Predstavljamo vam: Blackmagic eGPU kartica

Nova Blackmagic eGPU kartica ima dodatni I/O i mnogo moćniji RX Vega 56 grafički procesor. eGPU grafička kartica uskoro dostupna i u Macoli!

Specifikacije:

  • RX Vega 56 GPU
  • 8GB of HBM2 memorije
  • 2 x Thunderbolt 3 ulaza
  • HDMI 2.0 port
  • DisplayPort 1.4 port
  • 4 x USB 3 ports
  • Napajanje od 85W
  • 0.5m Thunderbolt 3 kabl

Pro verzija Blackmagic eGPU kartice je mnogo prijemčivija od prethodne, originalne verzije, jer sa sobom ima RX Vega 56 GPU procesor, umesto Radeon Pro 560. Vega 56 GPU je isti GPU koji se može naći u iMac Pro-u. Ono što je najbolje kod ove grafičke kartice jeste što je skoro pa potpuno tiha, čak i kada je opterećena. Ovo definitivno nije slučaj sa ostalim grafičkim karticama i predstavlja jednu od najvećih prednosti Blackmagic-a na tržištu.

Nova grafička kartica ima dodatni I/O opciju koja dozvoljava Blackmagic eGPU Pro da se poveže na ekrane veće rezoluje poput npr LG UltraWide 5k2k displej.

Nova kartica ima i Thunderbolt 3 podršku za „passthrough“. eGPU ima 2 Thunderbolt 3 ulaza što znači da možete zakačiti jedan port na displej (koji podržava Thunderbolt 3 ulaz), dok drugi Thunderbolt 3 ulaz može biti povezan sa vašim Mac-om. Ovo vam u suštini dozvoljava da povežete sve što vam je potrebno na jednom mestu, bez upotrebe Display Port-a ili HDMI-ja.

Za MacBook Pro i MacBook Air korisnike ova kartica ima i napajanje od 85W što dozvoljava vam da napunite vaš laptop kad god je potrebno.

Zašto odabrati eGPU karticu?

eGPU kartice mogu biti korisne svakom korisniku sa Mac uređajem koji ima Thunderbolt 3 ulaz. Štaviše, svi ovi Mac uređaji podržavaju eGPU karticu dok god imate posldnju verziju macOS Mojave.

Apple je inkorporirao eGPU konekciju u macOS Mojave. Sve što treba da uradite je da konektujete eGPU i odmah je konfigurisana. Apple je čak omogućio eGPU ubrzanje za aplikacije poput Final Cut Pro (o kom smo već pisali a možete pročitati ovde).

eGPU podrška za macOS je još u začetku ali situacija je znatno bolja nego pre par godina. očekujemo još noviteta za sve profesionalce uskoro.

Članak i fotografije delimično preuzete sa: 9to5mac

Nadja Breton

1 thought on “Predstavljamo vam: Blackmagic eGPU kartica”

Ostavite odgovor