Sve o Mac mini-ju iz prve ruke

U oktobru prošle godine, pored novih iPhone i iPad modela, Apple je predstavio i novu verziju Mac mini-ja posle čak četiri godine od poslednje nadogradnje. U tekstu vam predstavljamo novi Mac mini iz prve ruke.


Što se veličine i oblika tiče,dizajn Mac minija se nije promenio mnogo, i dalje je u pitanju 7.7inč-ni model, ali u drugoj boji – Space Gray (za razliku od prethodnog modela u tradicionalnoj Silver varijanti)

Novi Mac mini ima četiri Thunderbolt 3/USB-C ulaza, dva USB-A ulaza, HDMI 2.0 port, Ethernet port, i 3.5mm ulaz za slušalice. Iako spolja izgleda skoro identično kao prethodni model, lepota novog Mac mini-ja unutra. Unutrašnje komponente novog modela su znatno unapređene, te je u novi model ugrađen znatno veći i snažniji ventilator i redizajnirano napajanje koje pruža čak 70% više snage.

Osnova novog modela ima 3.6GHz quad-core Intel Core i3 procesor osme generacije. Postoji i snažniji 3.2GHz 6-core Core i7 procesor koji je dostupan kao dodatak za nadogradnju vašeg računara.

Svi novi modeli iz 2018. godine dolaze sa T2 čipom što znači da su svi vaši podaci enkriptovani na SSD-u uz pomoć AES hardvera, i nude bezbedno reboot-ovanje (koje osigurava da vaš softver bude korišćen jedino od ovlašćenog Apple OS-a). Novi model koristi Intel UHD grafiku 630 ali zahvaljujući Thunderbolt 3 ulazima, može da se konektuje na eGPU za akcije i aplikacije koje zahtevaju dodatnu snagu. Thunderbolt 3 takođe dozvoljava Mac mini-ju da se prikači na čak dva 4K displeja od 60Hz i jedan 5K displej od 60Hz.

Standardni model ima 8GB RAM memorije, ali može da izdrži do 64GB, međutim, Apple nudi opciju dodatne nadogradnje prilikom kupovine i može odgovoriti na sve vaše potrebe. Na isti način funkcioniše i SSD – originalni model ima 128GB međutim možete ga nadograditi do 2TB.

Kako vam se dopada novi Mac mini? Da li je vredelo čekati četiri godine?Napišite nam u komentarima vaše mišljenje. Novi Mac mini 2018 je dostupan u Macoli online ili ga možete preuzeti direktno u našoj radnji.

*Članak i fotografije delimično preuzete sa MacRumors

Nadja Breton

1 thought on “Sve o Mac mini-ju iz prve ruke”

Ostavite odgovor