Šest korisnih saveta za savršenu pejzažnu fotografiju!

Kada je reč o vizuelnom, svi ćemo se složiti da slika govori više od hiljadu reči. Pregledajući svoj news feed na socijalnim mrežama sigurno ste se makar jednom zapitali kako je moguće da slika ispadne baš tako dobra? Čak iako mislite da nemate talenta za fotografiju, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko saveta kako da iskoristite sve potencijale vašeg iPhone uređaja. Na vama je samo da odaberete fokus vaše fotografije, bilo da je reč o predivnom portretu, selfiju ili o pejzažu koji ostavlja bez daha.

Kada je reč o pejzažnoj fotografiji, vreme je na vašoj strani

Za razliku od onih instant trenutaka koje prosto želite da zabeležite pre nego nestanu, i porodične portrete gde treba da uhvatite taj savršeni trenutak, pejzaži su nešto sa čim imate vremena da nađete pravi ugao, podesite osvetljenje i škljocnete tu savršenu fotografiju koja očarava.

  • Budite kreativni sa ekspozicijom

Kada fotografišete horizonte deo fotografije sa nebom i deo sa zemljom će po inerciji biti sa previsokom ili previše niskom ekspozicijom. Fotografije sa jednom i drugom varijantom vam mogu pomoći da se kasnije odlučite šta vam je draže. Da biste podesili ekspoziciju, pritisnite ekran i držite prst, zatim pomerite ka gore ili ka dole u zavisnosti od ekspozicije koju želite da dobijete – i naravno primetićete na ekranu da fotografija postaje svetlija ili tamnija u zavisnosti od željenog.

Naravno neki će reći da je to jednostavno uraditi i u Photoshopu kasnije, ali delovi fotografije koji su osvetljeni digitalno su prosto skoro pa nemogući za povratiti kasnije u editovanju.

  • Ne postoji takva stvar kao što je „loše vreme“

Plavo nebo i beli oblaci su divni, ali kada je reč o pejzažnim fotografijama i oluje i oblačno vreme mogu biti vaši prijatelji uz pomoć kontrasta.

  • Prigrlite dnevnu svetlost

Sigurno ste već upoznati sa pravilom da nikad ne fotografišete subjekat sa sunčevom svetlošću ispred vas. Međutim, naš savet je da zaboravite na to pravilo jer dobra fotografija ne mora da bude ravnomerno osvetljena da bi bila odlična.

  • Promenite ugao

Ako promenite ugao i fotografišete kao u našem slučaju iz žablje perspektive možete uhvatiti čistu kompoziciju koja ipak ima zanimljivu pozadinu i raznolike boje. Pejzažna fotografija je često statična, a na ovoj fotografiji prosto možete osetiti vetar i pokret.

  • Razmišljajte kao veliki slikari

Šta sve može predmet vašeg interesovanja koji biste želeli da ovekovečite? Razmislite o tome i razmišljajte izvan kutije, kao veliki umetnici.

  • Približite se

Kao što znate, sve pejzažne fotografije zaista ne moraju da se fotografišu izdaleka. Detalji mogu da ostave utisak prostora i mesta podjednako kao i panorama prostora.

Nadja Breton

Ostavite odgovor