Godišnja Svetska Apple konferencija developera poznatija kao WWDC predstavlja jedan od ključnih događaja za Apple kompaniju. Iako se prethodnih godina Apple Inc. više fokusirao na softverske novosti, ovogodišnja konferencija je bila nešto drugačija, pružajući uvid u bitna softverska ažuriranja, nekoliko serija novih uređaja i kratak uvid u nove funkcionalnosti i poboljšanja u kojima ćemo uživati u narednim mesecima.

Ako ste iz nekog razloga propustili jučerašnju konferenciju, evo o čemu je bilo reči:

Amazon Prime Video na Apple TV

Na žalost, na ovogodišnjoj WWDC konferenciji nije posvećeno previše pažnje Apple TV-u (čak minut i trideset sekundi), što nam govori da Apple planira nešto veliko za sledeću godinu. Ipak, rečeno je da iako neće biti većih softverskih ažuriranja za tvOS ove godine, Amazon Prime Video stiže na Apple TV! Iako se ove dve kompanije vode kao najveći rivali u domenu video tehnologije, početkom godine su uspeli doći do sporazuma što je rezultovalo time da se Amazonova aplikacija konačno plasira na platformi Apple TV. Transparent, Bosch, Mozart in the Jungle, Catastrophe, Čovek u visokom dvorcu su samo neke od serija koje Amazon Prime donosi na naše velike Apple TV ekrane! Nije najavljen tačan datum plasiranja ali se očekuje u toku ove godine.

Nova verzija Apple Watch

Krajem ove godine izlazi nova verzija watchOS 3 koja se uglavnom bavi rešavanjem sadašnjih problema Apple Watch-a. Sa novom verzijom koja se planira za jesen 2017. godine, Apple Watch će dobiti mnoga poboljšanja funkcionalnosti. Apple se ove godine punom snagom posvetio veštačkoj inteligenciji i poboljšanjima Siri, tako da će novi watchface ekran koji je baziran na Siri uvek pretpostaviti koja vam funkcionalnost treba, i prikazati vam je na takav način da pri ruci uvek imate najbitnije informacije! Siri ne staje tu, već je integrisana u sve delove watchOS, te i u druga ažuriranja vezana za fitnes poput personalizovanih izazova koji će vam pomoći da ispunjavate svoje fitnes ciljeve češće. Na jučerašnjoj konferenciji je predstavljeno još nekoliko novih verzija lica sata (watchface) poput lika Vudija iz popularnog animiranog filma “Toy Story” ili kaledioskopski integrisanog  ekrana..

Nova verzija macOS Sierra – macOS High Sierra

Nakon  macOS Sierra verzija, Apple Inc. se odlučio da posveti celu ovu godinu poboljšanjima performansi, umesto novim funkcionalnostima ili dizajnu. Najstabilniji operativni sistem na svetu je ono po čemu je Apple postao poznat, još od pre Snow Leoparda, i ovim potezom su nam dali znak da nisu zaboravili osnove. Dakle pažnja se posvećuje ne samo Mac i iOS korisnicima već i profesionalnim korisnicima uz novu verziju operativnog sistema koji poseduje znatna poboljšanja poput Metal 2 koji donosi najbrže grafičke performanse ikada viđene na Apple računarima,  punu podršku za VR opremu, hardversku akceleraciju za najmoderniju HEVC (H.264) obradu video signala, novi Apple File System koji donosi veće brzine i kapacitete memorije i još mnogo drugog. Jedno od bitnih poboljšanja je svakako i nova verzija Safari browsera koji se po testovima pokazao kao najbrži web browser na svetu! Novi Safari će čuvati i neverovatne količine baterije, tako da će naši laptopovi duže raditi, ali biće i znatno brži i neće dozvoliti napadno automatsko pokretanje i učitavanje video elemenata na sajtovima. Apple nikada ne zaboravlja na privatnost korisnika, i invazivne tehnike praćenja korisnika kroz reklame će od sada biti blokirane na nivou browsera. Nova verzija uključuje i unapređeni sistem fajlova i azuriranje matičnih aplikacija poput Photos i Mail koje će vam osloboditi i do 35% prostora na disku. Beta verzija  je dostupna developerima, dok će regularni korisnici moći da se uključe na javnu beta verziju koja će izaći krajem juna.

