Kako koristiti Shortcuts aplikaciju

Jedan od najuzbudljivijih dodataka u iOS 12 i u iOS13 za iPhone uređaje zove se Shortcuts odnosno Prečice, alat integrisan sa Siri kako bi vam pomogao da brže postignete sve. Iako vam je u podešenjima Siri u iOS-u 12 dostupno nekoliko preporučenih prečica, aplikacija Shortucs donosi Siri funkcionalnost aplikacije Workflow tako da možete napraviti sopstvene prilagođene akcije ili odabrati iz galerije dostupnih prečica.

Aplikacija Shortcuts se podrazumevano ne instalira automatski nakon ažuriranja na iOS 12, osim ako već nemate aplikaciju Workflow koja bi bila preuzeta. Ako već niste imali Workflow na svom iPhone-u, možete besplatno instalirati prečice iz iOS App Store-a iz kompanije Apple.

Otvorite Shortcuts aplikaciju

Ako ste ikada koristili Workflow za automatizaciju zadataka, bilo da ste izabrali radne tokove iz galerija ili stvorili svoje, osećaćete se kao kod kuće u Shortcuts aplikaciji. Čim otvorite aplikaciju i zaobiđete ekran dobrodošlice, videćete da ona liči na Workflow aplikaciju. Osim toga, ako već imate bilo kakve tokove rada na svom iPhone-u, oni će se pojaviti u vašoj biblioteci u aplikaciji Shortcuts.

Odaberite prečicu iz galerije

Nakon što pronađete aplikaciju koji želite da isprobate, dodirnite ga. Na sledećem ekranu možete da dodirnete „Prikaži akcije“ da biste videli šta ovaj radni tok uključuje. Da biste je dodali, samo dodirnite „Preuzmi prečicu“. Kao primer, koristićemo „Play Playlist“ aplikaciju, ali vi možete odabrati bilo šta.

Naš cilj je da reprodukujemo i pustimo „Peter Gabriel“ plejlistu uz pomoć prilagođene komande „Plai Peter Gabriel“ sa Siri, koja će početi da reprodukuje listu pesama u aplikaciji Music.

Dajte aplikaciji pristup (ako je potrebno)

Nakon što odaberete aplikaciju moguće je da će biti potrebno da odobrite pristup aplikaciji ako treba da koristi sistem. U našem primeru u pitanju je bila Apple Music kao i media library.

After getting the workflow, you may need to „Grant Access“ to whatever app or service is required. In my example, that would be Apple Music activity as well as my media library.

Konfigurišite vašu Shortcuts

Svaki workflow će biti drugačiji, ali Apple pokušava da olakša što je moguće brži rad, tako da ćete verovatno morati da konfigurišete tok posla odgovaranjem na jednostavno ili dva pitanja. U našem primeru, moramo da odaberemo listu za reprodukciju. Dodirnite „Izaberi“ pokazuje nam spisak svih plejlista; Prvo se pojavljuju mape, a zatim slede redovne pesme po abecednom redu.

Koristite Shortcuts

Nakon što konfigurišete svoj novi workflow, pitanje je kako ga koristiti? Sa obzirom da niste još uvek uradili nijednu personalizaciju, postoji samo nekoliko stvari koje trenutno možete da uradite da biste iskoristili taj workflow. Prvo otvorite aplikaciju Shortcuts i tapnite na tok rada sa kartice „Library“.

Dodajte i koristite Shortcuts prečicu na displeju

Po defaultu, svaki novi tok rada koji dodate u aplikaciju Prečice će biti vidljiv u vidžetu Shortcuts. Međutim, vidžet početnog ekrana je vrlo ograničen, ali je Today View znatno korisniji.

Shortcuts se neće videti u vašem Today View po fabričkom podešavanju, stoga ćete to sami morati da uradite. Pomoću 3D Touch-a na ikoni aplikacije Prečice na početnom ekranu otvorite vidžet početnog ekrana, a zatim tapnite na „Add Vidget“. Ako nemate 3D Touch ili ga ne volite koristiti, prevucite prstom desno sa prve stranice početnog zaslona, zaključanog ekrana ili prozora obaveštenja, a zatim tapnite na „Uredi“ pri dnu stranice Todai Viev. Dodirnite ikonu „+“ pored Prečice, a zatim pritisnite „Gotovo“.

Pored svega vaše shortcuts workflow radnje se dalje mogu dodatno personalizovati da vam odgovaraju u potpunosti.

Fotografije i članak delimično preuzeti sa Gadgethacks

Nadja Breton

Ostavite odgovor