Dvostruko veći broj Apple dobavljača sada koristi 100% obnovljivu energiju!

Lepe vesti za sve korisnike koje zanima obnovljiva energija! Apple je nedavno objavio podatak da Foxconn – fabrika koja sastavlja Apple uređaje i skoro dva puta više Apple dobavljača nego do sad, prelazi na proizvodnju po režimu 100% obnovljive energije.

Lista pridošlica Apple dobavljača uključuje, između ostalog, proizvođače Gorilla Glass stakla za ekrane iPhone telefona i iPad tableta – Corning, modul Face ID kamere od dobavljača Finisar, TSMC za procesore, Apple Watch proizvođače Quanta Computer, AirPods montažera Luxshare kao i iPhone montažera Foxconn, Pegatron, i Wistron.

Apple očekuje da doda 5 gigavati obnovljive energije u svoj lanac snadbevanja do 2020. godine – što je za četiri gigavata više od njihovog prethodnog cilja za tu godinu. Trenutno, od celukopnog karbonskog otiska kompanije, proizvodnja zauzima čak 74%. Da bi smanjili ovu brojku, Apple i dobavljači su investirali u nabavku solarne energije i energije vetra. Apple je dodatno investirao i proširio inicijative za obrazovanje i podršku dobavljača. Takođe, Apple je objavio da je svoju vrednost od 2,5milijarde dolara izdvojio u zelenim obveznicama, što je ujedno i najveći iznos koji je bilo koja američka korporacija izdvojila. Kroz ovu kompaniju, 40 inicijativa širom sveta je doprinelo globalnom poboljšanju, uključujući i projekte koje je Apple kreirao da pokrije svoje električno opterećenje.

Apple-ove zelene obveznice podržavaju istraživanje i inovacije u oblasti životne sredine sa projektima poput solarnih krovova u Japanu, vodonosnik za očuvanje vodu u Oregonu, stvaranje specijalne legure od 100% recikliranog aluminijuma koji se sada nalazi u svim najnovijim MacBook Air i Mac Mini uređajima. Prošle godine, Apple je objavio da su njihovi globalni projekti, kao i maloprodajni objekti, kancelarije i data centri od počeli sa napajanjem sa 100% obnovljivom energijom.

Fotografije i članak preuzet sa MacRumors.

Nadja Breton

Ostavite odgovor