Najvažnije sa Apple Keynote Event 2018

Apple Inc. je juče održao godišnji Keynote Event na kojem su predstavljeni novi iPhone modeli, kao i drugi noviteti iz ove kompanije. Ako niste bili u prilici da pratite Live event, tu smo za Vas. U nastavku teksta pogledajte koji su najvažniji keynote featuri kao i koji su to novi iPhone modeli o kojim se šuška cele godine!  

Apple Watch 

Apple Event je započet sa predstavljanjem nove generacije Apple Smart Watch-a. Ono što već znamo je da je Apple Watch postao mnogo više od elegantnog sata koji nam govori koliko je sati i koji je datum, i koji nam dozvoljava da odgovorimo na imessage ili obavimo poziv. Nedavno smo pisali o novoj tehnologiji koja se nalazi u Apple Watch uređaju a koji u pozadini meri vaše otkucaje srca i u slučaju nezgode vam zaista može spasiti život . 

Apple je na ovogodišnjem keynote eventu i potvrdio sa novim podacima koji dokazuju da nova generacija Apple Watch-a može detektovati pokret i u slučaju pada (nakon kojeg se par minuta ne pomerate i ne uspeva da očita vaše stanje) može obavestiti i pružiti pomoć. Kako je rečeno – ovo je feature koji se nadamo da Vam nikad neće trebati, ali može biti koristan u slučaju da zatreba. 

Nova – četvrta serija Apple Watch uređaja ima veći displej, sa svakim delom user interfejsa koji je dizajniran, sa novim featurima koji prikazuju više informacija, a sve to uz mogućnost određivanja prioriteta i prikazivanja aplikacija koje Vam znače i koje zaista koristite. 

Apple Watch sada ima znatno jače zvučnike i mikrofon koji je postavljen na drugom kraju – što dalje od zvučnika tako da su Vaši pozivi jasniji nego ikad u Version 4 Apple Watch-a.  Na pozadini ovog pametnog sata se nalaze elektrode, a u sam sat je ugrađen elektrokardiogram – koji je ujedno prvi EKG uređaj koji koristite iako nemate stanje koje zahteva stalno kardiopraćenje – što se može pokazati kao jako korisna stvar za dalju prevenciju srčanih bolesti.  Što se baterija tiče – ona ostaje ista, 18h pre nego što morate napuniti Vaš uređaj.

WatchOS5 će biti dostupan već od 17. septembra a Apple Watch Version 4  S4 sa 64-bit dual-core procesorom koji se kreće 2 puta brže se kreće po ceni od 399 $ (sa GPS) i 499 $ (sa Cellular). Apple Watch S3 se sada kreće po nižoj ceni od 279$.

Dolazimo do glavnih vesti, a to je pogađajte! – Novi iPhone!  

iPhone XS i iPhone XS Maxi

iPhone XS i iPhone XS Maxi je  nova generacija iPhone X uređaja sa ekranom kakvim niste videli do sada – Super Retina ekran i nova tehnologija IP68 – vam dozvoljava da pokvasite vaš uređaj na dubini do 2m – 30 minuta. Što znači da ako vam na primer telefon ispadne u bazen – samo zaronite, izvucite ga, prebrisite i pustite da se osuši i Vaš iPhone X s je spreman za rad.  Super Retina OLED displej od 5.8″ (ili 6.5″ u slučaju iPhone XS Maxi) (458ppi) vam pruža veći ekran a manji dizajn koji izgleda neverovatno.

Već smo videli da je sa novim iPhone generacijama, Apple pomerio granice fotografije sa izuzetno moćnim kamerama. Osnažena moćnim novim A12 bioničkim čipom kamera na novim iPhone XS i iPhone XS Maxi uređajima predstavlja dalji pomak u svetu digitalne fotografije. Algoritmi kamere detektuju lica i figure ljudi, a pametni HDR može identifikovati najsvetlije detalje i senke.

Ono što je zanimljivo je da sada pored same fotografije možete dodatno podesiti oštrinu fotografije (odnosno dubinu na portrait mode-u koji se zove bokeh efekat) i imate potpunu kontrolu nad jasnoćom same fotografije. Svo editovanje je u Photos aplikaciji kroz slider jednostavno kao i do sada.

iPhone XS uređaji dolaze opremljeni i sa DualSIM tehnologijom za sve korisnike kojima je potrebno imati više od jednog broja. iPhone XS ima bateriju koja može trajati 30min duže od iPhone X dok iPhone XS Max može trajati čak 1.30h duže od iPhone X uređaja. Pre-order ovih uređaja počinje već 14. septembra a cena im se kreće od 999$ sa mogućnošću odabira 64GB, 256GB i 512GB. Apple iPhone XS Maxi se kreće od 1099$ sa istim opcijama za internu memoriju. 

iPhone XR

Pored novih iPhone XS i iPhone XS Maxi uređaja, Apple je predstavio i povoljniju verziju novog iPhone X uređaja – iPhone XR.  

Isti nerđajući čelik, i ekran (skoro) od ivice do ivice sa najsnažnijim staklom koji štiti Vaš telefon, i Liquid Retina ekranom bez Home dugmeta koji pruža jedinstveno iPhone X iskustvo. Doduše, ovaj nešto jeftiniji model nije opremljen OLED ekranom već LCD, a veličina telefona je 6.1-inča.

Kamera ima istu tehnologiju kao i iPhone XS i XS Maxi sa A12 najsnažnijim do sada bioničkim čipom i Portrait mode-om koji vam dozvoljava  da podešavate oštrinu fotografija. Dužina trajanja baterije je 90minuta duža nego na iPhone 8 Plus uređaju.  XR se može poručiti već od 19. oktobra, a zvanično će se naći u prodaji 26. oktobra. Početna cena mu je 749$ što ga čini nešto jeftinijim od iPhone 8 Plus.

Kao i uvek kada izađu novi modeli, Apple cene drugih starijih modela se promene. Trenutno su ovo cene iPhone 7,8,X,XS, XS Maxi i XR po kojima se kreću Apple iPhone uređaji.

Nadja Breton

Ostavite odgovor