U toku oktobarskog eventa sinoć, pored prikazivanja novog OS X Mavericks, iWork i iLife, poboljšanja na iCloudu, novih MacBook Pro računara, iPad Air i iPad mini sa Retina ekranom tableta, Apple je najavio nešto što su svi željno očekivali, a mi koji se bavimo profesionalnom opremom, više od svih ostalih.

U kratkom promotivnom video klipu, Apple nam je prikazao detaljnije proizvodni proces nove Mac Pro desktop radne stanice. U celom klipu naglašavaju nešto toliko očekivano – koliko je inovacije bilo potrebno u proizvodnom procesu, kako bi se izveo savršeno precizan oblik bez oštećenja.

U toku dana su okačili ovaj video na svoj YouTube kanal, tako da ga u 1080p HD rezoluciji možete pogledati i vi koji niste budno pratili event.

Apple je najavio da će novi Mac Pro biti dostupan u Decembru, a po ceni od 2.990 dolara, što je daleko (upola) manje nego što su nagađanja analitičara govorila. Da vam odmah odgovorim i na to pitanje, Macola će kao i uvek do sada dati sve od sebe da se Mac Pro pronađe u našoj radnji i na vašem stolu u što je moguće kraćem roku od izlaska. :)
Nema u EU, ima u Macoli! Napomena: Trenutno aktuelni model Mac Pro koga nema u EU, ima u Macoli. Posetite našu Mac Pro stranu >

Industrijski dizajner Greg Konig je na svom blogu napravio fantastičnu korak-koporak analizu proizvodnog procesa prikazanog u videu. Ovo je nešto što vredi pročitati. (link na dnu članka) Citiram deo koji je posvetio izradi metalnog kućišta:

Most metal stampings go through one or two die tools to produce the final shape. With the Mac Pro though, the challenge is to produce a massive amount of plastic deformation without tearing, rippling or deforming the perfect cylindrical surface. To do this, the enclosure is drawn through a series of dies that progressively stretch the aluminum into something approaching the final shape of a Mac Pro.

Deep drawing is a process that very efficiently produces a “net shape” part. Apple could have just chucked a giant hunk of aluminum in a lathe and created the same part, but that amount of metal removal is extremely inefficient. Deep drawing efficiently creates a hunk of metal that is very close to the final shape of a Mac Pro in just a couple of operations. After that, the Mac Pro enclosure is lathe turned to clean up the surface and achieve desired tolerance, polished, placed back in a machining center to produce the I/O, power button and chamfer features and finally anodized.

With the Mac Pro, Apple has elevated a relatively low-precision/low-tolerance process (deep draw stamping) used to make my dog’s water bowl and toilet brush canister into the creation of an aerospace grade piece of desktop jewelry.

– Ceo njegov članak sa detaljima i slikama možete pronaći klikom na ovaj link >