Time Magazine je nedavno objavio listu 25. najznačajnijih izuma za 2017. godinu i iPhone X se našao na toj listi. Jonathan Ive je u intervjuu za istoimeni magazin govorio o dizajnerskim rešenjima, ali i preprekama sa kojima se suočavao prilikom idejnih rešenja za iPhone X

Za mobilne uređaje model iPhone X predstavlja dizajnersku prekretnicu. Jonathan Ive objasnjava da ova promena u dizajnu nije došla bez izazova. Kako Jonathan Ive navodi, postojali su kompleksni problemi koji su morali biti rešeni pri dizajniranju uređaja ovog tipa. Kada je dizajnerski tim nailazio na prepreke, oslanjali su se na one karakteristike u kojima su bili uspešni prethodnih godina, izvlačeći inspiraciju koja im je na kraju donela drugačije rešenje.

iphone-x-camera

Kako Ive navodi u parafraziranom citatu “…Obraćajući pažnju na istorijski kontekst zapravo imamo vere i nade da ćemo naći rešenje. (…) Nada nije surogat za inženjersku kompetitivnost, već može pomoći da se učvrsti verovanje da će se nači rešenje, i to je ono što je važno. “

U intervjuu za Time Magazine, Jonathan Ive ističe da je kompanija Apple prva u pomeranju granica, kada oseti da određena tehnologija zastareva.Kao na primer flopi disk iz 1998. godine ili možda nama godinama bliži primer porta za slušalice, ili home dugmeta. Za njega je čvrsto se držati za nešto što je u principu zastarelo neuspešno i nepotrebno.

“Mislim da nije poenta držati se za feature koji nisu efektni. Držati se za dotrajale feature  po svaku cenu je siguran put ka neuspehu. (…) Na kraćim stazama, taj put se može činiti manje riskantnim i sigurnijim.”

Ive je ponosan na male detalje koji korisnici možda neće ni primetiti ali koji su krucijalni za celokupno korisničko iskustvo.

“Postoje određene stvari kojih smo jako svesni kao korisnici, i one stvari koje primećujemo podsvesno. (…) Možda dobar primer tog podsvesnog je sama priroda iPhone X -a čiji displej je integrisan u čelični ram i stakleno telo.”
Dan Riccio, Apple’ov senior vođa softverskog inženjerstva je istakao da iPhone X odgovara na naše potrebe za narednih 10 godina. Na pitanje o ceni iPhone X, Dan je izjavio da Apple ne dizajnira za najnižu moguću cenu već za najbolje moguće iskustvo sa ciljem da se kreira proizvod na najbolji mogući način.
Apple-ov tim nije komentarisao šta budućnost nosi za iPhone uređaje, osim da imaju “jasnu viziju” u kojem smeru žele da se kreću, a Jonathan Ive je izjavio da je iPhone X u određenom smislu završetak jednog poglavlja.

Članak preuzet sa: https://9to5mac.com/2017/11/16/jony-ive-time-interview/