Svi noviteti iOS14 Messages aplikacije Leave a comment

U vremenu kada mnogo više šaljemo tekstualne poruke nego razgovaramo telefonom, bitno je upoznati se sa svim novitetima koje donosi iOS14 Messages aplikaciji koju svi koristimo.

Sa novim iOS14 sistemom o kojem smo već pisali kada je u pitanju kamera, vreme je da se osvrnemo i na novitete koje će nam doneti u Messages aplikaciji. Sa novim softverom stiže i redizajn interfejsa Messages aplikacije koja vam sada dozvoljava da vidite sve poruke u jednom feedu, sve poruke iz vaše liste poznatih primalaca i pošiljalaca, kao i sve poruke nepoznatih brojeva grupisane prema ovim kategorijama. Ove grupacije možete videti uz “Filters” dugme u glavnom meniju Messages aplikacije.

Takođe, postoji novi feature koji vam dozvoljava da vidite indikatore pošiljaca koji trenutno kucaju, bez potrebe da kliknete na tu konverzaciju, što znači da možete videti sve kontakte koji trenutno kucaju vam poruku iz jednom pokretu.

Vaše najbitnije poruke i kontakte sada možete pinovati i time postaviti na vrhu Messages aplikacije. Jednostavan gest prevlačenja udesno na bilo kojoj konverzaciji je dovoljan da vaše najčešće kontakte sortirate i uvek imate pri ruci. Možete pinovati do 9 kontakata. Ikonice za pinovanje su dinamične tako da možete videti fotografiju kontakta sa trenutnim nepročitanim porukama.

I grupni razgovori se mogu pinovati i svaki od njih može imati feature dinamičnih ikonica. Fotografije u pinovanim razgovorima će biti one fotografije koje su korisnici iz grupe odabrali da podele sa vama. Podeljene profilne fotografije su feature koji je još u iOS13 postao nam dostupan a sada se može dodati i fotografija za grupni čat, kao i dodatne opcije za izmenu fotografija.


Odgovori na poruke su dizajnirani tako da lakše organizujete misli i odlični su dodatak kada je u pitanju grupni čat ili više tema u jednom čatu. Stoga sada možete odgovoriti na primljenu poruku koja se tiče jedne teme, pomenuti osobu kojoj odgovarate tako da bude jasno kome odgovarate. Inline poruku ćete lako iskucati tako što dugo pritisnete na poruku na koju želite da odgovorite i pritisnete opciju “Reply”. Poruke na datu temu će biti organizovane kao thread stoga možete pročitati celu prepisku u okviru jedne teme brzo i jednostavno. Ako kliknete na jednu od poruka, otvoriće vam se novi prozorčić odvojen od glavnog čata. Prilično koristan novi iOS14 Messages feature za sve grupne poruke i čatove.

messages

Mentions funkcioniše po istom principu. Otkucate nečije ime, sačekajte da postane sivo, onda kliknite na ime i hyperlinkujte ga. Naravno, osoba mora biti u istom čat-u kao i vi da bi mention mogao da funkcioniše. Ime će postati plave boje tako da znate da se pomenuli odredjenu osobu. Ako dodate @ ispred imena, on automatski pretvori to u Mention. Ovo je prilično koristan feature ako imate dosta notifikacija na grupnom četu, a ipak želite da ispratite notifikacije koje se tiču vas. Jednostavnom opcijom Settings, zatim Messages, i kliknite na “Notify Me to get a notification when your name is mentioned” u konverzacijama gde su vam notifikacije na mute.


Appleove Memoji feature vam dozvoljava da kreirate avatar koji liči na vas ili onako kako vi sebe vidite. Sa novim iOS14 sistemom dolaze i nove frizure i aksesoari. Takođe, maska za lice je novi feature koji je dodat zbog vremena u kojem trenutno živimo.

Mac računari dugo već imaju opciju pretraživanja emojija i sada je konačno stigao i na iOS. Kada kliknete na Emoji ili globus dugme i otvorite emoji prozorčić, iznad ćete videti Search bar koji će vam dozvoliti da uz pomoć tastature pronađete baš taj emoji koji ste tražili.

Članak i fotografije preuzete sa: MacRumors

Ostavite odgovor

SHOPPING CART

close