Juče je bio veliki rođendan za sve nas. Ovaj praznik je do sada pripadao u romanima Vilijema Gibsona i Filipa K Dika, a sada smo i mi to doživeli.

Pre tačno 25 godina, Tim Berners Li je zavučen duboko u svoju laboratoriju u CERNu, završio projekat nazvan World Wide Web, i okačio na svoj NEXT računar ručno napisanu poruku:

THIS MACHINE IS A SERVER DO NOT POWER IT DOWN!!

Simbolično, njegov NEXT računar i dan danas stoji upaljen u prostorijama CERNa (danas je povodom praznika izložen u Londonu), i okolo kruži šala da ukoliko njega ugase, ceo internet će umreti. Evo par slika sa izložbe u Londonu:

tim-berners-lee-computer-next-cern-web-internet-history-wide-540x334 tim-berners-lee-computer-next-cern-web-internet-history-mouse-540x334 tim-berners-lee-computer-next-cern-web-internet-history-sticker-540x334

Zanimljivo je da je Tim odabrao baš NEXT računar za svoj projekat, NEXT račuanri su izuzetno retki računari proizvodi fime koju je vodio Steve Jobs nakon napuštanja Apple. Oni su bili izuzetni i inovativni u mnogo pogleda, a prvenstvno u pogledu softverske podrške i korisničkog interfejsa.

tims_editor
 prvi browser

U prvoj slici je prikazana nulta, radna verzija WWW Browsera na CERN mreži, a na sledećoj kasnija slika sa dodatim funkcijama. Kako je odabrao NEXT zbog toga što je sa njim deo posla već bio obavljen, i sam WWW Browser se razvio po mogućnostima NEXTa. Naime Timov displej je bio crno beli, tako da u browser nije bila ugrađena podrška za boje već samo za grayscale nijanse. Slike su se morale otvarati u posebnim prozorima jer se još uvek nije razvila ideja inline slika na stranicama. Ove slike kao i opis su preuzeti sa timove web prezentacije, i tekst su koji je baš on pisao, niko drugi ne bi uneo ovakve “sočne” detalje. Možete original pročitati ovde.

I wrote the program using a NeXT computer. This had the advantage that there were some great tools available -it was a great computing environment in general. In fact, I could do in a couple of months what would take more like a year on other platforms, because on the NeXT, a lot of it was done for me already. There was an application builder to make all the menus as quickly as you could dream them up. there were all the software parts to make a wysiwyg (what you see is what you get – in other words direct manipulation of text on screen as on the printed – or browsed page) word processor. I just had to add hypertext, (by subclassing the Text object)

Evo kratkog objašnjenja slika – NEXTStep operativni sistem je dodavao meni u gornjem levom uglu za svaku aplikaciju. Ova aplikacija se zvala WorldWideWeb, a tada je bila uobičajena stvar da ovaj meni zauzima dobar deo prostora na ekranu. Iz ovog menija će se kasnije razviti svima nam poznati Windows Start meni. Primetićete da je meni sadržao neke opcije na koje nismo navikli. Na primer Back, Next i Previous dugme. Back je jasno šta radi, ali dugmići Next i Previous više ni ne postoje. Zamislite situaciju u kojoj ste kliknuli na link na tekstu i otišli na neku stranicu. Klikom na ove dugmiće browser pregleda stranicu sa linkom, i odabira prethodni/sledeći link i otvara vam ga kao stranicu. Veoma težak koncept za shvatiti danas u svetu HTML5 i CSS3.0.

“X” dugme je bilo jedinstveno za NEXT računare u tom momentu. Windows se tada još uvek nije razvio i još uvek nije iskopirao ove funkcije. Prelomljeni X u Timovom browseru na slici znači da je dokument izmenjen i da još uvek nije zapamćen. Radi lakoće rada dodata je funkcija da na Command/Shift/S budu automatski upamćene sve wbe strane koje su izmenjene.

Kroz meni Stil, mogli ste učitati sopstvene stilove i preformatirati stranicu da izgleda onako kako vama odgovara za čitanje. A meni link je imao veliki broj funkcija za bookmarking direktno određenih delova teksta umesto celih stranica na šta smo navikli.

“Danas je internet 25 godina star. Da li ste ga koristili danas? A juče? Vau, baš mu je krenulo…”

U nastavku možete videti galeriju slika starih web prezentacija velikih svetskih kompanija iz ovog perioda (1994-1998) kada je internet bio u punom zamahu (ili smo mi samo tako mislili). Ovo je kolekcija koju su sakupili preko twittera, momci sa sajta econsultancy.

Dodatno, na adresi http://archive.org/web/ možete pristupiti projektu Internet Archive, i pregledati sve moguće arhivirane web stranice iz prethodnih godina, uključujući i naš sajt.

Microsoft

microsoft

Google

Screen Shot 2014-03-13 at 11.10.24

Apple

apple

BBC

bbc

BBC par godina kasnije

bbc97CNN

cnn

NYT

nyt

AT&T Atlanta Olympic Games

AT&T Atlanta Olympic Games

GAP prvi on-line shop

gap

Lexus

lexus

LEGO

lego

NHL

nhl

HM Treasury

hmtreasuty

The Guardian

guardian

British Library

british Library

Expedia (ja kupio kartu pre neki dan, sajt im je mašina sad)

expedia

Elektronski Telegraph

telegraph

PBS (podobijao nagrade za web dizajn!)

pbs

UCL Biblioteka

ucl

British Musem

british museum

Wolfram Research

wolfram

SpaceJam (nije menjan od 1996)

spacejam

PizzaHut (mogli ste zapravo da poručite picu)

pizzahut

Heiniken (takođe nagrade za dizajn)

heiniken

Shepherd Neame

Shepherd Neame

 

Ova vest je preuzeta sa http://www.loopinsight.com >