Sve što je Apple objavio na novembarskom Apple Event-u

Ove godine, pored oktobarskog Apple Event-a koji nam je otkrio sve nove proizvode koje jedva čekamo da testiramo i koje ćemo koristiti godinama, Apple je priredio još jedno iznenađenje samo mesec dana kasnije. Na sinoćnjem Apple Event-u (koji nas je sve pomalo iznenadio sa obzirom da je neočekivan), bilo je reči i o novitetima koje će obradovati sve laptop korisnike. Kako na oktobarskom eventu nije bilo reči o novim laptop računarima, već su zvezde večeri bili novi iPad i iPhone uređaji, za očekivati je bilo da je ovaj event posvećen Mac porodici.

Ukratko: Apple je predstavio novi silikonski čip M1 koji daje brojne mogućnosti za interni i eksterni redizajn računara i koji će promeniti način na koji koristimo Mac računare. Apple je na eventu predstavio i novi MacBook Air, MacBook Pro i Mac mini modele.

M1 čip

M1 Silicon čip sa procesorom od 5nanometeara i neuralnim enginom od 16 jezgara predstavlja novu generaciju čipova o kojoj ćemo tek pričati, sa obzirom da svi novi Mac modeli će imati ovaj čip koji će ubrzati sve procese i pomeriti već jasno vidljivu granicu između Apple računara i PC računara.

M1 integrisana grafička karta sa GPU ima osam jezgara i prema Apple-u ovo je jedna od najbržih grafičkih u svetu. Takođe neuralni engine od šest jezgara može da procesuira 11 miliona operacija u sekundi, kao i Apple Secure Enclave i visoke performanse. Priznaćete da ovo zaista zvuči impresivno. M1 podržava Thunderbolt 3 i USB4

Novi Mac Mini

Zahvaljujući M1 čipu novi Mac mini ima CPU procesor od 8 jezgara i daje brže performanse od prethodne generacije. Apple kaže da novi M1 Mac Mini može da kodira u Xcode čak tri puta brže, i da sa njim možete igrati igrice sa intenzivnom grafikom sa čak četiri puta većim frame-rateom, i da renderujete kompleksne timeline fajlove u Final Cut Pro čak šest puta brže.

Novi Mac Mini takođe ima napredni sistem termalnog dizajna i hlađenja koji mu dozvoljava da ostane tih i da se ne greje. Može da podrži dva displeja i wi-fi 6 za brže performanse. Takođe postoji Secure Enclave u M1 čipu koji prema Appleovim rečima je najbolja vrsta obezbedjenja za vaš uređaj.

Novi Mac mini i svi uređaji o kojima će biti reči kasnije predstavljaju inicijativu Apple-a da svi Mac uređaji naprave tranziciju sa Intel procesora na Apple Silicon procesore koji obećavaju da će biti vodeći u industriji. Prema Apple-u potpuna tranzicija će trajati oko 2 godine.

Novi MacBook Air

Na sinoćnjem event-u Apple je predstavio i novi MacBook Air. MacBook Air je Appleov najpopularniji Mac i najprodavaniji 13-inčni laptop. Sa M1 čipom MacBook Air ubrzava sve operacije od editovanja porodičnih fotografija do eksportovanja videa, više ne postoji ništa što ne možete da uradite na svom MacBook Air računaru.

Neke od ključnih featura ovog novog MacBook Air uređaja su:

  • Apple M1 chip sa 8‑core CPU
  • Potpuno novi dizajn koji se ne greje, a ujedno nema ventilatore više
  • Čak 3.5x brži CPU, do 5x brža grafička, i do 2x brži SSD
  • Do 9x brži machine learning sistem
  • 13-inčni Retina ekran sa TruetONE I P3 kolor korekcijom za vibrantne fotografije
  • Do 2TB SSD-a i do 16GB memorije
  • Do čak 18h života baterije
  • Dva Thunderbolt 3/USB4 porta
  • Magic Keyboard, Force Touch trekped, i Touch ID
  • Wi-Fi 6

Sa svojim tankim dizajnom, izvanrednim Retina ekranom, Magic Keyboard i izvanrednim performansama zahvaljujući novom M1 čipu, novi MacBook Air redefiniše još jednom šta znači imati tanki i lagani laptop računar.

Novi MacBook Pro

Pored Mac Mini-ja i MacBook Air-a Apple je sinoć predstavio i novi 13inčni MacBook Pro, koji takođe sadrži novi Silicon čip sa integrisanim grafičkim procesorom.

Prvi MacBook Pro od 13-inča zamenjuje stari Intel model MacBook Pro-a , dok M1 čip daje mogućnosti za CPU i GPU core od osam jezgara i Neural Engine od 16 jezgara koji u paru sa MacBook Pro-ovim aktivnim sistemom hlađenja daje 2.8x brže performanse od prethodne generacije, što ga ujedno čini i 3x bržim od bilo kog Windows laptopa u svojoj klasi.

Machine learning sistem je čak 11x brži, što MacBook Pro sa M1 čipom čini najbržim kompaktnim laptop računarom prema Apple-u. Takođe, nudi do 17h života baterije što je skoro 2x više nego prethodna generacija, i ujedno najduža baterija na Mac uređaju.

macOS Big Sur

I za kraj, ali ne i najmanje važna vest je novi macOS operativni sistem koji nosi ime Big Sur. O Big Sur-u smo već ranije govorili detaljnije, a sve Apple Mac korisnike će radovati činjenica da novi operativni macOS sistem stiže kod nas 12. novembra

Iako suptilne promene u dizajnu novog operativnog sistema, doneće svež izgled u poređenju sa trenutnim macOS sistemom. Druge vizuelne promene sa sobom donose svetlije prozorčiće i drugačiji dock sistem, app ikonice u novom izgledu, novi sistem za zvuk i još mnogo toga. Jedva čekamo da isprobamo!

Ukoliko niste stigli da sinoć ispratite live event a želeli ste još neke dodatne informacije, link ka Apple Event-u se nalazi iznad i možete detaljno pogledati sve novitete.

SHOPPING CART

close