Novi Final Cut Pro X sa podrškom za Workflow dodatke

Za sve koji koriste Final Cut Pro, stižu novosti iz Apple-a! Nova verzija Final Cut Pro X sa podrškom za workflow dodatke koji omogućavaju video editorima da koriste druge aplikacije nisu nuzno sa Apple Store-a i direktno rade u Final Cut Pro aplikaciji.

Workflow ekstenzije su dizajnirane tako da vizuelno liče na Final Cut Pro, sa pravilnom integracijom sistema. Fajlovi se mogu prevući u FCP biblioteke, a plejbekovi se mogu sinhronizovati između ekstenzija, tajmlajnova i slično.

Ekstenzije uključuju Frame.io i služi za bolju post-produkciju, Shuttertock koji vam dozvoljava da pregledate i kupujete stock fotografije i video zapise, kao i CatDV za media asset menadžement.

Workflow ekstenzije se mogu preuzeti sa Mac App Store-a, a za ostale FCP ekstenzije možete proveriti s vremena na vreme, jer će Apple apdejtovati redovno.

Sa ovim ekstenzijama, nova verzija programa predstavlja i tzv. „batch sharing“ mogućnost koja vam omoguća da eksportujete više klipova i projekata u jednom koraku, dok vam novi Comparison Viewer prozorcic dozvoljava da vidite referentnu sliku dok radite kolor korekciju. Takođe, i obeležavanje je postalo jednostavno, te je sada lakše nego ikada obeleziti individualne klipove.

Apple je dodao novi prozorcic „timecode“ koji vam dozvoljava da lakše pratite frejmove, timecode i source timecode na jednom modulu.

Nove alatke za umanjivanje šuma su dizajnirane da smanje greške u uslovima lošeg osvetljenja, a video editori mogu da kreiraju titlove u SRT formatu ili da ih direktno enkoduju na sam video zarad veće kompatibilnosti sa različitim vebsajtovima.

Pokreti i aplikacija za „Motion Graphics“ je takođe doživela redizajn. Uz novi apdejt, dolazi sa novim setom alatki za kolor korekciju koji su identični FCP-u sa novim filterima kao npr comic ili tiny planet.

Compressor (još jedna FCP aplikacija) sada koristi 64-bit motor za bolje korišćenje memorije vašeg Mac-a i sada podržava SRT titlove.

Final Cut Pro sa može skinuti sa Apple Store-a ovde 

Motion sa može skinuti sa Apple Store-a ovde

Compressor sa može skinuti sa Apple Store-a ovde

Članak i fotografije preuzete sa: Mac Rumors

Nadja Breton

3 thoughts on “Novi Final Cut Pro X sa podrškom za Workflow dodatke”

Ostavite odgovor