Sigurno ste već do sada čuli o Fejsbuk skandalu koji je nedavno otkriven a tiče se Cambridge Analytica firme koja je uz pomoć ove socijalne mreže sakupljala informacije o milionima korisnika. Dok kompanije Facebook radi na kontroli štete, mnogi političari traže regulaciju socijalnih mreža i polisa privatnosti. Na ovogodišnjem  China Development Forum u Pekingu, Apple CEO Tim Cook je izjavio da će dobro osmišljene regulacije po pitanju privatnosti podataka biti potrebne.

“Mislim da je ova konkretno situacija zaista užasavajuća, i da je postala toliko ozbiljan problem da su dobro osmišljene regulacije preko potrebne”. Cook je odgovorio na temu skandala i potencijalnih restrikcija privatnosti da je nečija sposobnost da zna šta pretražujemo svakog dana godinama, ko su naši kontakti, ili ko su njihovi kontakti, stranice koje volimo i ne volimo i da faktički zna svaki naš intiman trenutak života, nešto što ne bi trebalo da postoji.

CEO Facebook kompanije Mark Zuckerberg je u sredu izjavio da je otvoren za predloge neke vrste regulacije, nakon procurelih informacija o tome da je privatni sadržaj miliona korisnika na ovoj socijalnoj mreži korišćen bez njihovog pristanka, od strane firme Cambrdige Analytica (digitalne konsultantske firme koju je Donald Tramp koristio za svoju predsedničku kampanju.)

Tim Cook je dalje izjavio da se Apple već duže vreme brine da se ovako nešto, poput fejsbuk data skandala  može dogoditi, ali da nažalost njegovi strahovi su se ostvarili nekoliko puta do sad.

U skladu sa ovim, u nastavku teksta vam dajemo nekoliko saveta kako podesiti privacy na vašim uređajima.

iPhone uređaj

iPhone uređaju imaju Passcode/TouchID (Secure Enclave)  je dizajniran tako da čak ni Apple ne može da zaobiđe ovaj sigurnosni korak. Otisci prstiju, kao i biometrijski podaci na iPhone X FaceID se snimaju isključivo na telefonu i enkriptovani su na takav način da niko nikada (čak ni Apple) ne može da ga pročita ili da pristupi uređaju bez njih. Ova tehnologija se smatra toliko bezbezdnom da je šansa za greškom manja od 1:1000000

Safari i tracking
Ako koristite Safari web pretraživač, imamo lepe vesti. Safari ima “Do not track” opciju koji sprečava reklame i trećerazredne aplikacija da vas prate i sakupljaju vaše podatke. Da aktivirate “Do not Track” u Safariju, otvorite Settings i odaberite Safari, i u Privacy & Security kliknite Do Not Track. Da blokirate kolačiće, izaberite ispod Block Cookies (i odaberite između, Always, From third party and advertisers) u zavisnosti od vaših preferenci.  Ako skrolujete dole u ovom settingu, možete obrisati istoriju pretraživanja, i očistiti prethodne kolačiće i nagomilane podatke.

Apple ID
Apple ID možete dodatno zaštitit tako što ćete dodati 2-factor autentifikaciju na sve uređaje. Ako koristite iOS 10.3  i dalje uđite u Settings (vaše ime) zatim Password & Security. Kliknite da uključite Two-Factor autentifikaciju i pritisnite Continue. Ako imate stariji uređaj (10.2 ili ranije) uđite u Settings zatim iCloud, Apple ID i Password  & Security. Kliknite na Two-Factor Authentication i zatim Continue. Ukucajte broj telefona gde hoćete da vam stiže verifikacioni kod koji morate ukucati kada se ulogujete. Možete odabrati da vam kodovi stižu putem SMS-a ili putem telefonskog poziva. Kada pritisnete Next, Apple šalje verifikacioni kod na odabrani broj. Ukucajte kod koji ste dobili i to je to! Vaš uređaj je dodatno zaštićen. Ovo možete uraditi i na vašim drugim macOS uređajima a ne samo na telefonu kao dodatna zaštita .

iCloud

Uz pomoć iTunes možete bekapovati vaš uređaj na kompjuter. Ako odaberete Encrypt backup opciju u Summary tabu na vašem uređaju u iTunesu, platforma će bekapovati osetljive informacije poput šifri itd ali će ih enkriptovati pre nego ih sačuva na kompjuter. Ne zaboravite vašu šifru, restorovanje podataka je retko, ali je skoro pa nemoguće ako ne možete da se setite šifre kada vam je hitno potrebno. Ako bekapujete sadržaj na vaš iCloud možete koristiti šifru da zaštitite vaše podatke. Apple enkriptuje sve podatke u bekapovima što znači da niko osim vas neće moći da pristupi ikad tim podacima, ako ih zaključate. Apple radi aktivno u poboljšavanju iCloud platforme, do te mere da FBI odustaje od daljih zahteva za otključavanjem podataka. U izveštaju The New York Times i Financial Times Apple inženjeri aktivno istražuju nove metode enkripcije za iCloud bekap tako da ni Apple ne može po potrebi uzeti vaše podatke, kao što je bio FBI slučaju San Bernardino 

 

Facebook privatnost 
Iako se ne tiče konkretno saveta kako možete unaprediti vašu privatnost sa Apple uređajima, u cilju osiguravanja vaše privatnosti dajemo vam i nekoliko bonus saveta kako podesiti vaš Facebook nalog. Da li ste kao i većina nas umorni od zahteva za prijateljstvo korisnika sa kojima nemate zajedničkih prijatelja, ne znate ko su i zbog kojeg razloga bi želeli da budu vaši fejsbuk prijatelji? Otvorite Facebook aplikaciju na vašem iPhone ili iPad uređaju. Kliknite Meni ikonu u donjem desnom uglu ekrana. (izgleda ovako ☰) Skrolujte do Settings i kliknite Account Settings zatim Privacy. Izaberite nivo privatnosti koji može ići od Everyone do Only me. Neki segmenti nude više opcija kao sposobnost da izaberete određenu grupu, dok drugi segmenti imaju samo opciju Everyone i Friends of Friends. Na vama je da odlučite i kreirate jedinstveni sistem privatnosti vašeg naloga.  Ne morate deliti vaše postove sa svetom, ali ne morate ni da ih delite samo sa prijateljima. Možete odlučiti koliko vidljiv vaš profil želite da bude, bilo da je reč o individualnim postovima ili o tome koliko vas je lako pronaći. Odluka je na vama.