iOS12 sa sobom nosi brojne novitete, između ostalog i novu integrisanu aplikaciju Measure. 

Kada instalirate iOS12 primetićete novu aplikaciju Measure koja koristi virtuelnu realnost da izmeri kao lenjir objekte oko vas – sve uz pomoć vaše iPhone kamere. Sledeći put kad idete u šoping po novi kauč ili stočić za kafu, umesto traganja za metrom u kući, jednostavno iskoristite vaš iPhone. 

Fotografija – Jason Cipriani/CNET

Svaki put kada otvorite aplikaciju, pitaće vas da pomerite vaš telefon levo desno kako bi sistem skenirao i analizirao površinu koju želite da izmerite. Držite svoj telefon da kamera je okrenuta sa predmetu koji želite da merite i pomerajte vaš iPhone uređaj dok ne vidite beli kružić sa tačkom u sredini. Poređajte belu tačku sa uglom predmeta koji želite da izmerite i onda pritisnite beli kružić sa + znakom u sredini. Često ćete videti da kada aplikacija identifikuje predmet, tačka se prebaci na ugao kako mu se približite. 

Kada ste odabrali startnu tačku za merenje, pređite laganim pokretom do krajnje tačke merenja. Nakon što pritisnete measure dugme, pomerajte polako uređaj do tačke gde želite da se merenje završi. Nakon toga, opet pritisnite dugme za merenje. Ako pogrešite, postoji Undo dugme u gornjem uglu, kao i Clear dugme.  

Nastavite merenje druge strane tako što ćete poravnati belu tačku i pritisnuti measure. Na ovaj način možete ponoviti proces koliko god je potrebno. Ako vam je dodatno potrebna fotografija, u donjem desnom uglu se nalazi dugme uz pomoć kojeg možete sačuvati merenje kao fotografiju. 

Jason Cipriani/CNET

Pored mogućnosti da podešavate tačke merenja, ova aplikacija može prepoznati četvorougaone predmete i automatski izračunati dužinu svakog segmenta, kao i površinu u sredini. 

Ako vam se desi nekim slučajem da ste započeli merenje i i pogresili ste, ne morate da merite opet, već jednostavno uz pomoć prsta pomerite tačku na pravo mesto.  

Takođe, pored Measure aplikacije postoji i opcija nivelisanja stepena, koji je sličan opciji koja postoji u Compass aplikaciji već par godina. 

Tekst  i fotografije delimično preuzete sa CNET-a