Virtuelna realnost (VR) nam je svima poznata, a tehnologija veštačke inteligencije postaje deo svakodnevnog života. ARKit je nova iOS platforma zahvaljujući kojoj se može jednostavno kreirati virtuelno iskustvo kod kuće, na iPhone ili iPad uređaju. Uz pomoć ARKit tehnologije aplikacije izlaze iz vaših ekrana i komuniciraju sa stvarnim svetom.
ARKit je API visokog nivoa sa jednostavnim interfejsom uz pomoć kojeg sve aplikacije mogu dobiti nove funkcije i povezati se sa stvarnim svetom. iOS je najveća AR platforma sa aplikacijama koje mogu promeniti vaš pogled na svet, a čija funkcionalnost prevazilazi okvire mobilnog iPhone i iPad uređaja. Sada zahvaljujuci naprednoj AR tehnologiji možete virtuelno redizajnirati svoj dom, putovati i istraživati gradove koje niste nikad posetili ili čak šetati sa dinosaurusima.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko po nama korisnih i zanimljivih aplikacija koje koriste AR tehnologiju i od kojih vas deli klik u App Store-u. Mogućnosti su bezbrojne!

Edmundus je nova AR aplikacija koja vam pomaže pri parkiranju vozila. Aplikacija testira da li će vaš automobil moći da se parkira i stane u određeni garažni prostor. Edmundus već postoji na tržištu kao platforma za kupovinu i informacije o automobilima.

IKEA Place
Nedavno smo na Macolinom sajtu objavili članak o Ikeinom asortimanu proizvoda koji podržava eru bežičnog punjenja. Kompanija IKEA ide u korak sa vremenom i pomera granice u produkt dizajnu i dizajnu enterijera. IKEA place je AR aplikacija kreirana od strane IKEA kompanije, koja vam dozvoljava da proverite kako će određeni komad nameštaja izgledati u vašem domu. Ovo je jedna od popularnijih aplikacija poznata širokoj publici koja pokazuje kako se praktično može iskoristiti ARKit tehnologija.

Slično IKEA Place, Amazonov novi AR View vam dozvoljava da virtuelno smestite realne proizvode koji se prodaju na Amazonu, i pomognu vam da se odlučite da li je to baš ono što tražite za vaš dom. AR View možete skinuti klikom na kamera ikonicu u Amazon iOS aplikaciji koja sada ima novi AR View opciju koja uključuje hiljade predmeta koji se trenutno prodaju na Amazonu poput nameštaja, igračaka, kuhinjskih i elektronskih proizvoda itd.

Fitness AR je idealno rešenje za sve korisnike koji se aktivno bave sportom. Ova aplikacija vam dozvoljava da vizualizujete svoje biciklističke odnosno pešačke staze na AR i 3D mapi. Takođe, Fitness AR vam nudi galeriju vožnji i trasi koje možete istražiti, virtuelno ili u stvarnom životu.

AR tehnologija se konstantno razvija, a ni naši najmlađi nisu izostavljeni zahvaljujući BrixAR-u koji iako dečija igrica postavlja neka ozbiljna pitanja za budućnost AR tehnologije. U principu, reč je o igrici koja je bazirana na slaganju kocki poput virtuelnih LEGO kocki uz pomoć kojih možete kreirati objekte i postavljati ih u prostoru. Ono što je važno je da je ova aplikacija dobra ilustracija onog što će ARKit uskoro postati – platforma za kreiranje brzih i jeftinih prototipova, 3D predmeta za štampanje i kreativno izražavanje.

PLNAR je AR aplikacija koja može virtuelno izmeriti i projektovati prostorije. Pored osnovnih feature-a merenja i projektovanja, PLNAR vam nudi opciju postavljanja vrata i prozora kao i njihovih dimenzija i dalje eksportovanje kreiranih planova za dalju upotrebu.

Complete Anatomy je još jedan primer kako se AR aplikacije mogu koristiti u edukativne svrhe. Ova aplikacija još uvek nije zvanično izašla na tržište, i očekuje se da će biti prezentovana početkom 2018. godine. Ovo je fantastična aplikacija ako želite da naučite kako ljudsko telo funkcioniše. Aplikacija predstavlja seriju kurseva od kojih su neki besplatni, i kreira virtuelni 3D model ljudskog tela koje možete istraživati kao na času anatomije.

 

Popularna aplikacija Snapchat sada dozvoljava svojim korisnicima da svoje Bitmoji likove premeste u virtuelnu realnost. Zahvaljujući ovom apdejtu i AR tehnologiji, Bitmoji sada mogu da rade jogu, voze skejt, piju kafu i slično u realnom okruženju.

 

Tržište AR tehnologije je nepresušni izvor aplikacija koje vam mogu olakšati svakodnevni život, ali se postavlja pitanje šta je tačno ARKit? Za sve korisnike koji bolje poznaju programerski jezik, ARKit tehnologija se može podeliti u tri dela. Prvi deo je ujedno i osnovna funkcionalnost ARKit-a a to je praćenje uređaja u realnom vremenu i prostoru. Uz pomoć vizuelne odometrije mobilnog robota baziranog na optičkim senzorima kamere mobilnog telefona, kao i analize pokrete dobijaju se prezicni parametri kako je mobilni uređaj orijentisan i gde se nalazi. Drugi deo AR tehnologije se bavi razumevanjem okruženja i atribucije predmeta u datoj sredini, dok se treći i poslednji deo ARKit tehnologije tiče rendera.


Za one koji imaju  predznanje u oblasti programiranja iOS aplikacija u Swift jeziku, Crossover, zvanični Apple Trening Centar sprema master class obuku iz Razvoja ARKit aplikacija! U ovoj obuci kroz Swift jezik i  iOS ARKit možete naučiti kako se programiraju  AR aplikacije, i naučiti nešto o njihovim praktičnim primenama kao i koje su dobre programerske prakse. Više o Master ARKit kursu i prijavama OVDE!