Pre 36 godina, Steve Jobs je otkrio prvi Macintosh

24. januara 1984. godine bivši izvršni direktor Applea Steve Jobs predstavio je prvi Macintosh na Appleovom godišnjem sastanku akcionara u Kupertinu u Kaliforniji, a debitovao je o novom računaru opremljenom 9-inčnim crno-belim ekranom, 8MHz procesorom Motorola 68000, 128KB RAM-a, disk od 3,5 inča i cenu od 2,495 dolara.

Sada ikonična mašina težila je ogromnih 17 kilograma i reklamirana je kao da nudi program za obradu teksta, grafički paket i miš. U trenutku kada je predstavljen, Macintosh je smatran poslednjom šansom Apple-a da prevaziđe dominaciju IBM-a na tržištu privatnih računara i ostane glavni igrač u industriji kućnih računara.

Jobs je na događaju izvadio Macintosh iz torbe, uključio ga, a Mac je imao malu poruku za sve prisutne.

„Zdravo, ja sam Macintosh. Sigurno je super izvući se iz te torbe. Nenaviknut na javnigovoru, voleo bih da podelim sa vama maksimu koju sam pomislio kad sam prvi put sreo IBM-ov glavni računar: NIKADA NE VERUJ RAČUNARU KOJI NE MOŽEŠ DA PODIGNEŠ! …Očigledno, mogu da pričam, ali trenutno bih voleo da sednem i slušam. Dakle, sa velikim ponosom predstavljam čoveka koji mi je bio poput oca … STEVE JOBS.“

Uprkos visokoj ceni u to vreme, koja je bila ekvivalentna oko 6.000 dolara danas, Macintosh se dobro prodao, Apple je prodao 70.000 jedinica prodatih do maja 1984. Sada već ikoničan oglas „Super Bowl“ iz 1984. u koji je Apple uložio i debitovao nekoliko dana pre Macintosha je možda pomogao jačoj prodaji.

Nakon Macintosha, Apple je predstavio Macintosh II, Macintosh Classic, PoverBook, Power Macintosh, iMac G3, iBook i tako dalje, što je na kraju dovelo do trenutne Mac verzije koja uključuje MacBook Air, MacBook Pro, ‌iMac‌ , iMac Pro, Mac mini i Mac Pro.

Danas, Apple je jedan od vodećih svetskih dobavljača računara koji je 2019. isporučio oko 18 miliona Mac računara širom sveta. Tada Apple-ov konkurent IBM više nije u poslu sa privatnim računarom, pošto je prodao svoju tehnologiju kompaniji Lenovo početkom 2000-ih.

Članak i fotografije preuzete sa MacRumors

Nadja Breton

Ostavite odgovor