Ovogodišnji Apple event je doneo brojne novitete sa kojima smo se već upoznali poput novog iOS softvera ali i inovacije u novoj generaciji Apple watch-a, Apple TV-a, a ovogodišnje zvezde večeri su svakako novi iPhone mobilni uređaji koji predstavljaju novi korak u iPhone svetu. Pored brojnih novosti koje je Apple Inc. najavio u predstojećoj godini za vas izdvajamo najvažnije:

Novi iPhone 8 i iPhone 8 plus 

iphone-8

Dugo očekivani i špekulisani model iPhone-a stiže! Predstavljamo vam novi iPhone 8 i iPhone 8 plus, vodootporni mobilni uređaj sa true tone displejem koji se prilagođava osvetljenju prostora  i uvek prikazuje ispravno kalibrisane boje. Novi iPhone poseduje stereo zvučnike čak 25% jače sa jačim basem za muziku, kao i novi procesor A11 Bionic – što je ujedno i najsnažniji procesor ugrađen u mobilni telefon ikada! (Poseduje 6 jezgara koji mu dozvoljavaju da radi 70% brže od prethodnih modela).

Novi Apple iPhone 8 i iPhone 8 plus imaju nikada do sada viđenu i posebno dizajniranu apple grafičku karticu koja donosi neverovatne performanse za igrice i novu moć za procesuiranje piksela, kao i specijalne čipove za smanjivanje noise-a na fotografijama. Fotografije će sa novim iPhone 8 i iPhone 8 plus biti na nivou DSLR aparata, sa tehnologijom koja je dostupna samo najskupljim poluprofesionalnim DSLR aparatima. Što se samog kvaliteta slike tiče, novi iPhone će imati manji noise, bolju saturaciju boje i daleko bolji colour range sa optičkom stabilizacijom za ultimativno oštre slike. Efekti ovog poboljšanja će se posebno videti pri fotografijama koje su snimljene pod noćnim svetlom. Apple Inc. je dalje iskoristio veštačku inteligenciju i ugradio dodatak u kameru sa filterima – koji izmenjuju samo svetlo (kao na primer studijsko svetlo, ili svetlo koje vam može pomoći da naglasite lice ili izmenite pozadinu) i snimaju fotografije u RAW formatu kao i profesionalni DSLR aparati.

Što se tiče noviteta za snimanje video klipova, Apple Inc. nudi najbolji do sada kvalitet video snimka koji koriste najnovije enkodere i posebne čipove koji sami procesuiraju video snimak. Nova poboljšanja internih komponenti analiziraju preko 2 miliona piksela svake sekunde i optimizuju uživo video tako da snimak više nije mutan ako se na primer kamera pomera ili ako su loši vremenski uslovi. Slow motion capture je sada na 1080p HD uz 240 frejmova u sekundi što je duplo sporije nego do sada.

Novi iPhone 8 i iPhone 8 plus je od starta zamišljen kao prvi telefon koji se može koristiti za Augmented Reality. nova grafička karta, procesor i posebni čipovi su izgrađeni upravo za AR. Apple Inc. vidi virtuelnu realnost kao našu novu budućnost i prepoznaje potencijal koji AR ima, udružili su se sa najvećim game development studijima na svetu i već sada možete igrati brojne AR igrice poput Pokemon i Warhammer na vašem telefonu.

Uređaj ima staklo spreda uz “frame” dizajn ivica izrađenih od hirurškog nerđajućeg čelika i dolaze u tri boje – Silver, Space Gray i Gold. Po rečima Apple, nove, staklene poleđine telefona su sačinjene od “naj izdržljivijeg” stakla ikada u smartfonu a svaka boja stakla je kompjuterski kalibrisana da se savršeno uklapa u svoj aluminijumski ram.  Novi dizajn je sličan legendarnom modelu iPhone 4, i zahvaljujući njemu kao i standardizovanom sistemu wireless punjenja se vaš novi telefon može puniti u skoro svim automobilima i drugim uređajima koje podržavaju svi veći proizvođači automobila, periferija i kablova. Novi model će biti dostupan 22. septembra i koštaće 699$ za 64GB i 799$ za 256GB.

 iPhone 10 – iPhone X

iphonex_front_side_flat

CEO Apple, Tim Cook je rekao da je iPhone X “budućnost smartfona” i da će “postaviti put ove tehnologije za sledeću dekadu. Nakon predstavljanja iPhone 8, Apple Inc. nudi još jedan model telefona – novi iPhone 10 odnosno iPhone X koji predstavlja novi korak u iPhone svetu. Ekran iPhone X-a ide od ide do ivice sa staklom i napred i nazad, dok je sa strane polirani hirurski nerđajući čelik. Ovaj model telefona je vodootporan i otporan na prašinu (na mikroskopskom nivou) i dolazi u silver i space gray boji.

