Noćni režim iPhone 11: Sve što treba da znate

Apple-ovi najnoviji iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max modeli opremljeni su novom funkcijom koja se zove Noćni režim, a koja je dizajnirana za pravljenje oštrih i jasnih fotografija čak i kada su uslovi osvetljenja loši, kao što su noću. Noćni režim, kao što ime govori, omogućava vam da fotografišete uveče, sa osvetljenjem koje nikada ranije nije bilo moguće na iPhone-u zahvaljujući novom softveru i novim algoritmima mašinskog učenja. Iako noćni režim osvetljava fotografije, on takođe čuva osećaj noći, uravnotežujući svetla i tamne elemente slike.

Šta je noćni režim?

Noćni režim je automatsko podešavanje koje koristi nova široka sočiva kamere koje su u modelima ‌iPhone 11‌ i 11 Pro. Opremljen je većim senzorom koji može pustiti više svetlosti, omogućavajući svetlije fotografije pri lošem svetlu. Ovaj režim koristi novi senzor zajedno sa mašinskim učenjem i Neural Engine u A13 procesoru za stvaranje snimaka noćnog režima. Kada je uključen, kamere u telefonu analiziraju dostupnu količinu svetlosti, a zatim ‌iPhone‌ bira broj kadrova potrebnih za stvaranje odgovarajuće slike. Kamera tada pravi niz slika tokom određenog vremena, kao što su jedna sekunda, tri sekunde, pet sekundi, ili u nekim situacijama i duže.

Dobijena fotografija je krajnja slika koju dobijate tokom korišćenja noćnog režima, a Apple-ovi softverski algoritmi prilagođavaju boju, uklanjaju buku i poboljšavaju detalje kako bi se stvorio snimak noćnog snimka koji čuva impresivnu količinu detalja. Snimanje i kombinovanje nekoliko slika omogućava noćnom režimu da pokupi više svetlosti nego što bi to bilo dostupno u jednom kadru, zbog čega možete videti toliko više detalja nego što to omogućavaju uslovi osvetljenja. Svi proračuni noćnog režima rade se iza kulisa – videćete samo konačni snimak, umesto da možete birati između niza slika kao što možete da uradite u režimu Burst iako je sličan koncept. Ukratko, noćni režim je rezultat boljeg senzora fotoaparata i nekih iza kulisa magije Apple-ovog A13 procesora.

Kako uključiti noćni režim?

Režim se automatski uključuje kada uslovi osvetljenja to zahtevaju, tako da nema potrebe da ga posebno uključujete. Kada dodirnete ikonu meseca na vrhu aplikacije Camera, dozvolićete pristup podešavanjima noćnog režima, omogućavajući prilagođavanje vremenske dužine fotografija u nekim situacijama.

Night mode fotografija – Austin Mann

Kako doći do najboljih fotografija u noćnom režimu?

Ovaj režim snima seriju snimaka i sličan je fotografiji s dugom ekspozicijom, tako da tehnike koje se koriste za dugu ekspoziciju mogu biti korisne i za noćni režim. Apple koristi optičku stabilizaciju slike i softver kako bi smanjio zamagljivanje, ali za apsolutno najbolje fotografije noćnog režima dobra je ideja koristiti stativ. Stativ znači da neće doći do podrhtavanja prilikom snimanja više slika koje se koriste za snimanje noćnog režima.

Fotografije i članak preuzeti sa MacRumors

Nadja Breton

Ostavite odgovor