Nekoliko saveta kako koristiti iPhone X | Macola Apple Solution Expert  | Prodaja Servis Obuka | Apple Macintosh Srbija

Nekoliko saveta kako koristiti iPhone X

Kada je izašao iPhone X tržište iPhone uređaja se promenilo. Telefoni već odavno nisu samo mobilni uređaji već neizostavni deo svakodnevnog života pojedinca. iPhone X je novi uređaj koji ima inovativan dizajn koji pomera granice sa displejem od ivice do ivice ekrana, Face ID i Home dugmetom integrisanim u displej.

Ako planirate da posedujete najnoviji Apple proizvod, ili ga već imate sigurno će vam u početku biti neobično da se naviknete da drugačiji interfejs. U nastavku vam predstavljamo nekoliko saveta za ne toliko očigledne feature iPhone X.

Sleep mode 

Ako već imate iPhone uređaj, verovatno ste navikli da otključavate i pokrećete vaš uređaj uz pomoć Home dugmeta. iPhone X ne poseduje home dugme ali zato mozete samo dodirnuti displej koji će se uključiti. Takođe, možete jednostavno uzeti vaš uređaj u ruke i on će se odmah “probuditi”.

Face ID 

Face ID je novi feature predstavljen po prvi put sa iPhone X uz pomoć kojeg možete otključati vaš telefon. Po default-u treba da uđete u Settings, Face ID zatim pogledate u vaš telefon iz raznih uglova i snimiti parametre lica. Na taj način samo vi možete otključati vaš telefon. Doduše, ovaj feature neće raditi ako nosite naočare za sunce koje blokiraju određenu vrstu infrared svetla (940mm). U tom slučaju uvek možete u Settings isključiti ovu funkciju ako se pokaže nepraktičnom za Vas.

Multitaskujte kao profesionalci

Kada bolje razmislite, dupli klik na home button da bi se uključio app switcher nije baš koristan alat. Sa iPhone X možete i dalje pristupiti app switcheru tako što ćete preći preko home bar-a i držati prst nadole par sekundi.

Nove prečice za Camera Settings

Na lock screen-u i u notifikacijama postoje dve nove ikonice na dnu ekrana. Možete ih pritisnuti i na taj način aktivirati kameru i flashlight. Umesto da prevlačite ekran da biste otvorili camera settings, sada imate osećaj da zapravo pritiskate dugme i otvarate kameru.

Notifikacije  

Imati preview tekstova na lock screen-u je korisna opcija, ali ujedno može biti i problem zbog privatnosti sadržaja notifikacija ako ostavite svoj telefon na stolu među ljudima. Sada više ne morate da birate između privatnosti i pogodnosti. iPhone X sada automatski sakriva osetljive preview notifikacija. Kada vas vaš Face ID detektuje notifikacije se automatski prošire i omoguće vam prošireni preview.

 

Selektovano koristite Face ID 

Ako vam opcija Face ID-a ne odgovara za sve, u settingsu možete selektovati za koji sadržaj želite da koristite Face ID feature. Možete odabrati između Face ID i Apple iTunes passworda za neke aplikacije, a na primer možete isključiti za Apple Pay, Auto Fill itd. Takođe, još jedan feature koji je korisniji od Touch ID-a je to što možete uključiti attention-aware mode i momenat kad skrenete pogled vaš ekran će umanjiti osvetljenje.

Emergency mode

Ako se nalazite u blizini ljudi koje ne poznajete možete u potpunosti isključiti Face ID tako što ćete pet puta pritisnuti sleep/wake dugme i ulazite u emergency mode. Na ovaj način niko vas ne može naterati da uz pomoć Face ID-a otključate uređaj već ćete morati da ukucate šifru. Ovo je takođe dobar način da pristupite vašem medical fajlu i da pozovete brojeve Hitne pomoći ili Policije.

Kako onda isključiti iPhone X? 

Ako pristupite Siri tako što ćete pritisnuti i držati side dugme, kako se zapravo isključuje iPhone X? Jednostavno. Držite samo duže volume down dugme i sleep/wake dugme par sekundi i vaš uređaj će se isključiti. Takođe možete to uraditi i iz menija u Settings app-u.

Screenshot 

I dalje možete skrinšotovati sadržaj na vašem uređaju. Jedino što treba da se naviknete na nekoliko drugačijih komandi. Nova prečica-dugme će umesto pritiskanja home dugmeta i sleep/wake dugmeta funkcionisati tako što ćete stisnuti svoj telefon i pritisnuti sleep/wake dugme i volume up dugme u isto vreme.

 

Fotografije i tekst delimično preuzeti sa: https://techcrunch.com/gallery/12-neat-hidden-features-in-iphone-x/slide/12/

 

 

Najnovije vesti i članci:

Mac Mini

Pored toga što je super kao kućni kompjuter, novi Mac Mini je brži i jači nego ikad pre, i spreman da odgovori na potrebe prof [...]

Apple-ov program zamene baterija se približava kraju

Ako imate iPhone kojem treba zamena baterija, dobra je ideja da to uradite što pre sa obzirom da Apple-ov program zamene bateri [...]

Sve o novom iPad Pro 2018 iz prve ruke

Novi iPad Pro ima potpuno novi dizajn sa displejem od skoro ivice do ivice, i nije zaobljen kao prethodni modeli. Novi displej zam [...]
macbook-air-2018

MacBook Air (2018)

MacBook Air je praktičniji i sigurniji nego ikad pre uz Touch ID! Samo stavite prst na TouchID senzor i vaš računar se u trenut [...]

iPad Pro (2018)

[...]

Saznajte kako koristiti novu iOS “Measure” aplikaciju

iOS12 sa sobom nosi brojne novitete, između ostalog i novu integrisanu aplikaciju Measure.  Kada instalirate iOS12 primetić [...]