Novi iMac modeli i VR budućnost

Na ovogodišnjoj konferenciji Apple Inc. je predstavio novu liniju iMac modela koji će u spoljašnjem dizajnu ostati isti, ali će sada biti opremljeni tako da predstavljaju konkurenciju drugim profesionalnim uređajima za VR. Dodavanjem raznih specifikacija iMac sada može da podrži VR aplikacije za korisnike i developere i time ulazi u kategoriju ozbiljne produkcione mašine. Svi modeli iMac-a dobijaju novi GPU. iMac od 21,5 inča će imati Intel Iris Plus Graphics 640 sa 64MB eDRAM, iMac Retina 4K od 21,5 inča imati Radeon Pro 555 ili 560, dok će 5K iMac od 27 inča imati Radeon Pro 570,575 ili 580 sa čak 8gb VRAM-a. Sve ove tehničke informacije i konfiguracije, zbirno značie da će iMac model sa 5K ekranom moći da izgura do 5,5 teraflopsa i što ga čini jednim od najsnažnijih konkurenata za VR opremu i gaming na tržištu računara. Pored grafike, Apple takođe plasira nove ekrane iMaca koji će biti čak 43 procenata svetliji od prethodnog modela.

Novi Kaby Lake procesori za sve modele nove serije MacBook Pro

Iako je serija MacBook Pro skoro izašla, ovi uređaji već sada dobijaju manje ažuriranje sa Kaby Lake procesorima, bržim SSD-ovima i još drugih povoljnosti. Ovo je uobičajena procedura za Apple, da kada tehnika napreduje, po istim, starim cenama ubace u ponudu unapređene i modernije modele.

Upoznajte iMac Pro

Na ovogodišnjoj WWDC konferenciji Apple kompanija je predstavila i potpuno novi model iMac Pro koji će biti dostupan na tržištu krajem godine. Novi iMac Pro i prateći aksesoari dolaze u neverovatnoj i ekskluzivnoj “space gray” boji a početna cena mu je 4,999$. iMac Pro u deluje kao Mac Pro inkorporiran u telo iMac-a. A posredi je to da godinama unazad postoji veliki interes za profesionalnu radnu stanicu, u formi iMac računara. Sa čak šest Thunderbolt 3 ulaza, više standardnih USB 3 ulaza, 10Gbps Ethernet i novom generacijom Intel procesora, iMac Pro je jedan od najsnažnijih komercijalnih računara na tržištu. Uz sve ovo, prikazane su i eksterne konfiguracione opcije putem Thunderbolt 3 ulaza, preko kojih možete dokupiti i koristiti najmoćnije grafičke karte. Ovaj računar ima za cilj da bude najbolji komercijalni računar na tržištu za Veštačku inteligenciju i Machine learning, Virtuelnu realnost, filmske specijalne efekte i studijsku audio produkciju. Čekaju nas zanimljiva vremena!

Novi verzija iOS11

Apple Inc. je objavio novu verziju najnaprednijeg mobilnog operativnog sistema koju smo očekivali cele godine. Iako krajnja verzija neće biti dostupna do septembra, a trenutno je dostupan na testiranje samo programerima, evo šta je Apple spremio za nas u novoj verziji:

Sa iOS 11 stikeri i iMessage aplikacije su lakše dostupne uz pomoć prečice u kojoj se ne mora tipkati nekoliko puta da bi se poslao stiker. Kada je reč od Apple Pay sistemu, korisnici Apple-a mogu sada slati novac drugim korisnicima što je čak ugrađeno i direktno u iMessage aplikaciji. Konverzacije ostaju automatski sinhronizovane sa iCloud platformom i prilikom brisanja poruka nestaje sa svih mesta. To znači da će vaše iMessage poruke biti uvek iste, na svim uređajima, i ukoliko poruku obrišete sa jednog, nestaće i na ostalima.

