Večito pitanje, da li kupiti Android ili iPhone uređaj? Koji telefon ima bolji performans i bolje je opremljen za svakodnevne taskove? Ranija izvršena testiranja by AnandTech novog Galaxy S9 i S9+ uređaja marke Samsung su rangirali displej i kameru S9 kao bolju, ali kada je reč o performansu samog uređaj – iPhone X je ubedljivi pobednik. A11 čip iPhone X je pobedio u svakom testu performansa između Android i iPhone uređaja, a u većini slučajeva, u poređenju sa A10 čipom iPhone 7 Samsung Galaxy S9 je opet pao na drugo mesto.

Kompanija Samsung koristi dva odvojena čipa u svom Galaxy uređaju (Exynos 9810 i Snapdragon 845 od Qualcomm). Exynos 9810 čip se pokazao kao bolji od Snapdragon 845, ali ni u jednom slučaju ne nadmašuje Apple-ov A11 bionički čip.

Rezultati GeekBench 4 Single Core testa jasno pokazuju razliku između Apple i Samsung čipa.

 


WebXPRT testovi koji mere HTML5 i JavaScript performans su pokazali da je A11 čip iPhone X-a postigao 352/ radi poređenja Exynos 9810 čip Samsung Galaxy S9 (S9+) je postigao samo 178, dok je njegov drugi čip Qualcomm Qrd845 postigao 291.

Slični rezultati su viđeni i u okviru Speedometer 2.0 testa sa iPhone X (A11), iPhone 8 (a11) i iPhone 7 (A10) koji su u sva tri slučaja nadmašili procesore u Samsung uređajima.

AnandTech tim je testirao demo verziju Exynos Galaxy S9 i došao je do zaključka da  sa ovim uređajem nešto nije u redu sa obzirom na kvalitet performansa i loše rezultate svih testova (iako se Qualcomm čip pokazao nešto bolje). U svakom slučaju iPhone uređaji definitivno pobeđuju kada je performans u pitanju.

Kada je reč o performansu grafike, iPhone X je isto izašao kao pobednik u odnosu na Samsung čipove.

Rezultati testova se mogu pročitati opširno na sajtu AnandTech-a ali je jasno da Samsung Android uređaji i dalje ne mogu da dorastu performansu iPhone uređaja.

Još jedna oblast u kojoj Samsung uređaji ne mogu da pariraju iPhone uređajima je – facijalna rekognicija. Galaxy S9 i S9+ i dalje koriste 2D parametre za prepoznavanje lica i zenica, dok Apple ima 3D tehnologiju za skeniranje lica. Galaxy S9 koristi istu 2d tehnologiju kao i Galaxy S8 iako sada prepoznaje sa veće udaljenosti zenicu oka, u pitanju je ista tehnologija koju koriste raniji uređaji.

 

Zato što nije tako sigurna kao Face ID, Samsung kompanija i dalje koristi dvostruki sistem sa otiskom prsta. – što je metod autentifikacije koju Apple kompanija polako napušta u korist FaceID koji koristi seriju tačaka da mapira ljudsko lice i ne može se zavarati fotografijama.

KGI analitičar obezbeđenja Ming-Chi Kuo je izjavio da su Android pametni uređaji otprilike dve ipo godine iza Apple uređaja kada je u pitanju tehnologija prepoznavanja lica, što znači da će proći još neko vreme pre nego Samsung kreira sličan sistem koji može zameniti skeniranje otisaka prstiju.

Smatramo da je ovo i više nego dovoljno da vam pomognemo da se odlučite za iPhone uređaje umesto Android-a. Više o iPhone uređajima koje možete kupiti u Macola radnji – iPhone, Macola

 

Fotografije i članak delimično preuzeti sa: MacRumors