Predstavljamo vam Apple AirTag

Sigurno ste do sada čuli za AirTag – novi gedžet u Apple-ovoj ponudi, koji će vam pomoći da pronađete svoje najbitnije stvari. Ukoliko niste, ne brinite, u nastavku teksta ćemo se pozabaviti specifikacijama i mogućnostima ovog malog ali moćnog uređaja.

Koliko puta vam se desilo da se spremite za posao, uzmete ranac, novčanik, laptop… i shvatite da ne možete da nađete ključeve od stana! Potraga po džepovima u farmerkama, u jakni… da biste posle 30min besomučne potrage shvatili da se ključevi nalaze na polici? Ili ste možda zagubili novčanik nekad? Ranac? Svima nam se desilo da izgubimo makar jednom jedno od navedenog. Ali u AirTag to je sad prošlost.

Ovaj mali ali moćni uređaj predstavlja GPS tracker osnažen Bluetooth tehnologijom koji može tačno da locira vaše izgubljene predmete. Pitate se kako? i kako je to bezbedno kada je u pitanju zaštita vaših privatnih podataka? – Ne brinite, AirTag je dizajniran od starta da drži vaše podatke privatno i sigurno. Nikakva lokacija nije fizički u vašem AirTag-u. Apple komunicira sa AirTag-om na isti način kao što biste pokušali da locirate vaš izgubljeni iPhone uz pomoć računara i Find My aplikacije. End-to-end enkripcija koja dozvoljava samo vlasniku uređaja da vidi lokaciju, dakle vi i samo vi (čak ni Apple ne zna lokaciju vašeg AirTag-a niti jednog uređaja koji je pomogao da pronađete vaš izgubljeni predmet.)

Zvuči sjajno zar ne, ali zapravo kako to funkcioniše u realnosti?

Ako je AirTag razdvojen od svog vlasnika i van Bluetooth range-a tako da ga vaš uređaj može naći. (npr. zaboravili ste ranac u busu na kojem se nalazi prikačen AirTag). Find My aplikacija može da detektuje signale izgubljenog AirTag-a i da vrati tačnu lokaciju nazad svom vlasniku, sve anonimno i privatno. Takođe, ako kao korisnik primetite da vam nedostaje predmet koji na sebi ima AirTag, možete ga označiti kao “Lost” u aplikaciji i bićete obavešteni ukoliko se nalazite u njegovoj blizini, ili ako ga je locirao bilo koji Apple uređaj, bilo kog Apple vlasnik-a. Ako je neko pronašao vaš predmet sa AirTag-om mogu jednostavno kliknuti na svoj iPhone (ili bilo koji uređaj koji podržava NFC) i pronađu broj telefona (ako ste ga upisali) i kontaktiraju vas da je predmet pronađen.

Apple je mislio na baš sve, tako da je AirTag dizajniran sa setom proaktivnih integracija koje sprečavaju zloupotrebu ovog uređaja i neželjenog praćenja. Signali koje AirTag odašilje se stalno menjaju kako bi izbegli neželjeno praćenje. iOS sistem takođe može da primeti kada AirTag nije sa svojim vlasnikom, i da obavesti korisnika ako je nepoznati AirTag uređaj sa njima putuje. Čak iako korisnici nemaju iOS uređaj, AirTag koji je razdvojen od vlasnika na duži period će pustiti zvuk kako bi privukao pažnju i sprečio neželjeno praćenje. Ako korisnik primeti nepoznati AirTag može da na svom uređaju vidi instrukcije kako da ga deaktivira.

Apple AirTag je dostupan i kod nas u Macoli!

SHOPPING CART

close