macOS Mojave – sve što treba da znate

Prošle nedelje Apple je predstavio i uspešno lansirao novi iOS12. O tome kako iskoristiti sve potencijale novog softvera smo već pisali i ako već niste možete čitati ovde

Ove nedelje ćemo se ipak fokusirati na sve Mac korisnike i novi macOS Mojave. 10.14 verzija macOS-a uključuje mnogo novih featura koji vam zaista mogu olakšati život 

Dark Mode

Apsolutni pobednik svih feature-a novog updejta je dark-mode odnosno tamni interfejs Mac-a. Pogodnosti Dark Mode-a su više nego samo estetski, naime – tamniji interfejs je znatno prijatniji očima pogotovo kada radimo u slabo osvetljenom okruženju. Integrisane aplikacije poput Finder-a, Calendar-a, Messages podržavaju Dark Mode, ali i druge aplikacije koje nisu integrisane direktno. 

Šest novih boja 

U macOS-u korisnici su dugo bili u mogućnosti da menjaju samo između plave i grafitnih nijansi. Sada u macOS-u, korisnici imaju mogućnost između šest dodatnih boja. Ovaj feature utiče na iskustvo korisnika kao što su radio dugmići, dropdown meni i slično. Da promenite boju kliknite System Preferences, zatim General, i izaberite željenu boju. Opcije uključuju originalnu plavu, grafitne nijanse, sa crvenom, narandžastom, žutom, zelenom, ljubičasto i roze. 

Stacks

Neuredni desktop? Zaboravite na to sa novim macOS-om. Stacks je novi feature u macOS-u namenjen za Vas! Desktop organizacija vam dozvoljava da brzo grupišete više fajlova na desktopu u zavisnosti od datuma, taga i vrste. 

Gallery View

Finder ima tri nova apdejta sa macOS Mojave, počevši od Gallery View-a koji vam dovoljava da vidite veliki preview vaših fajlova za lakšu identifikaciju. Zamislite to kao Quick Look feature samo vizuelno lepši i korisniji.  

Quick Actions  

Još jedan Finder apgrejd je Quick Actions. Ova prečica vam dozvoljava da direktno menjate sadržaj u okviru Finder interfejsa. Sa Quick Actions, korisnici mogu da izvršavaju jednostavne operacije poput kreiranja PDF-ova, trimovanje videa i rotaciju slika. 

Metadata

Poslednji apgrejd u Finder-u je metadata koju možete pogledati direktno iz interfejsa Finder-a.  Kada pregledate fajlove sada možete videti celokupnu metadatu koju vam je potrebna. 

Skrinšot  

Skrinšotovi sa macOS Mojave su lakši nego ikada za korišćenje.  

Novi skrinšotovi su dostupni uz pomoć Utilities foldera ili uz pomoć prečice (Shift + Command + 5). Ako ste koristili Grab tool do sada, znate o čemu pričamo. Novi utility je prefinjeniji i ima više mogućnosti. 

Nakon skrinšota primetićete tambnejl skrinšota koji se nalazi u gornjem desnom uglu. Tambnejl vam dozvoljava da otvorite skrinšot, markirate ga i slično. Pored skrinšotova, novi feature vam dozvoljava i Screen record 

Home App

Jedna od možda najkorisnijih aplikacija je nova home aplikacija koja vam dozvoljava da kontrolišete HomeKit uređaje direktno sa Mac-a.  

Recent aplikacija 

iPad korisnici su do sad koristili funkcionalnost Recent aplikacije a sada Mac korisnici mogu isto. Naravno, možete po želji uključiti ili isključiti ovaj feature tako što ćete otići u System Preferences – Dock i onda check/uncheck Show recent applications u Dock-u. 

macOS Mojave ima nekoliko novih desktop wallpaper-a, sa nekoliko dinamičnih desktop-a koji se menjaju u zavisnosti od dana. 

Novi Wallpaper 

Nadja Breton

1 thought on “macOS Mojave – sve što treba da znate”

Ostavite odgovor