Razmišljate o kupovini novog laptopa? Kompanija Apple u svojoj ponudi poseduje čak četiri različita modela: MacBook, MacBook Air, MacBook Pro od 13 inča i MacBook Pro od 15 inča. Sa ovako raznolikom ponudom, sasvim je razumljivo da je ponekad teško doneti odluku koji laptop će u potpunosti odgovarati vašim potrebama, a u nastavku teksta ćemo se potruditi da vam ukratko predstavimo vodič za kupovinu MacBook laptopa po Vašoj meri.

MacBook od 12 inča je idealan izbor ako vam je prenosivost na prvom mestu!

Ovaj model laptopa je izuzetno tanak i lagan (samo 900g) i idealan je za osobe kojima je potreban ultraprenosivi model računara. Veličine nešto veće sveske, u rancu je skoro pa neprimetan. MacBook poseduje izrazito oštar Retina displej, a baterija mu može trajati dobrih 9 sati i 30min. Ovaj model laptopa je prvi put predstavljen u aprilu 2015. godine ali je dorađen u junu 2017. godine sa novom verzijom koja i dalje predstavlja simbol Apple Mac laptopa. U novoj verziji ovog modela se nalazi znatno brži Kaby Lake procesor uz koji je noviji model znatno brži. Takođe, noviji model poseduje funkcionalniju tastaturu koja pruža bolje iskustvo prilikom dužeg kucanja. Ipak, ako vam je transfer podataka i mogućnost proširenja na prvom mestu,treba imati na umu da ovaj model laptopa poseduje samo jedan USB port za punjenje i transfer.

MacBook od 12 inča se može naći u zlatnoj, srebrnoj, space gray i rose gold boji a dolazi u dve varijante: MacBook, 12in, 1.2GHz, 256GB i MacBook, 12in, 1.3GHz, 512GB. Ako pak želite da apgrejdujete procesor do 1.4GHz možete se odlučiti između 8GB ili 16GB RAM memorije.

MacBook Air je najpristupačniji laptop, sa najdužim trajanjem baterije, idealan za studente i stvoren za put! 

MacBook Air je serija laptopova koja je nekada brojala MacBook Air od 11 inča (koji više zbog zastarelosti nije u prodaji) i MacBook Air od 13 inča. MacBook Air ima najduže testirano merenje baterije od čak 14h i ujedno je i najjeftiniji MacBook laptop u cenovnom rangu. Takođe, MacBook Air dolazi sa standardnim USB portovima kao i sa slotom za SD kartice što ga čini jako jednostavnim za prebacivanje fotografija. Ovaj model za razliku od MacBook Pro-a ima standardnu tastaturu koja se nekim korisnicima čini dosta korisnijom. Kao što i sam naziv kaže, ovaj model je dosta lagan(1.35 kg), sa ekranom od 13 inča i dolazi sa dve konfiguracije ali samo u silver boji i sa 8GB RAM memorije. MacBook Air, 13in, 1.8GHz, 128GB i MacBook Air, 13in, 1.8GHz, 256GB.

Ako se bavite programiranjem, gejmingom ili video animacijom ovaj laptop možda nije idealno rešenje za vas, ali ako ste  korisnik  kome rad zavisi  od rada u Office paketu, razmene mejlova, kreiranja sadržaja i potreban vam je lako prenosiv laptop, ova opcija je  idealna, a možda i najjeftinija za Vas.

Ako multitaskujete kod kuće ili na poslu i potreban vam je brz i funkcionalan laptop MacBook Pro od 13 inča je za Vas! 

MacBook Pro od 13 inča poseduje znatno snažniji Core i5 procesor i najnoviju Intel Iris grafiku a teži i dalje samo 1.35kg. Ovaj model poseduje displej visokog kvaliteta i snažne zvučnike, kao i dva Thunderbolt 3 ulaza za najbrži mogući transfer podataka i mogućnost proširenja poput dodatnih grafičkih kartica ili specijalizovanog hardvera, kao i novu verziju butterfly tastature. Ako se prilikom kupovine odlučujete za MacBook Pro važno je istaći da postoji više opcija (sa i bez novog touch bar-a koji utiče i na cenu)

MacBook Pro od 13 inča sa Touch Bar-om obezbeđuje sve kontekstualno relevantne tipke i kontrole koje koristite u nekoj aplikacija. Tako, na primer ako otvorite Photos aplikaciju videćete opcije za editovanje fotografija, prečice u Final Cutu i Adobe Photoshop-u što ga čini idealnim za multitaskovanje. Takođe, ova verzija laptopa nudi još dva Thunderbolt ulaza kao i brži 3.1 GHz procesor.

MacBook Pro od 13 inča je dovoljno jak za dizajniranje i za većinu modernih igrica sa Intel HD Grapchis 640, međutim ako pak želite najviši nivo kvaliteta možda je MacBook Pro od 15 inča idealno rešenje za Vas.

Ako ste profesionalac kojem je poslovno potreban brz računar sa ogromnim kapacitetom memorije MacBook Pro od 15 inča je pravo rešenje.

Ako editujete RAW fotografije ili se bavite video animacijom koja uključuje 4k video zapise AMD Radeon Pro 560 grafika koja se nalazi u MacBook Pro-u od 15 inča je ono što vam je potrebno. Apple Inc. takođe kombinuje 16GB RAM memorije sa 256GB SSD diskom za brzinu koja vam je potrebna prilikom korišćenja ozbiljnijih programa. Takođe, ovaj model poseduje i najveću rezoluciju koju Apple nudi sa 2800×1800 piksela i uključuje veliki trekped kao i glasne stereo zvučnike. Takođe, baterija na ovom MacBook Pro-u može trajati oko 11h. Za sve kojima je potrebna enormna količina prostora za pohranjivanje podataka, ovaj model je idealan jer poseduje do 2 terabajta slobodnog memorijskog prostora!

Ako ekstenzivno radite na vašem laptopu onda je ova verzija prava za vas, a ako vaš posao ipak zahteva eksterni monitor, možda je bolje rešenje da se odlučite za MacBook Pro od 13 inča. Ako ste grafički dizajner, video editor ili fotograf koji pak zahteva veći displej i snažniji model koji bez problem pokreće sve kreativne i zahtevnije programe onda je MacBook Pro od 15 inča dobar izbor za Vas.