Svi noviteti sa Apple Event-a

Sa ovogodišnjeg Apple Event-a vam prenosimo najvažnije i najzanimljivije novitete. Kao i svake godine, Apple je uspeo da nas iznenadi sa novim proizvodima koji će pomeriti granice šta iPad/iPhone i Apple Watch može da uradi. Pa da počnemo! Da li ste spremni?

iPad i A13 bionički čip

Apple Event je počeo sa predstavljanjem redizajniranog Apple iPad-a koji sada uz pomoć A13 bioničkog čipa daje izvanredne performanse, zadržavajući istu cenu, što ovaj iPad čini i najjeftinijom ali i najboljom opcijom za sve početnike u svetu iPad univerzuma. Center Stage tehnologija i redizajnirane kamere, koje sada mogu pratiti subjekte u okviru frejma, Apple Pencil prve generacije i iOS15 softver, kao i 20% brže CPU, GPU performanse čini ovaj iPad čak 3x bržim od vodećeg Chromebook i čak 6x bržim od vodećeg Android tableta.

iPad mini

Ko kaže da mala veličina znači i sporiji uređaj? Videli smo i sa prošlogodišnjom verzijom iPhone 12 mini-ja da je veličina preferenca korisnika u zavisnosti od potreba uređaja, a novi iPad mini je tu obori sve predrasude koje možda imamo prema malim uređajima. Iste veličine kao i prethodni iPad mini (8.3 inča), ova nova poboljšana verzija je u potpunosti redizajnirana i predstavlja najbolji iPad mini uređeaj na tržištu. Ekran od ivice do ivice, TouchID na dugmetu za startovanje uređaja, bionički čip zahvaljujući kojima novi iPad ima 40% bolje CPU performanse i čak 80% bolje GPU performanse, Neuralni engine je čak 2x brži i daje zaista jedno potpuno novo iskustvo korišćenja ovog uređaja u realnom vremenu. Sada dolazi sa USB-C portom. Zadnja kamera ima 12MP senzore sa f/1.8 otvorom blende, uz True Tone flash, poboljšani HDR i snimanje u 4K. Prednja kamera ima 12MP Ultra Wide senzore i kao i prethodni iPad Center Stage opciju koja prati subjekte kroz frejmove. I sve to uz 5G podršku. iPad mini dolazi u predivnim novim bojama i odgovarajućim futrolama kako bi u potpunosti bio deo vaše ličnosti i stalno u džepu. Novi iPad mini podržava Apple Pen druge generacije i tu je za vas u bilo kom trenutku.

iPhone 13 / iPhone 13 mini

Nakon izuzetnog uspeha Apple iPhone 12 serije, na ovogodišnjem eventu, Apple je predstavio novu seriju Apple 13 telefona koji zaista pomera granice onog što smatramo mobilnim uređajem. Novi dualni sistem kamera i Cinematic mode je nešto što je oduševilo sigurni smo sve gledaoce eventa. TrueDepth kamera je redizajnirana tako da staje u 20% manje prostora ostavljajući više mesta za ekran. Kao i prethodni modeli, novi iPhone 13 ima fantastičan dizajn od 100% recikliranog aluminijuma u prelepim nijansama i MagSafe komponente koje dozvoljaju da dodate razne akseosare. Takođe podržava 5G tehnologiju.

iPhone 13 dualni sistem kamera je u potpunosti redizajniran i sada zahvaljujući A15 bioničkom čipu od 5nm imamo novi 6-core CPU sa 2-high performance i 4 high efficiency jezgara, sa najbržim CPU performansama koje su čak 50% veće od vodećeg modela konkurencije. Novi Cinematic mode je zaista bio zvezda večeri, i Apple je pokazao kako možemo uz pomoć iPhone telefona snimiti video kao pravi profesionalci. Cinematic mode funkcioniše tako što neprimetno i stabilno menja fokus sa jednog subjekta na drugi, dok bluruje pozadinu slično Portrait mode-u na koji smo već navikli. Zahvaljujući novom čipu, softver automatski menja fokus sa subjekta na subjekat koji ulazi u frejm, ili okreće glavu kako bi dijalog i video bio pravo filmsko iskustvo. Snima u Dolby Vision HDR dok A15 kolorgrejduje svaki frame – dok snimate.

iPhone 13 Pro / iPhone 13 Pro Max

Pored predstavljanja iPhone 13 modela, Apple nas je iznenadio još jednim Apple iPhone uređajem i to ni manje ni više nego iPhone 13 Pro / Pro Max koji je kao što i samo ime kaže – namenjeno profesionalcima i zaljubljenicima u fotografiju i video. Predivni dizajn i izgled telefona od nerđajućeg čelika u fantastičnim bojama (i MagSafe podrškom za aksesoare), novi iPhone 12 Pro je najbolji iPhone ikada.

Kao i kod iPhone 13 modela True Depth kamera je za 20% manja i nudi više prostora za ekran, koji ima keramički štit jači od bilo kojeg stakla pametnog telefona i IP68 otporan. Zadnja kamera ima tri izvanredna sočiva koja zaista menjaju svet fotografije i kinematografije i potencijalno otvaraju vrata novom žanru i načinu snimanja sa 77mm Telephoto, Ultra Wide i Wide sočivima. Sočiva snimaju čak do 6x zoom-a i sada postoji podrška za makro fotografiju za predivne closeup fotografije do 2cm udaljenosti. Krajem godine dolazi i novi feature ProRes video koji daje vernije snimke uz više enkodovanja i korekcije, koji snima do 4K i 30fps direktno u aplikaciji uz pomoć ProRes.

Apple Watch Series 7

Novi Apple Watch sedme generacije sa sobom donosi još veći ekran od ivice do ivice i više fluidan dizajn. Bolja izdržljivost ekrana uz pomoć kristalnog štita i IP6X sertifikat za otpornost na prašinu, i kao i uvek WR50 vodootporan. Identična baterija koja traje čak 18h, ali se puni čak 33% brže, za samo 45 minuta od 0 – 100%. I sve to u pet novih boja i pratećih kaiševa koji sada dolaze u više varijacija.

Ukoliko niste imali vremena da u celosti ispratite večerašnji Apple Event, nadamo se da su vam naši highlights bili od koristi, a ukoliko želite da pogledate event u celosti, to možete uraditi klikom na link iznad teksta.

SHOPPING CART

close