M1 Performanse: Rezultati prvih Apple Silikona su stigli

Novi M1 Mac modeli su stigli u Macolu. Možete ih rezervisati već sada, u tu čast smo ogranizovali pravu poslasticu: Možete testirati M1 Performanse uživo, na miru, pre kupovine. Prijavite se putem ovog formulara! Testirajte iOS ili Windows aplikacije, video materijal ili omiljeni kod editor.

The Verge: M1 performanse koje menjaju industriju

Jedan od najpopularnijih Tech sajtova na svetu, The Verge je u svom opširnom tekstu objavio da je njihovo stručno mišljenje, da je M1 poremetio sistem vrednosti i zauvek promenio očekivanja ljudi. Performanse laptopa više nikada neće biti iste.

Rene Ritchie: M1 je samo početak

Popularni Tech novinar koji je nedavno napustio medijskog giganta iMore, i krenuo svojim putem, tvrdi da je već dugo jasno da će se ova promena desiti, ali da je svima novost koliki je zapravo značaj i uticaj prelaska na Apple Silikon. Ovo je najveća promena u poslednjih 20 godina.

M1 Performanse na osnovu MacRumors testova

U svom poslednjem članku, poznati sajt MacRumors je obavio seriju testova na ovim novim mašinama. Za razliku od većine novinara, oni su svoju metodologiju bazirali na realističnim situacijama u kojima će se prosečan “Pro” korisnik naći prilikom korišćenja. U nastavku možete pročitati njihove zaključke.

Apple-ovi prvi M1 čipovi su prevazišli sva očekivanja i snažniji su nego što je bilo ko očekivao. U ovoj trci, pobeđuju skoro sve dosadašnje Intel Mac modele. Videli smo beskrajni niz raznih testova sirove brzine, ali bismo želeli da direktno uporedimo novi i stari MacBook Pro 13 model – čiste M1 performanse protiv Intel Quad-core i5 procesor na 1.4GHz uz Intel Iris Plus 645.

Ova prethodna “Intel” generacija 13-inčnog MacBook Pro laptopa je izašla u Maju 2020, ali je već dakako zastarila i inferiorna u poređenju sa Apple-ovim novim M1 modelom.

M1 performanse GeekBench rezultati

MacBook Pro sa M1, koji je osnovni model sa 8GB RAM, M1 procesorom i grafičkim čipom sa 8 jezgara kao i 256GB super-brzim SSD diskom je dobio rezultat od 1722 za testove pojedinačnog jezgra kao i 7535 za testove višejezgarnih operacija.

Radi poređenja, Intel MacBook pro je ostvario rezultat od 871 za jedno jezgro i 3786 za višejezgarni rad. Dakle, razlika u performansama je dvostruka. OpenCL rezultati su takođe prikazali jasnu razliku između M1 performansi od 19305 i Intel-a od 6962.

M1 je prvi čip za personalne računare, napravljen pomoću inovativne 5-nanometarske tehnologije i sadrži zadivljujućih 16 miliona tranzistora.

SSD Brzina na novim MacBook Pro laptopovima

U novim mašinama je i brži SSD, i na osnovu ovih testova, videli smo brzine od 2800MB/s za čitanje podataka kao i 2300MB/s za upis. U poređenju sa Intel MacBook Pro računarima koji su ostvarili 1600MB/s i 1100MB/s. Apple tvrdi da sekvencijalne operacije čitanja sa diska mogu dostići i 3.3GB/s zahvaljujući SSD kontroleru integrisanom u M1 čip.

Transfer velikih fajlova

Kada su u pitanju prave, žive metrike koje utiču na svakodnevni rad, prebacivanje velikih fajlova je definitivno svakodnevnica za profesionalne korisnike poput fotografa ili video montažera. Prilikom prenosa fajlova većih od 40GB, M1 je obavio zadatak za 27 sekundi dok je prethodnoj generaciji sa Intel procesorom trebalo preko 90 sekundi. U početku je brzina delovala identično, ali Intel je ubrzo usporio i razvlačio se do kraja.

