Kako Vam Apple Watch može spasiti život?

Podeli

Atrijalna fibrilacija ili apsolutna aritmija (fibrilacija pretkomora) je poremećaj srčanog ritma koji se obično povezuje sa oboljenjima kao što su srčana slabost, koronarna bolest, povišen krvni pritisak i može dovesti do srčanog udara i šloga.

Međutim, prema poslednjim istraživanjima Cardiogram-a Apple Watch je u 97% slučajeva u stanju da detektuje stanje pre nego nastupi i potencijalno Vam može spasiti život. Apple Watch (i slični uređaji za praćenje) ne mogu zameniti tradicionalni EKG ali mogu ukazati na problem znatno pre nego što se manifestuje.

Istraživanje kompanije Cardiogram je pokazalo da Apple Watch može parirati i drugim uređajima koji se koriste na tržištu za merenje i praćenje rada srca jer fotopletismografia uređaja u kombinaciji sa neuralnom mrežom može detektovati srčane probleme. Iako još uvek ne može zameniti EKG, ipak je zgodno znati da na ruci imate uređaj koji Vas  može obavestiti ako nešto nije u redu. Pored ovog istraživanja, Cardiogram i UCSF takođe rade na projektu utvrđivanja da li, i u kojoj meri Apple Watch i slični monitori srca mogu detektovati stanja poput hipertenzija, apneje u snu i prve stadijume dijabetesa. Preliminarna istraživanja ukazuju da sva ova stanja mogu biti detektovana od strane Apple Watch-a i drugih sličnih uređaja.

Sa druge strane, kompanija Apple sarađuje sa stručnjacima na Stenford Univerzitetu u sopstvenoj studiji koja se bavi analizom detektovanja abnormalnosti rada srčanog mišića uz pomoć Apple Watch uređaja. Vlasnici Apple Watcha se mogu dobrovoljno prijaviti da učestvuju u studiji tako što će instalirati Apple Heart Studyaplikaciju, ili ako žele učestvovati u Cardiogram studiji mogu instalirati Cardiogram aplikaciju i pridružiti se mRhythm studiji.

Jedan od primera kako je Apple Watch poslužio i spasio život nekome je slučaj William Monzidelis-a koji je na poslu osetio simptome nesvestice, zatim krvarenje i čiji Apple Watch ga je upozorio da bi trebalo da potraži medicinsku pomoć. Dolaskom u bolnicu je utvrđeno da je Monzidelis imao čir na želucu i da je operacija bila preko potrebna. Lekari veruju da William nije dobio notifikaciju od svog pametnog sata, da ne bi preživeo operaciju sa obzirom da bi verovatno prevideo simptome i odložio odlazak kod lekara jer je do tog trenutka smatrao sebe za zdravog individualca. 

U svakom slučaju, nošenje Apple Watch-a ili sličnog pametnog uređaja predstavlja veliki korak u medicini i u budućnosti očekujemo temeljnija istraživanja i zaključke kako možemo iskoristiti ovu tehnologiju na najbolji mogući način. 

Članak i fotografije delimično preuzete sa: https://www.macrumors.com/2018/03/21/apple-watch-abnormal-heart-rhythm/

Podeli
Nadja Breton

1 thought on “Kako Vam Apple Watch može spasiti život?”

Ostavite odgovor