macOS i iOs ima mnogo funkcija koje često ostaju neprimećene od strane usera, a u ovom tekstu vam predstavljamo samo neke od korisnih trikova.


Copy/Paste
Napredniji sistemi poput iOS11 i macOS Sierra su dobili univerzalni sistem kopiranja. Ako ste ulogovani sa vašim iCloud nalogom na jednom uređaju, jednostavno pritisnite Copy (cmd+c) i Paste (cmd+v) na drugom uređaju- Što znači da ako kopirate nešto sa svog iPhone uređaja, možete se prebaciti lagano na vaš Mac uređaj.

Meni 
Ako držite Command tipku (cmd) možete svoj trekped ili miš iskoristiti da reorganizujete ikonice u meniju u gornjem delom ekrana.

Tekst 
Ako obeležite/hajlajtujete tekst na vašem Mac uređaju, držeći trekped ili miš možete prevući već obeleženi tekst u drugu aplikaciju, a ako ga prevučete na desktop, kreiraćete odmah novi dokument.

Multitaskujte sa podeljenim ekranom

Da brzo pristupite split-screen multitasking modu na vašem Macu, kliknite i držite kursor miša preko zelenog dugmeta u gornjem levom uglu bilo kojeg prozora aplikacije.

Emoji

Emoji je deo naše svakodnevne komunikacije. Da unesete emoji u bilo koji dokument ili poruku, držite Control i Command dugme (control+cmd) i pritisnite Space dugme koji će vam otvoriti novi meni bar sa svim emojima slično tastaturi na iPhone uređaju.

Slika-u-slici

Kada gledate video na vašem Mac uređaju, kliknite na picture-in-picture dugme u donjem desnom uglo video plejera (koji izgleda kao strelica koja pokazuje na drugi ekran). Ako ne vidite picture-to-picture dugme, samo pritisnite Control i dupli klik na video koji će vam otvoriti meni sa prečicama. U tom meniju imaćete odvojeni prozor sa video klipom koji može da se pomera ili resizuje i time olakša multitaskovanje.

Elektronski potpis

Kada imate neki PDF ili dokument u Preview-u možete ga lako potpisati. Možete kreirati potpis tako što ćete prstom crtati po trekpedu, a možete i kreirati svoj potpis na univerzalniji način. U ovoj digitalnoj eri, mogućnost elektronskog potpisa može biti zgodan tool koji će vam olakšati život.

Kao dodatak pogledajte i kratki video klip sa korisnim macOS trikovima i prečicama.

Tekst i video sadržaj delimično preuzet sa MacRumors: https://www.macrumors.com/guide/macos-tricks-and-tips/