Na konkursu za skulpturu u čast Stiva Džobsa, među čak 10.200 pristiglih radova, kompanija “Epl” odabrala je delo ruku poznatog beogradskog vajara Dragana Radenovića. Radenović (63) kaže za “24 sata” da je ovu priliku iskoristio i da promoviše Srbiju.

 

Dragan Radenović, poznati srpski umetnik je sasvim slučajno naišao na konkurs, kada je posetio jednog od svojih studenata i prijatelja u Sankt Peterburgu. Student je u tom momentu radio na istom konkursu, i predložio Draganu da i on pokuša. Manja bista visine 20 centimetara, sa prepoznatljivim likom Stiva Džobsa.

 

 

stiv skulptura srbija

Dragan Radenović | Foto: N. Popović | 24sata.rs

  

– Pitao sam ga šta radi, kaže “konkurs”. Manja bista visine 20 centimetara, da bude prepoznatljiv Stiv Džobs i kaže mi da i ja pokušam. Uzmem glinu i počnem da modelujem. Radimo mi tako svaki u svom uglu i nakon dva sata on se okrene i kaže: “Stani, pa ovo je taj čovek!” – priča Radenović. On navodi da ga je posebno inspirisalo to što genijalne umove poput Tesle i Džobsa doživljava kao umetnike.

Draganu je po povratku u Beograd zazvonio telefon, a sa druge strane žice bio je Johnny Ive, jedan od najbližih Džobsovih saradnika. Koji mu je rekao da mu se dopada njegov rad, a da njegova reč ima težinu u Apple.

– Život naučnika i umetnika se prožimaju. Dolio sam skicu u gipsu, fotografisao, objasnio primenu i poslao. Nakon desetak dana stiže mejl da je moj rad prihvaćen. Konkurs nije bio nagradni – naglašava Radenović.
– Mnogo im se dopao moj rad. Upravo ta nesavršenost kao način mog rada je ono što im se dopalo, a ne neka kompjuterska preciznost. Radim tako da se vide otisci prstiju, trzaj ruke jer umetnost je u greškama. Ajvi mi je objasnio da njihova reč ima težinu – odaje vajar.

 

On objašnjava da je na obelisku izradio i ćirilično slovo Š na dnu, kao i slovo JE iz Miroslavljevog jevanđelja što su čelnici “Epla” dočekali sa oduševljenjem.Kako kaže, uradio je jednu skicu visine oko metar koja će danas povodom rođendana Stiva Džobsa i predavanja u njegovu čast biti otkrivena u UK “Palilula”.

– Uradiću još jednu sa Ananda gavranom jer je to moj zaštitni znak. Poslaću im oba rešenja da izaberu koje im se više dopada – kaže Radenović i dodaje da će i sam otići u Kupertino, mesto gde je Stiv završio osnovnu školu, gde će se obelisk nalaziti.

Kada Apple odabere rešenje, Radenović će obelisk visine tri ili pet metara izraditi u Beogradu. Ovaj spomenik će kasnije biti transportovan u SAD.

 

Originalna vest preuzeta sa 24sata.rs >