NASA Mars Perseverance Rover koristi iMac G3 procesor

Sigurno ste do sada videli predivne fotografije koje je nakon uspešnog sletanja na Mars NASA Perseverance Rover snimio i poslao na našu planetu. Ono što možda niste znali je da NASA rover koristi PowerPC 750 procesor – isti čip koji koristi ikonični iMac G3 model iz 1998. godine.

PowerPC 750 je procesor od jednog jezgra i 233MHz sa 6 miliona tranzistora, koji se danas smatra sporim, ali je prvi koji je uspeo da inkorporira “dynamic branch prediction” i koja se i danas koristi u modernim procesorima. Ako se možda ne sećate ovog modela iMac računara, to je G3 ikonični poluprovidni kompjuter koji je na kraju i samu kompaniju spasao od bankrota.

Možda na prvi pogled deluje čudno da NASA Rover u julu 2020. godine koristi ovaj nazovi “zastareli” procesor, međutim sa obzirom da je rover na Marsu, ključ je u istrajnosti. Ovaj malo modifikovani proces može da izdrži 200.000 – 1.000.000 Rads i temperature od -55 do 125C. Ovi čipovi su bili u upotrebi do 2005. godine kada je Apple prešao na Intel, dok danas sa napretkom tehnologije i potrebama na Zemlji, Apple pravi tranziciju sa sopstvenim procesorima poput sada već čuvenog M1 čipa.

SHOPPING CART

close