Novi Netflix-ov dokumentarac “Kiss The Ground” je kreiran uz pomoć Blackmagic Design DaVinci Resolve

Da li ste imali prilike do sada da pogledate novi dokumentarac na Netflix-u “Kiss the Ground”? Pored same naracije i fabule dokumentarca, ne smemo zaboraviti ni vizuelni dojam kao i činjenicu da je ceo dokumentarac urađen i kolorizovan uz pomoć DaVinci Resolve Studija. Toplo preporučujemo da izdvojite vreme da pogledate drugačiji pristup agrokulturi koja ima potencijal da izbalansira našu klimu, i obnovi zalihe vode i nahrani svet.

Pravi izazov filma, prema rečima autora, je bio da se sakupi tokom niza godina intervjui, i snimci širom sveta i da se uklope sa third-party snimcima, animacijama i vizuelnim efektima u jedinstvenu celinu koja bi imala jedan unificirani tok. Autori su želeli da dokumentarac ima filmsko iskustvo, i to sve sa ne baš holivudskim budžetom, tako da su najveći deo pažnje posvetili postprodukciji i upravo tu na scenu stupa Blackmagic Design DaVinci Resolve

Zahvaljujući DaVinci Resolve Studiju uspeli smo da celom dokumentarcu i brojnim snimcima damo doslednost koju smo smatrali da zaslužuje.

Sa mnogim verzijama filma, i beskonačnim satima snimaka širom sveta i intervjuima tim iza dokumentarca je koristio svoj editing paket da kreiraju koloritet uz pomoć već postojećih alatki. Iako na mnogo načina bi ta kolor korekcija bila dovoljna, ipak da bi dokumentarac bio zaista sjajan i imao filmsko iskustvo bila im je potrebna pomoć. Kada je film došao u final cut stadijumu, DaVinci Resolve Studio je stigao na red.

Vraćajući se unazad 7 godina i gledajući originalni master footage je za nas bilo brutalno jer smo mogli da vidimo kako smo tokom sedam godina prilagođavali naš materijač. Odjednom morali smo da krenemo sve ispočetka. Ali zahvaljući Resolve-u uspeli smo da dobijemo potpunu kontrolu nad izgledom filma.

Za razliku od narativnih projekata gde je film prilično zaključan u određeni timeframe, “Kiss the Ground” je bio otvorena knjiga svih sedam godina. Autori Josh i Rebecca Tickell su kao podršku doveli da sarađuje sa njima na projektu kolor specijalistu Darius Fishera (Digital Neural Axis) da im pomogne oko kompleksnih particija. Tokom godina imali su razne verzije koje su se nadali u to vreme da su blizu rough final cut-a. Tokom snimanja samo dokumentaraca uradili su dosta mini online sesija uz pomoć Resolva i kolor korekcije tako da kada su krenuli u postprodukciju već su mogli da pretpostave kojim putem će krenuti. Fišerov tim je radio tokom procesa snimanja dokumentaraca, hvataji deliće uz pomoć DaVinci Resolve studija za promene brzine i adaptaciju frame rate-a, ali u final cut-u su se suočili sa pravim krajnjim rokom i emitovanjem na Netflix-u. Tim je dalje predao svoj rad koloristi Phil Beckneru koji su počeli da rade na samoj završnici filma.

Iako je edit bio zakljucan kada su prešli na DaVinci Resolve, Fischer je bio zahvalan za moćne alatke koje su mu pomogle da se brzo adaptuje na različite snimke čak i tokom finalne kolor korekcije. I Fischer i Beckner su našli korisnim moćne alatke u DaVinci Resolvu kako bi postigli unificirani izgled u tako kratkom vremenkom periodu. Fisheru se najviše dopao Super Scale tool u okviru Edit page opcije koji mu je pomogao za razne snimke u nešto manjoj rezoluciji. Beckner je koristio Color Space Transform OFX plugin kao i Grain managment tools.

Za Josh-a i Rebeccu cilj je bio konzistentnost fotografije na filmu, nešto što i sam Netflix odobrava, i na čemu su sami režiseri insistirali. Prema autorima DaVinci Resolve je zaista se pokazao kao koristan kada su došli do finalnog cut-a.

Članak preuzet sa Blackmagic Design sajta

SHOPPING CART

close