Ipak, Siri je zvezda nove verzije iOSa. Nova verzija donosi poboljšanje kvaliteta zvuka putem nekoliko godina naprednog treniranja Siri veštačke inteligencije, pa glas Siri zvuči dosta prirodnije i ume da razlikuje tonove govora u vašem glasu. Sve u cilju da može prirodnije da odgovori na vaša pitanja, pa čak i da nastavi razgovor započet ranije. U novoj verziji dolazi i konkurent Google Translate – zašto otvarati pretraživač i kucati tekst, kada samo možete izdiktirati Siri šta želite reći, a ona će to prevesti na odgovarajući jezik. Korisnici mogu tražiti prevode Siri počev od kineskog, francuskog, nemačkog, italijanskog i engleskog. Takođe, Apple Inc. radi na poboljšanju Siri inteligencije koja sada bolje razume kontekst, korisnikova zanimanja i druge informacije o vama. Ipak, Apple je nebrojeno puta naglasio veliku pažnju koja se poklanja privatnosti, tako da ni jedan vaš podatak neće biti obeležen i cel akomunikacija ostaje enkriptovana i zaštićena.

Apple Boomerang

Iako nije zvanično nazvana Apple Boomerang, ovaj novi efekat dosta podseća na Instagram Boomerang aplikaciju (i odnedavno Story kategoriju) koji dozvoljava animacije. Sada ćete moći da snimke sa vaših Live fotografija pretvarate u video loopove i ubacujete efekte direktno u Photos aplikaciji. Takođe kamera dobija bolju kontrolu nad Live opcijom, i poseduje bolje procesovanje slike kao i HEVC video podršku za duplo manje fajlove, istog i boljeg kvaliteta slike. Takođe pametni album Memories biće poboljšan veštačkom inteligencijom tako da će vam nuditi kompilacije snimaka i fotografija različitih događaja u vašem životu, kućnih ljubimaca i time olakšati posao kategorizacije sadržaja uz profesionalne efekte i muziku.

Drugačija verzija Kontrol panela

Tokom godina, kontrolni panel se nije mnogo menjao ali ove godine Apple Inc. planira da integriše novu verziju koja će biti podesiva. Više neće biti potrebe za prevlačenjem prsta između višestrukih tabova jer će sve opcije biti na jednom ekranu. Odgovaraće na snagu vašeg dodira i koristiti prelepe animacije za signalizaciju statusa vašeg uređaja.

Ažuriranje Apple Maps aplikacije

U ovom manjem poboljšanju Apple Inc. dodaje mape za tržne centre i aerodrome kao i novu opciju “Ne uznemiravati” koju će vaš telefon automatski predlagati prilikom vožnje i time podržavati vožnju bez ometanja. Ukoliko vam neko pošalje poruku iOS će automatski odgovoriti.

 

AirPlay i Sonos

AirPlay audio dobija novu verziju u kojoj sada možete kontrolisati više zvučnika u isto vreme preko Wi-Fi konekcije. Možete uključiti i isključiti vaše zvučnike u bilo kojoj prostoriji u istom trenutku. AirPlay je sada otvoren i developeri mogu da se poigravaju sa njim i personalizuju ga.

Redizajn Apple Store-a

App store dobija celokupni redizajn koji će u  nalikovati Apple News što iako možda nije nainovativniji sadržaj na ovogodišnjoj konferenciji, svakako predstavlja korak dalje u modernizaciji App Store-a. Novi fokus sa opcijom Danas je na sadržaju odnosno na tekstu i fotografijama, kao i na opciji separaciji igrica i aplikacija sa novim redizajnom.