Export 4K Video snimka

Ok, ovo je definitivno jedna od najbitnijih realnih metrika za naše korisnike. Export 10 mitnutnog 10-bit 4K video snimka iz Final Cut Pro je trajao 4 minuta i 53 sekunde na M1 čipu. U poređenju sa time, Intel mašina je trajala 6 minuta i 47 sekundi.

Ono što je jako interesantno i bitno napomenuti – na M1 MacBook Pro, ventilatori se nisu oglasili ni u jednom momentu, za to vreme, Intel mašina je vrtela na 6,6K RPM (maksimum), te je verovatno došlo i do smanjenja performansi. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da na većim fajlovima/opterećenjima, možemo očekivati i daleko veću razliku između Intel i5 i Apple Silicon M1 performanse.

Internet Tab test

Ovaj test zvuči dosta komično, ali zapravo je realističan test u kome se jasno ocrtava set optimizacija koje je Apple pripremio u Apple Silicon čipovima. Kada smo otvorili po deset 4K YouTube tabova u Safari-ju na oba računara, bilo je jasno da je CPU opterećenje daleko manje na M1 MacBook Pro laptopu.

M1 mašina je prikazivala sve video snimke bez problema, bez skokova u potrošnji baterije i bez paljenja ventilatora. Za to vreme Intel se gušio i ventilatori su bili na maksimumu kao i u prethodnom testu.

Očajnički pokušaj – app startup test

Upalili smo sve programe iz Applications foldera na oba računara, otprilike 50 aplikacija. M1 se pokazao neverovatno dok je Intel dosta kaskao za njim. Čekalo se daleko duže da Intel obavi ovaj zadatak u potpunosti, a naročito je bilo problema sa Final Cut pro.

Interesantan deo testa je bio videti kako se uz ovo nesvakidašnje opretećenje ponaša operativni sistem. Zadaci poput animacija prozora, Dock-a ili otvaranje Mission Control gde se prikazuju sve aplikacije. Na M1 procesoru nismo primetili nikakvu razliku dok je Intel žestoko seckao.

Naravno, kada je sve pogašeno, testovi sa pojedinačnim aplikacijama su bili daleko bliži, što je i za očekivati, Apple ne bi dozvolio da se Intel mašina guši pri uobičajenim radnjama. Ipak, ovo je jasan pokazatelj kakve će vam mogućnosti biti pri ruci kada uzmete novi M1.

MacRumors-ov Zaključak o M1 performansama

Za vreme našeg testiranja, M1 MacBook Pro nikada nije ni upalio ventilatore. Dakle, očekujte da od sada živite u tišini, MacBook Air čak ni nema ventilator, a donosi identičan čip – Apple je toliko čvrsto uveren u kvalitet svojih novih čipova. Novi Mac mini je prikazao skoro identične rezultate kao i MacBook Pro, što ima smisla, budući da on takođe ima ventilator.

I pored ove, nikad bolje brzine rada, bili smo impresionirani i za dugotrajnošću baterije. MacBook Pro je bio korišćen nekoliko dana, pre nego što smo prvi put morali da ga priključimo u struju. Štaviše, pretrpeo je i celo ovo testiranje, a da nije bilo potrebe za punjenjem.

Ne samo da je M1 brži od prethodne generacije Intel čipova koje će zameniti, već po CPU testovima pobeđuje i 16-inčne MacBook Pro modele.

Uverite se sami! Testirajte M1 performanse

M1 mašine su stigle u Macolu. Imamo ih u ponudi i prodaja je krenula. Ipak, budući da je ovo najveća promena u poslednjih 20 godina, znamo da želite i sami da pokrenete svoje testove.

Pokrenite xCode projekat i vaš iOS app na macOS. Uvezite svoj materijal u Final Cut Pro X i isprobajte kako vam odgovara. Pokrenite neku računarsku igru i OBS, i testirajte twitch gaming stream. Vaš test, po vašoj meri.

Zbog situacije sa COVID-19, i potrebe da ovakve testove obavljate na miru, bez da vam drugi cupkaju u redu iza leđa, organizovali smo testiranje u prostorijama našeg centra za obuke Crossover. Učionice i mašine se redovno čiste. Isplanirajte svoj test, prijavite se putem ovog online formulara, i dođite u posetu.

SHOPPING CART

close