Macola Vodič: Kako koristiti Screen Time

Sa iO12 sistemom stigla je i prilično korisna već prethodno integrisan feature koji se zove Screen Time – a čiji cilj je da prati kada i koliko koristite vaš iPhone ili iPad uređaj. Iako na prvi pogled može zvučati čudno, imati aplikaciju koja prati i beleži svaki put kada se uhvatite za telefon, u trenucima dok čekate nekoga, dok skrolujete postove na socijalnim mrežama – ali kada ste se poslednji put pomislili da previše koristite telefon ili tablet?

Screen Time se pokazao kao dobro merilo koje vam može ukazati na problem kada je u pitanju korišćenje mobilnog ili tablet uređaja za vas i vaše najbliže.

Sa ovim novim feature-om možete videti koliko puta u toku dana uzmete svoj iOS uređaj u ruke, koje aplikacije najčešće koristite (grupisane po kategorija), kao i koje aplikacije vam šalju najviše notifikacija (što vam takođe može pomoći da smanjite korišćenje).

Screen Time statistika

Screen Time nema ikonicu i možda na prvi pogled vam nije jasno kako da je pronađete, ali svi featuri se nalaze u okviru Settings aplikacije.

  • Otvorite Settings aplikaciju
  • Skrolujte dole do Screen Time sekcije koja je grupisana sa Notifications, Sounds i Do Not Disturb opcijom.
  • Klik na Screen Time da pogledate svoju statistiku korišćenja

Statistika može biti samo sa jednog uređaja, ali ako želite možete i preko iCloud naloga povezati sve svoje aplikacije i grupisati vreme korišćenja na poslovnom telefonu/tabletu i onom kod kuće.

Kada otvorite Screen Time, prikazaće vam se tabela sa informacijama o korišćenju vašeg uređaja u poslednjih 24h, grupisana shodno individualnim aplikacijama i kategorijama koje pripadaju poput produktivnosti, igrica, poruka i socijalnih mreža.

Ako kliknete na tu tabelu prikazaće vam se novi infografik u kojem možete pogledati ili poslednjih 24h ili poslednjih 7dana kao i koliko ste najduže vremena u toku nedelje proveli koristeći svoj mobilni/tablet uređaj, i koliko ste notifikacija primili od koje aplikacije.

Kako iskoristiti ove rezultate?

Sada kada znate šta predstavljaju i kako se koriste ove statistike, red je da uradite nešto po pitanju korišćenja telefona/tableta a Screen Time vam može pomoći i u tome. Naime, imate mogućnost da ograničite sebe (ili svoje dete) na korišćenje određenih aplikacija uz pomoć App Limits. Npr. želite da uskratite vašem detetu da igra igrice na tabletu? Ništa jednostavnije – podesite limit na onoliko sati i minuta koliko želite, detetu će stići upozorenje da se približava ograničenju i nakon toga jednostavno neće moći da koristi igrice na svom tabletu do sutra.

Ako koristite Family Sharing opciju sa vašim partnerom, prijateljem ili detetom, ili ste vlasnik porodičnog naloga možete ispod Family opcije videti njihova imena i pratiti/kontrolisati njihovo korišćenje određenih aplikacija.

Ako pak želite da vaše vreme koje provedete na svom uređaju ostane nezapaženo možete ugasiti ovaj feature u settingu.

Jednostavno otvorite Settings zatim Screen Time, skrolujte dole do opcije Turn off Screen Time. Open the Settings app.

Fotografije preuzete sa MacRumors

Nadja Breton

Ostavite odgovor