Novi API za developere

U prilično neverovatnoj demo prezentaciji Apple Inc. je otkrio ARKit, novi API za developere koji daje nove mogućnosti iPhone kameri koja sada meri dubinu prostora i postaje svesna prostora oko vas, dozvoljava postavljanje virtuelnih objekata na vaš sto i zidove. ARKit je kreiran uz podršku dve najveće engine kompanije u gaming svetu  Unity i Unreal Engine i uskoro stiže za iPad i iPhone. Videli smo demo dve neverovatne aplikacije napravljene od strane profesionalaca iz filmske industrije, a ostaje da vidimo kakve će sve novotarije smisliti developeri.

Novi iPad Pro

Iako iPad Pro od 12,9 inča ostaje iste veličine, iPad Pro od 9.7 inča dobija dvadeset posto veći ekran koji će sada biti 10.5 inča. Novi model će biti otprilike iste veličine kao prethodni zahvaljujući tanjem okviru, nečemu što smo priželjkivali godinama unazad. Pored displeja, novi model ima bolji A10X čip i prodaja počinje sledeće nedelje sa više prostora od prethodne verzije. iPad Pro od 12,9 inča dobija slična poboljšanja po pitanju memorije. Gorepomenuta nova verzija iOS 11 donosi neke novitete i za iPad modele. Sada, iPad dobija opciju dock menija i sve više podseća na samostalni računar, Mac sa novim mogućnostima korišćenja više aplikacija u isto vreme. Sa novom verzijom Apple olovka se može koristiti i za crtanje u Notes aplikaicji. Ovaj ručno napisani tekst je čak moguće pretražiti koristeći search u sistemu. Takođe, printskrinovi se sada mogu podvlačiti i beležiti, i dokumenti se mogu skenirati uz pomoć kamere. Nova Files aplikacija dozvoljava kontrolu nad vašim fajlovima i folderima onako kako ste to navikli na računarima i cloud servisima poput Dropbox, Google Docs i slično. Uz ova poboljšanja iPad postaje jedan veliki korak bliže pravom računaru.

Upoznajte HomePod

Apple Inc. je predstavio HomePod – novi Apple zvučnik elegantnog fluidnog a opet očekivanog minimalističkog dizajna. Apple Inc. se prvenstveno fokusirao na kvalitet zvučnika, koji dolazi sa čak 7 visokotonaca i ogromnim vuferom okrenutim ka plafonu. Zvučnik je moguće umrežiti bežično sa više komada i tako napraviti bežični surround sistem ili podesiti isti sistem u više prostorija. To nije sve! Svaki zvučnik koristi veštačku inteligenciju i sposoban je proceniti oblik i veličinu prostorije i svoj položaj u njoj, i onda prilagoditi zvučne filtere tako da se postiže najviši nivo akustike za tu prostoriju. Neverovatna tehnologija koja je do sada bila dostupna samo u Bang & Olufsen i njima sličnim high-end zvučnicima koji koštaju više hiljada eura. Ni to nije sve! HomePod dolazi sa sopstvenom Siri pokrenutom na istom procesoru koji je u našim telefonima i koji se može koristiti na sličan način kao Amazon Echo. HomePod će biti dostupan tržištu u decembru po ceni od 349$. I omogući će umrežavanje svih vaših kućnih uređaja u novi nivo onoga što smatramo pametnom kućom. Vaša kuća će sada umeti da iznajmljuje filmove, pušta muziku, šalje poruke i zakazuje sastanke, javlja vam vesti, i čak i da baca novčić kada vam to zatreba!

U ovom prikazu su predstavljene neke od novih verzija i modela Apple Inc. kompanije kojih je na ovogodišnjoj WWDC konferenciji bilo mnogo. Od hardvera do softvera, od AR do AI kompanija Apple ide punom brzinom i sigurno će trebati nekoliko dana da se zaista sublimiraju sve tehnologije i proizvodi. Apple Inc. je na ovogodišnjoj konferenciji pokazao da radi na odgovaranju zahteva i potreba svojih korisnika, bilo da su u pitanju regularni korisnici ili developeri.

 

Fotografije i delovi teksta delimično preuzeti i prevedeni sa apple.com i techcrunch.com