Da li ste znali da OS X ima malo-poznatu funkciju i program za slikanje ekrana ili kako se popularno kaže “uzimanje skrinšotova”? To je mali sakriveni programčić po imenu Grab, a nalazi se u folderu /Applications/Utilities i izuzetno je zgodan i jednostavan za korišćenje, a ima i napredne funkcije kao što je tajmirano slikanje, za sadržaj kome je potrebno par sekundi da se pripremi.

Za korisnike kojima su potrebne samo osnovne funkcije slikanja sadržaja celog ekrana ili samo dela ekrana, nije potrebno otvarati Grab aplikaciju, dovoljno je iskoristiti skraćenicu CMD+3 u bilo kom trenutku rada. Ovo će na prvo slobodno mesto na vašem desktopu snimiti screenshot celog ekrana.

Grab je veoma lak za korišćenje. Otvorite ga odlaskom u /Applications/Utilities ili preko Spotlight Search funkcije. U samoj aplikaciji nema mnogo opcija. Opcijama se prilazi iz Capture menija, možete koristiti ovaj meni ili skraćenice sa tastature za slikanje..

 

Kada ste uhvatili ono što želite kroz aplikaciju, slika će se otvoriti u novom prozoru aplikacije Preview.  Dovoljno je da kliknete na “Untitled” ime prozora, kako biste preimenovali sliku i odabrali gde da se sačuva.

Pored aplikacije Grab, postoji još par skraćenica koje će vam dozvoliti da pravite skrinšotove na svom Meku za tili čas. Obratite pažnju na malo poznate skraćenice za slikanje pojedinačnih prozora, čije slike čuvaj sam prozor, otvorene dijaloge kao i senku prozora! Fantastično izgledaju u dokuentaciji ili u uputstvima na webu.

Skraćenice:

  • CMD+Shift+3 će obuhvatiti ceo ekran, i snimiti ga u fajl.
  • CMD+CTRL+Shift+3  će obuhvatiti ceo ekran, i snimiti ga u clipboard (copy-paste).
  • CMD+Shift+4 će vam ponuditi opciju da sami odaberete deo ekrana mišem i zapamtiti ovo u fajl.
  • CMD+CTRL+Shift+4 će vam ponuditi istu tu opciju, ali će podatke snimiti u clipboard..
  • CMD+Shift+4 zatim space će obuhvatiti samo prozor koji odaberete, meni, desktop ikonicu ili drugi element i snimiti ga u fajl.
  • CMD+CTRL+Shift+4 ista funkcija, ali pamti podatke u clipboard.

Tips & Tricks:

  • Držite SPACE nakon što ste počeli obeležavanje prostora za slikanje, i dozvoliće vam da ga premestite bez promene dimenzija.
  • Držite OPTION nakon što ste počeli iscrtavanje, i moći će te da menjate aspect ratio (odnos stranica) selekcije.
  • Pritisnite ESC u bilo kom trenutku kako biste prekinuli screenshot (ništa neće biti snimljeno).

Slike koje napravite skraćenicama sa tastature uvek idu direktno na vaš Desktop, na prvo slobodno mesto. Naravno veoma lako možete promeniti ovu lokaciju uz pomoć sledeće dve komande u terminalu.

defaults write com.apple.screencapture location ~/Pictures

killall SystemUIServer

Ovo će promeniti lokaciju za čuvanje skrinšotova na folder Pictures, ali naravno Pictures možete zameniti bilo kojim folderom. Dovoljno je da nakon reči “location” otkucate razmak, i jednostavno prevučete folder koji želite bilo gde u prozor terminala. Ja koristim Downloads, jer ovaj folder generalno koristim za sve te prolazne sitnice koje mi trebaju na momenat, a kasnije ga celog praznim.