Novi model iPhone X poseduje novi super retina displej od 5.8 inča sa 2436×1125 piksela što je više nego prosečni HD televizor. Jasnoća slike je 458 ppi što je veće od bilo kog drugog telefona trenutno na tržištu. Apple je unapredio OLED tehnologiju i ovaj novi Super Retina ekran podržava HDR, Dolby Vision, 1:1000000 (milion) kontrast što je bolje od vrhunskih projektora i televizora. Novi model iPhone X ne poseduje Home dugme i otključava se ultra jednostavno, samo čistim dodirom ekrana. Novi korisnički interfejs je osmišljen tako da radi bez Home dugmeta koristeći gestove. Apple je istraživao na koje sve načine ljudi koriste njihove telefone i prema tome kreirao sličan ali znatno unapređeniji sistem kontrole koji će dozvoliti postojećim korisnicima da bez muke koriste novi model telefona na jedan veoma prirodan i očekivan način koji za sobom ostavlja osećaj kao da je u pitanju prirodna evolucija. Uz jednostavni pokret prsta sa dna ekrana se korisnik vraća na Home dugme, a može se i menjati multitasking aplikacija. Touch ID je stvar prošlosti. Novi iPhone X koristi Face ID koji uz pomoć potpuno nove tehnologije obezbeđuje telefon bolje nego otisak prsta. Po njihovim rečima, faktor sigurnosti je povećan “sa 50.000 na 1.000.000”! Uz pomoć veštačke inteligencije, novi Face ID prepoznaje vaše crte lica (kao na primer biometriju, poziciju mladeža ili bora na licu) i radi danju ali i u potpunom mraku i noću. Možete ga nesmetano koristiti čak iako promenite frizuru, našminkate se, stavite naočare ili pustite bradu. Face ID prepoznaje članove porodice koji iako slični vama nisu Vi stoga će vaš telefon ostati bezbedno zaključan i u tom slučaju, a može se koristiti za plaćanje, kao i za kupovinu aplikacija i igrica. Uz novi iPhone X dolaze i novi emoji odnosno animoji koji koriste izraz vašeg lica i animiraju emotikon. Takođe, novi iPhone nudi face filtere slično popularnoj socijalnoj mreži Instagram.

Novi model iPhone 10 odnosno iPhone X ima kameru od 12MP sa 36% više svetla i optičkom stabilizacijom za obe kamere. Novi flash je 2x jači ali će fotografijama davati prirodniji izgled nego do sad. Zahvaljujući optičkoj stabilizaciji fotografije pod lošim svetlosnim uslovima će sada raditi bolje nego ikada. Baterija na novom modelu iPhone-a traje dva sata duže nego na ostalim iPhone uređajima a novi Apple punjač može da paralelno puni i Apple Watch i slušalice i telefon što do sada nije bilo moguće ni sa jednim punjačem. Zahvaljujući ovim poboljšanjima sada na putu ne morate nositi deset različitih kablova već samo jedan – AirPower. Cena novog iPhone X  od 64GB i 256GB će biti oko 999$ i očekuje se u prodaji od 3. novembra 2017. godine

Novi Apple Watch

Na ovogodišnjem Apple eventu  je predstavljena treća generacija Apple Watch-a koji sada ima opcionalnu LTE karticu koja dozvoljava uređaju da bude u potpunosti odvojen od iPhone-a, što znači da na jutarnje trčanje možete otići bez telefona dok strimujete vašu omiljenu muziku. Pored LTE funkcionalnosti, nova generacija Apple satova će imati bolju bateriju, unapređeni procesor i druge unapređene interne komponente, ali će sam izgled satova ostati u suštini isti. Takođe, novi Apple Watch će pratiti vaš puls 24h i u slučaju opasnosti odmah obavestiti vašeg lekara (ili ponuditi opciju pozivanja hitne pomoći). Apple Watch nudi i ugrađeni barometar koji meri nadmorsku visinu, što je odlična vest za sve planinare, snowboardere i sportiste. Novi Apple Watch dolazi u tri boje silver, black and rose gold, a može se prilagoditi različitim odevnim kombinacijama uz pomoć narukvica širokog spektra boja. Cena novog Apple Watch-a je 329$ a stari model se kreće oko 249$

Apple TV

 

Novi Apple TV je dobio svoj prvi apdejt od 2015. godine i poseduje podršku za 4k televizore što znači 4x veću rezoluciju slike na svim novim 4k televizorima. Sa 4k video podrškom novi Apple TV poseduje i Dolby HDR sistem za svetlije i pročišćenije boje na ekranu. Svi filmovi i serije koje ste do sada kupili preko iTunes i Amazona su automatski unapređeni na 4k video podršku. novi Apple TV donosi i četiri puta jaču grafičku kartu zahvaljujući kojoj postoji više HD i 4k igrica za Apple TV nego ikad! Novi tvOS softver poseduje i podršku za Apple HomeKit što znači da sada možete videti šta vaši prijatelji slušaju; ali i kontrolisati vaš kućni centralni audio sistem i strimovati muziku sa svih uređaja u kući. Novi Apple TV se prodaje po ceni od 179$ dok se stari model prodaje za 149$.