Kako iskoristiti sve potencijale Preview aplikacije?

Podeli

Svi Apple Mac uređaji dolaze sa Preview aplikacijom ugrađenom u macOS. Preview je glavna aplikacija koju otvarate kada kliknete na fotografiju, ili otvarate PDF, i poseduje prilično korisne alatke koje vam u sledećem video tutorijalu predstavljamo.

  1. Editovanje Clipboard-a  – Ako kopirate sliku na vaš Clipboard iz druge aplikacije, možete brzo editovati šta se nalazi na vašem Clipboardu direktno u Preview. Da to uradite, kopirajte fotografiju, otvorite Preview aplikaciju, kliknite Command + N. Sa druge strane, otvorite File – Open New From Clipboard u meniju. 
  2. Popunjavanje dokumenata  – Kada otvorite PDF u Preview, postoji celi toolbar različitih alatki koje možete iskoristiti da popunite prazna polja. Da biste pristupili tim alatkama, izaberite Markup ikonicu koja se nalazi u uglu (olovka u krugu)  
  3. Potpisivanje dokumenata  –  Uz pomoć Markup toolbox-a možete uradite štošta, čak i elektronski potpisati dokument sa sopstvenim potpisom. u Markup toolbox-u odaberite Signature ikonicu i kliknite “Create New”. Zatim uz pomoć trekpeda možete ručno iscrtati vaš potpis, ili čak uzeti belo parče papira na kojem ćete hemijskom zapravo potpisati se, i zatim fotografisati uz pomoć Mac kamere koja će to elektronski odmah pretvoriti u Vaš potpis. 
  4. Jednostavno uklonite pozadinu sa fotografije  –  Preview ne može nikada zameniti fotošop, niti je to inicijalna ideja, ali ako su vam potrebne jednostavne prepravke na fotografiji možete se poslužiti lako i jednostavno ovim tool-om. Na primer, ako zelite da uklonite pozadinu sa logo-a pogledajte pažljivo gore navedeni video. Ovaj feature funkcionise savrseno ako fotografija ima jake kontraste i više boja, kao na primer šareni logo na beloj pozadini. 
  5. Editovanje fotografija –  Koristeći Markup toolbox možete podesiti boju, ekspoziciju, ili zarotirati fotografiju (i druge jednostavne parametre izmeniti). Da otvorite ovaj feature, kliknite na ikonicu koja izgleda kao trougao. Videćete opciju za ekspoziciju,saturaciju, temperaturu tintu itd. Takođe postoji i histogram za naprednije editovanje. 
  6. Dodavanje i brisanje PDF stranica – Ako otvorite PDF u Preview, možete ukloniti nepotrebne stranice ili dodati dodatne stranice. Uz pomoć Edit opcije u meniju, odaberite Insert – Page from File i dodajte dokument na postojeći PDF. Brisanje je jednostavno, selektuje u thumbnail-u željenu stranicu i obrišite. Možete takođe iskoristiti sidebar da reorganizujete stranice uz pomoć drag&drop opcije. 

Ako do sada niste koristili Preview aplikaciju već samo sa fotografije i PDF, nadamo se da Vas je ovaj post i prateći video inspirisao da iskoristite sve potencijale ove aplikacije. 

Video i tekst delimično preuzeti sa: https://www.macrumors.com/how-to/get-the-most-from-the-macos-preview-app/

Podeli
Nadja Breton

1 thought on “Kako iskoristiti sve potencijale Preview aplikacije?”

Ostavite odgovor