iPadOS 14 – Sve što treba da znate o novom iPad sistemu

Novi iPadOS 14 je tu, a u nastavku teksta vam donosimo najbitnije promene koje donosi novi OS sistem!

 • App Sidebars i Toolbars 
  iPadOS nije dobio isti rimejk dizajna poput iOS-a ali iPadOS 14 sa sobom donosi neke novitete. Aplikacije poput Music, Photos, Calendar, Files i brojne druge su redizajnirane za sidebar kako bi ponudile bolje i jednostavnije iskustvo navigacije kao i direktni pristup informacijama i alatima. Apple je takođe predstavio novi toolbar koji sažima dugmiće u jednu kolonu na vrhu aplikacije
 • Novi Pull-down Meni 
  Sa redizajnom sidebara i toolbara došao je red i da se meni za prevlačenje na dole redizajnira tako da možete pristupiti aplikaciji uz pomoć jednog dugmeta
 • Search interfejs
  Search opcija je sada znatno kompaktnija i zauzima mnogo manje mesta na iPad-u, i takođe su napravljene izmene po pitanju instant search pretrage, lansiranja aplikacija i sajtova… Search opcija je sada slična iOS13 ali je znatno moćnija i bolje organizovana
 • Scribble
  Scribble je možda najbolji novi iPadOS novitet koji dozvoljava da vaša Apple olovka piše u bilo kojem tekstualnom polju, sa ručnim rukopisom koji pretvara to zatim u tekstualni deo. Postoji niz korisnih alata uključujući motion koji vam dozvoljava da obrišete deo, ili mogućnost zaokruživanja reči kako bi je selektovali.
 • Notes 
  Scribble je doneo novitete i za Notes aplikaciju. Možete sada koristiti pametnu selekciju da selektujete i kopirate svoje rukopisne beleške, koje sada možete kopirati i kao standardni tekstualni format. Pametno oblikovanje vam dozvoljava da nacrtate nesavršene oblike poput kruga, kvadrata itd. i sistem će ih konvertovati u savršene oblike.
 • Kompaktni FaceTime/mobilni pozivi dizajn
  Kao i kod iPhone uređaja, novi FaceTime pozivi i mobilni pozivi (sa telefona na iPad) se sada prikazuju kao mnogo manji interfejs koji se lako može prekinuti. Ovo je sjajna vest po pitanju UX dizajna jer pozivi nam neće zauzimati ceo ekran i prekidati trenutnu radnju na iPadu.
 • Kompaktna Siri
  Kao i FaceTime, Siri interfejs je postao manji. Više ne zauzima celi ekran prilikom korišćenja već pokazuje malu animiranu ikonicu na dnu ekrana sa rezultatima u vidu banera.
 • Safari 
  Dosta noviteta nas čeka prilikom korišćenja Safarija na iPadOS14. Privatnost je poboljšana tako da sada možete da vidite trekere prilikom posete nekom vebsajtu. Postoji i prevodilac koji je ugrađen u sistem koji vam dozvoljava da bez ekstenzije vidite stranicu na željenom jeziku uz par klikova.
 • Apple Music tekstovi 
  Kada koristite Apple Music na vašem novom iPadOS sistemu možete da aktivirate i lyrics mode koji prati muziku na velikom ekranu.

Članak preuzet sa MacRumors

SHOPPING CART

close