Dizajn revolucija originalnih aplikacija povodom 10. rođendana App Store-a! 🎂

Malo je savremenih inovacija koje su promenile naš život i interakciju sa svetom sa obzirom da živimo u digitalnoj eri. iPhone aplikacije i App store su jedna od tih inovacija bez kojih danas ne bismo mogli da zamislimo život. Od socijalnih mreža, do kalendara i kalkulatora! Vaš iPhone je više od telefona, a iPad u potpunosti odgovara svim potrebama novog sveta.

Sa obzirom da App Store puni 10 godina (zar već?!), u nastavku teksta vam predstavljamo vizuelnu evoluciju nekoliko originalnih App Store aplikacija.

iTunes Remote

Apple je dao jako dobar primer svim developerima tako što je na App Store-u objavio svoje aplikacije. Prve dve aplikacije koje su kreirali su bile sad vec poznata igrica Texas Hold’em i Remote – jednostavna aplikacija koja vam dozvoljava da kontrolišete plejbek na Mek i Apple TV uređajima u okviru iTunes biblioteke. Iako je 2011. godine Texas Hold’em povučen iz upotrebe, Remote i danas možete skinuti sa App store-a.

Od samog starta, Remote aplikacija je imala sličan vizuelni identitet kao današnja iPod aplikacija na iPhoneu (koju svi znamo kao Music). Štaviše – Now Playing  na vašem telefonu izgleda identično kao originalna aplikacija Remote. Druga verzija je donela novi dizajn ikonice, a svoj put je pronašla sa iOS 6 kada je muzička aplikacija redizajnirana u potpunosti – i kada je dobila slajder za jačinu zvuka.

Prvi veliki redizajn Remote aplikacije je došao sa iOS 7. U kontrastu sa belom temom Remote je ponudio tamnu pozadinu bez fokusa sa tintom albuma koji trenutno slušate- 2016. godine Apple je predstavio Apple TV Remote aplikaciju za četvrtu generaciju Apple TV-a što je predstavljalo logičan korak napred u razvoju ove aplikacije koja je naknadno dobila i novo ime iTunes Remote. Sledeća velika promena se dogodila prošlog juna kada je ova aplikacija dobila potpuno novi dizajn i podršku za iPhone X (koji ima nešto izduženi displej).

Facebook  

Za razliku od iTunes Remote aplikacije koja je imala skromni redizajn tokom godina, Facebook aplikacija se redizajnirala nekoliko puta u protekloj deceniji. Vizuelna istorija ove aplikacije bi mogla da se objavi kao mala knjiga stoga ističemo samo neke od najvažnijih promena.

Avanture Facebook aplikacije su počele pre samog App Store-a. Servis je postojao kao prva web aplikacija još od oktobra 2007. godine. Verzija za verzijom – aplikacija osim prepoznatljivog plavog banera ne deli mnogo šta sa originalnom aplikacijom (čak ni originalni dizajn ikonice sa belim f slovom koji danas znamo.)

U oktobru 2011. godine Facebook je usvojio tzv “hamburger meni” kao sistem navigacije. Nakon četvrte verzije tajmlajn Fejsbuka je postao sve teži za praćenje – a vizuelni identitet aplikacije od u stalnom fluksu. 2013. godine Facebook tim je eksperimentisao sa takozvanim “Chat Heads” u iOS aplikaciji, kojih se sigurno svi sećaju (sa profilnim fotografijama korisnika koje se otvaraju u posebni prozor kada ih kliknete). Tab ikonice i danas se sporadično redizajniraju i menjaju mestu u meniju sa novim updejtovima.

Nekih od većih izazova Facebook aplikacije potiču od samih operativnih mogućnosti. Za razliku od drugih manjih aplikacija, Facebook kao gigant mora da nudi konzistentno iskustvo svim korisnicima na različitim platformama ne samo na Apple-ovim. Update u 2017. godini je pokušao da unificira dizajn news feed-a širom iOS, Android platformi sa komentarima koji više naliče konverzaciji u Messenger-u.

Things 

Things je počela kao task management alatka za Mac ali je postala aplikacija developera sa obzirom da je napravljena za mesec dana – što je rok koji je skoro pa nemoguć za ispuniti. Upkros stresnom lansiranju, ista hijerarhija aplikacije postoji i danas. Dizajn je doživeo renesansu 2012. godine kada je verzija 2 predstavljena.

Treća verzija Things aplikacije je predstavljena u Maju 2017. godine i predstavlja najznačajniju promenu u vizuelnom identitetu aplikacije. Svaki UI element i svaka ikonica su opet nacrtani virtuelno dok je layout ostao isti. Redizajn Things aplikacije je Culture Code-u doneo Apple Design nagradu u 2017. godini.

OmniFocus  

Omni Focus i Things – obe aplikacije iz Omni grupe su dostupne na App Store tržištu od prvog dana. Iako obe aplikacije nude slično iskustvo – dizajn ove dve aplikacije je otišao u drugačijem smeru. Za iPhone tržište, OmniFocus je koristio jednostavni tab view meni i ikonografiju za navigaciju – što je ovoj aplikaciji donelo Apple Design nagradu za 2008. godinu. Sa novim Retina ekranima, 2010. godine Omni grupa je redizajnirala ikonicu aplikacije. Novi izgled je imao datum ispod taba za navigaciju koji je postao definišući UI element.

Evernote  

Dizajn ove aplikacije se poklapa sa većim softver i dizajn trendovima još od 2008. godine. Evernote je alatka za organizaciju koja je svoj početak imala kao desktop aplikacija, a koja se nedavno rebrendirala zadržavši svoj poznati logo sa slonom.

Sa dizajnom iOS7 i Evernote aplikacija je prigrila trendove u dizajnu. Sva tekstura, senka neravnine su ispeglane u potpunosti. Boja same ikonice je nešto promenjena ali sve u svemu zadržavši logo koji je ostao isti od samog lansiranja aplikacije možemo reći da se sa godinama srž aplikacije nije promenila.

Šta nosi budućnost?

Rane iPhone aplikacije nisu imale očekivanja kao danas stoga se je i izvesna sloboda u dizajnerskom i developerskom smislu prisutna. Uprkos ovome, mnoge rane aplikacije su izgledale jako slično i menjale su se shodno tome kako su korisnici i developeri ih koristili. Kroz par godina, većina aplikacija je pronašla svoj put i razvila jedinstven stil i ličnosti. Kako su se hardverske i softverske mogućnosti poboljšale, dizajn je postepeno od statičke grafike do animacije i dinamičkog interfejsa.  2008. godine je bilo nemoguće predvideti kako je App Store evoluirati. Inovacija je proizašla iz inovacija, a ukusi i navike iPhone korisnika su oblikovali razne aplikacije koje developeri danas prave. Isto se može reći i za budućnost – novije verzije iPhone uređaja i iOS softvera će sigurno promeni tržište aplikacija u nepoznatom smeru. Novi dizajn trendovi će sigurno naići, a čak i za tako kratko vreme kao što je deset godina budućnost dizajna aplikacija izgleda prilično svetlo i zanimljivo.

Fotografije i tekst delimično preuzeti sa: https://9to5mac.com/2018/07/10/app-store-10-years-design-evolution/

Nadja Breton

1 thought on “Dizajn revolucija originalnih aplikacija povodom 10. rođendana App Store-a! 🎂”

Ostavite odgovor