iOS13 Privacy: Sve što treba da znate o zaštiti vaših podataka

Kada je reč o zaštiti vaših podataka na Apple uređajima, kompanija je posvetila dosta pažnje i resursa kako bi omogućili „da ono što se nalazi na vašem iPhone uređaju, ostane na tom iPhone uređaju“ – kako je glasila njihova reklamna kampanja i bilbord. Sada sa novim iOS13 softverom, Apple može da se pohvali sa još naprednijom zaštitom.

U nastavku teksta pročitajte koje privacy settings treba da izmenite odmah na svom iOS13 uređaju kako bi osigurali što bolju zaštitu vaših podataka.

Promenite koliko često aplikacije mogu da proveravaju vašu lokaciju

Aplikacije koje koriste vašu lokaciju mogu biti zgodne kada tražite mesto za dostavu hrane, tražite najkraći put do određene destinacije i slično. Međutim, često u pozadini mogu pratiti vaše kretanje, samim tim i koristiti ih za različite vrste reklama. Sa iOS13 konačno možete prekinuti aplikacije poput Facebook-a da kupe informacije sa vaših tagovanih lokacija na profilu. Umesto push notifikacije koja zahteva pristup vašoj lokaciji, sada kada otvorite aplikacije prvi put, imate opciju da odaberete između tri različite opcije privatnosti – dozvoljavajući stalno praćenje dok koristite aplikaciju, dozvoljavajući jednokratno korišćenje, ili potpunu zabranu.

Ako odaberete opciju da dozvolite samo jednom korišćenje vaše lokacije, sledeći put kada uključite aplikaciju dobićete istu notifikaciju. Naravno ako želite da aplikaciji dozvolite korišćenje vaše lokacije možete to uraditi na sledeći način: Settings – Privacy – Location Services i odaberite aplikacije kojima dozvoljavate korišćenje.

Blokirajte nepoznate pozive

Svima se makar jednom desilo da vide nepoznati broj iz strane zemlje na ekranu svog mobilnog uređaja, gde niste sigurni da li u je u pitanju spam ili vas neko zaista zove. Ako se plašite da ste na listi telemarketinga, ne morate više da se brinete jer sa iOS13 sistemom, vaš iPhone može da pretpostavi da li vas zove neko koga poznajete. Ako se broj telefona nalazi u vašim kontaktima, mejlu, porukama ili negde u okviru vašeg icloud naloga, poziv će biti omogućen. Da biste uključili ovaj feature pratite sledeće korake: Settings – Phone – Silence Unknown Callers

Blokirajte aplikacije koje koriste Bluetooth bez vaše dozvole

Jeste li nekad primetili da vam Facebook reklamira određene proizvode nakon što ste posetili tu specifičnu radnju? To je najverovatnije zbog toga što je imao pristup vašim Bluetooth podacima.

Sa iOS13 možete blokirati određene aplikacije od korišćenja Bluetooth-a bez vaše dozvole. Sada kada aplikacija želi da koristi vaš Bluetooth imate opciju da prihvatite ili joj ne dozvolite da vas prati i targetira oglase.

Sklonite metadata podatke sa vaših fotografija

Kada je reč o zaštiti podataka, prilikom postavljanja fotografiju na socijalne mreže važno je istaći da ta fotografija sa sobom nosi i metapodatke trenutka kada je uslikana, vašu GPS lokaciju i druge podatke koji mogu biti zloupotrebljeni i iskorišćeni protiv vas. Sada sa iOS13 možete obrisati metadata podatke sa bilo koje fotografije i video klipa pre nego ih pošaljete i okačite na socijalne mreže. Samo kliknite Share – i isključite Location dugme.

Sign in uz pomoć Apple naloga

Svi želimo da skratimo sebi vreme, i logovanje uz pomoć Facebook-a i Google-a je do sada bila jedina opcija, a ove aplikacije se nisu baš pokazale verodostojnim kada je reč o zaštiti podataka. Sada sa iOS13 možete da odaberete da se ulogujete sa Apple nalogom. Zgodno je što sada možete odabrati tzv. „lažni“ mejl kada pravite svoj nalog, što u praksi znači da će developeri videti samo „lažne“ mejlove dok će vaš pravi privatni mejl pod kojim ste napravili nalog ostati zaštićen.

Contact Notes

Oduvek je bilo moguće dozvoliti aplikacijama da pristupe kontaktima, međutim jako često su se u okviru tog podrazumevale i privatne notes koje upisujemo pored nečijeg kontakta. Sada kada dajete dozvolu aplikaciji da pristupi vašim kontaktima, niko neće moći da vidi privatne notes koje ste zabeležili.

Recite zbogom slabim šiframa

Već ranije smo spominjali najgore šifre koje korisnici smišljaju poput „Password123“ prilikom pravljenja naloga. Sada kada odaberete neku slabu šifru, Apple će vas obavestiti i ponuditi opciju da vas direktno odvede na stranicu gde možete promeniti šifru u nešto što je teže pogoditi.

Članak preuzet sa wired.co.uk

Nadja Breton

Ostavite odgovor