komentarima!

*Fotografije i članak delimično preuzeti sa MacRumors

SHOPPING CART

close