U znak proslave tridesetogodišnjice od prikazivanja originalnog Macintosh računara, Apple je napravio novu prezentaciju “Trideset godina Meka” u okviru svog sajta, takođe su i zamenili naslovnu stranicu sajta. Pored svega ovoga, kao i obično, ozbiljno su se potrudili i spremili nam novi Mac 30″ video kao rekapitulaciju prošlosti i sadašnjosti Mac porodice personalnih računara.

applecom_mac301

Srećan ti rođendan, Mek.

Godine 1984, Apple upoznao svet sa Mekintošom.

Bio je dizajniran da bude toliko jednostavan za korišćenje, da su ga ljudi zapravo i koristili.

I došao je sa obećanjem — da moć tehnologije oduzete iz nekoliko ruku, a date svakome u ruke, može promeniti svet.

Ovo obećanje je održano.

Danas, mi proizvodimo, povezujemo se, delimo, delimo i učimo na načine koji su bill nezamislivi pre 30 godina.

Zamislite šta možemo postići u narednih trideset godina.

Specijalna “30 Godina” sekcija na Apple sajtu dozvoljava korisnicima da prošetaju kroz vizualnu liniju istorije Mekintoša, počevši od prvog Meka iz 1984 pa sve do skoro prikazanog Mac Pro. Svaka stranica na vremenskoj liniji je prikazana kroz oči jednog od korisnika. Na primer uloga Macintosh II u kreaciji rečunskog programa Mathematica, Teodora Greja ili uloga MacBook Pro u kreiranju online koding platforme Codeacademy.

applemac30_2

Stranice u vizualnoj liniji takođe prikazuju i retrospektivu informacija o svakom Mekintošu sa slikama kao i istraživanja o najčešćim primenama svakog od ovih računara. Apple takođe nudi i upitnik u kome se svaki korisnik može javiti i opisati svoj prvi susret sa Mekom, koji postavlja pitanja o lokaciji, načinu korišćenja i slično. Ovi podaci prikupljeni od korisnika širom sveta mogu biti uživo pregledani u drugoj sekciji sajta koja prikazuje koji modeli su bili najčešće birani kao prvi Mek u kući.

applemac30_3

Dodatno, “Mac 30” video na sajtu sadrži komentare o Mekintošu od značajnih pojedinaca poput kompozitora Hansa Zimera i dizajnera Irisa van Herpena, i takođe prikazuje vizualne promene Mekovog uticaja na različite grand industrije.

Kao dodatak slavlju na Apple sajtu, tri direktora Apple su dali intervju sajtu MacWorld o bogatoj istoriji Mekintoš porodice. Postoji i video zapis intervjua koji su za ABC News dali Tim Kuk, Kreg Federiki i Bad Tribl povodom jubilarnog tridesetog rođendana Meka.

Džonatan Zufi, autor animirane knjige “Iconic: A photographic Tribute to Apple Innovation” je takođe napravio svoju prezentaciju koja uključuje fotografije Mekintoš dekstop i laptop računara iz prošlosti Apple.

Originalni članak >