Došlo je vreme da iPhone poraste još jednom. Android telefoni su ovih veličina već godinama u nazad, prvenstveno radi wow-efekta kojim nadoknađuju svoje nedostatke pokušavajući da pre vremena imaju neku funkciju. Apple je strpljivo pratio način korišćenja i ulogu uređaja tokom godina i pravio balans između ergonomije i sadržaja.

Svi se sećamo VHS traka i videoteka koje su nudile “savršen rip” koji u današnjem rečniku odgovara 320p. Zatim su se pojavili DVD diskovi sa neverovatnih 480p. Ova oštrina do tada neviđena je nas konzumente zadovoljila na skoro 10 godina kada su stigli 720p televizori i 1080p televizori. Razmislite, kada ste poslednji put pustili 480p rezoluciju na YouTube i bili neizmerno zadovoljni i oduševljeni slikom – osećaj koji je svojevremeno dolazio uz natpis DVD na disku sa filmom…

Darvin u svetu tehnologije

Ista ovakva evolucija se događala i sa ekranima računara, satova, telefona, interneta, web dizajna itd. Trenutno je red na telefone. Veličina 3,5 inča je bila neverovatan napredak 2007 godine, kada nas je impresionirao Sony Ericsson S700i, T620, Siemens M75, Nokia N95. Svi tadašnji proizvođači su 2000tih, kao danas Apple, postepeno povećavali ekrane pažljivo prateći načine korišćenja telefona. Naravno bilo je izuzetaka koji su se trudili da se istaknu, ali njihova upotrebna vrednost je uvek bila pod znakom pitanja jer ne pripadaju tom prostoru i vremenu. Dok ekosistem softvera usluga i dizajna ne poraste, nije moguće niti je ergonomski poželjno da hardver odskače. Trenutno je 2014 godina, 1080p je uobičajena stvar, mobilne aplikacije nose sve više i više funkcija sa sobom i navikli smo u poslednjih 7 godina da nosimo “cigle” u džepu. Apple je procenio da iPhone 6 treba da isprati ove povećane zahteve.

Stiv je srećan što kompanija i posle njega nastavlja da ignoriše veštačke trendove koje ostali proizvođači izmišljaju radi lakšeg marketinga, i ostaje pri staroj Apple filozofiji da se uređaji prave tačno onako kako u tom trenutku treba da se prave, i nikako drugačije.

~Naš komšija, Sajdžija i dugogodišnji Apple korisnik

Zreo za nove tehnologije

Phil Shiller je pre koju godinu dao jasan odgovor na temu NFC, koji potvrđuje Apple filozofiju. Nije rekao da “Nikada neće koristiti” već da NFC u svom trenutnom stanju ne predstavlja rešenje ni za jedan problem. ApplePay danas koristi ovu tehnologiju (koju mi u Srbiji nećemo doživeti još neko vreme) jer je Apple uspeo da je utilizuje NFC na pravi način, da napravi OGROMAN biznis dogovor sa bankama i veoma konzervativnim servisima za plaćanje, sa velikim prodavcima i komercijalnim silama, da stavi po jedan NFC uređaj u svaki džep u Americi, da taj uređaj već ima podatke vaše kreditne kartice. A ne samo da na silu reši problem glavom u zid (razlog zbog čega ne vidimo ni jedan Android NFC platni sistem u širokoj upotrebi) već da ga izuzetno pojednostavi i da se dogovori sa svim stranama u pitanju. Isto je i sa ekranima, tek kada su tehnologije poput baterije i proizvodnje došle do zadovoljavajućeg napretka i tek kada korisnici imaju zapravo šta da rade na gigantskim ekranima, tek tada je  iPhone 6 koncept dobio i upotrebnu vrednost.

Ne bih pravio poređenje novih modela sa prethodnim linijama. 5C i 5S su eksperimenti kao što su 6 i 6+ eksperimenti. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da se Apple ne plaši da kanibalizuje svoje dosadašnje modele u skladu sa trenutnim potrebama potrošača (iPod nano, iPod Classic). Ovoga puta dve linije telefona ne gađaju na razliku u ceni, već poput različitih Mac modela, gađaju za razliku u potrebama korisnika. Da li će iPhone 6 Plus kanibalizovati iPad mini, ostaje da se vidi u narednom kvartalu.
RIP – Pravda za iPod Classic!

iPhone 6 za nestrpljive

Kako novi iPhone 6 i iPhone 6 Plus stižu širom sveta tek za 10ak dana, a u Srbiju na kukovo leto, mi bismo podelili sa vama ovaj PDF preuzet sa ArsTechnica bloga, koji možete odštampati u 100% veličini, iseći ili saviti i staviti u džep. Da dobijete osećaj koliko je iPhone 6 tačno veći u odnosu na vaš telefon, i da procenite da li je iPhone 6+ manje ili više džin u odnosu na snimke i fotografije koje ste viđali po internetima.

Svakako imate još samo desetak dana da se odlučite :)

10432-2663-iphone6picker1-l 10432-2664-iphone6picker2-l 10432-2665-iphone6picker3-l